Koncert Straše Temkova, flauta i Sare Projkovske, klavir (S. Makedonija) 5. 07. u JU BKC KS

Koncert Straše Temkova, flauta i Sare Projkovske, klavir (S. Makedonija) 5. 07. u JU BKC KS

Sreća, ljubav i spokoj” naziv je koncerta na kojem nastupaju Strašo Temkov, flauta i Sara Projkovska, klavir (S. Makedonija), a koji će se održati u okviru Festivala Baščaršijske noći, 05. 07. u Galeriji JU „Bosanski kulturni centar KS“, u 21:00 sat.

Na programu su djela koja su komponovali: H. Beeftink, B. Bartok, M. Miyagi, А.  Кarastojanov, G. Schocker, P. Martin, F. Amirov.

Strašo Temkov jedan je od najuspješnijih makedonskih muzičara iz svoje generacije. Od 1991. do 2010. godine, njegova flauta postaje svojevrsni „prepoznatljivi znak“ Makedonske filharmonije u kojoj, kao prva flauta Filharmonije, redovno izvodi impresivne solističke recitale.  Talent i želja za umjetničkim ostvarenjem dovode ga do koncertnih podijuma, gdje nastupa kao solista sa nekoliko orkestara: Makedonska filharmonija, Simfonijski orkestar Ho Ši Min, Francusko-američki kamerni orkestar, Niški simfonijski orkestar, Kamerni orkestar Makedonske filharmonije, Makedonski kamerni orkestar, Kamerni orkestar Amoroso, Lady Chamber Orchestra, Kamerni orkestar „Sofija Solists”, itd.

Nastupao je na renomiranim muzičkim festivalima. Jedan je od rijetkih makedonskih umjetnika koji su nastupali u Carnegie Hall-u, (New York, SAD). Dobitnik je prestižne nagrade „Zlatna lira“ koju dodjeljuje Udruženje muzičkih umjetnika Makedonije za vrhunska umjetnička dostignuća. Repertoar Straše Temkova obuhvata periode od baroka do savremene muzike, a značajna je njegova težnja da promoviše savremena djela – poput svjetske literature za flautu kao i savremenih makedonskih kompozitora.

Pored umjetničkog angažmana, Temkov je profesor je na Fakultetu muzičkih umjetnosti – Skopje, te je mentor na osnovnim i master studijama. Rezultati njegovog pedagoškog angažmana ogledaju se u njegovim učenicima koji osvajaju prestižne nagrade na takmičenjima mladih muzičara, te nastupaju sa solo recitalima i kao solisti sa orkestrima. 

Sara Projkovska (1977.) je tokom i nakon školovanja, učestvovala na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima, gde je postigla brojne uspehe, kao solista i kao klavirska pratnja. Godine 2000. Rektorat Univerziteta “Sv. Kirila i Metodija”, svečano joj je dodijelio nagradu “26. jul-Frenk Maning” za najboljeg studenta generacije. Aktivno koncertira u Makedoniji i inostranstvu, kao spoljni saradnik nastupa sa Makedonskom Filharmonijom, aktivno radi na velikim scenskim projektima MNT-a i pozorištu “Komedija”. Nosilac je projekata od nacionalnog i međunarodnog interesa. Vanredni je profesor klavira na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Skoplju.

Strašo Temkov i Sara Projkovska program pod nazivom Sreća, ljubav i spokoj

1. Herman Beeftink – “Spring”;

2. Bela Bartok – “6 Rumunski tanci” оp.56;

3. Michio Miyagi – “Haru No Umi” (More u prolece);

4. Аsen  Кarastojanov – “Prelud i R'cenica”

5. Gary Schocker – “Regrets and resolutions”;

6. Peter Martin – “Diversions on a Theme by Paganini”;

7. Fikret Amirov – 5 Piese zа flautu i pijano;

BIOGRAFIJE:

Strašo Temkov jedan je od najuspješnijih makedonskih muzičara iz svoje generacije koji svojom djelatnošću jača tradiciju umjetničke muzike u zemlji, promovišući interpretaciju drvenih instrumenata karakterističnih za taj kraj. U najranijim godinama odabrao je muziku kao svoje životno opredjeljenje da bi se formirao u vrhunskog muzičara. Studije je završio na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Skoplju, a postdiplomske studije na Muzičkoj akademiji „Pančo Vladigerov“ u Sofiji. Tokom studiranja, Strašo Temkov sarađuje sa renomiranim umjetnicima i pedagozima iz Europe i svijeta.

Od 1991. do 2010. godine, njegova flauta postaje svojevrsni „prepoznatljivi znak“ Makedonske filharmonije u kojoj, kao prva flauta Filharmonije, redovno izvodi impresivne solističke recitale. Talent i želja za umjetničkim ostvarenjem dovode ga do koncertnih podijuma, gdje nastupa kao solista sa nekoliko orkestara: Makedonska filharmonija, Simfonijski orkestar Ho Ši Min, Francusko-američki kamerni orkestar, Niški simfonijski orkestar, Kamerni orkestar Makedonske filharmonije, Makedonski kamerni orkestar, Kamerni orkestar Amoroso, Lady Chamber Orchestra, Kamerni orkestar „Sofija Solists”, itd.

Temkov nastupa na renomiranim muzičkim festivalima u zemlji i inozemstvu: „Ohridsko leto“, „Jesenje muzičke svečanosti“, „Skopsko leto“, „Dani makedonske muzike“, „Heraklejske noći“, „Art Apolonija“, „Salon umjetnosti“ (Sofija, Bugarska), „NIMUS“, „LEDAMUS“ – Srbija, „Espressivo“, “Međunarodni festival kamerne muzike” (Nikšić, C.Gora), „Baščaršijske noći“ (Sarajevo, BiH), „Makarsko ljeto“, te u Italiji, Francuskoj, Engleskoj i SAD-u. Jedan je od rijetkih makedonskih umjetnika koji su nastupali u Carnegie Hall-u, (New York, SAD).

Repertoar Straše Temkova obuhvata periode od baroka do savremene muzike, a značajna je njegova težnja da promoviše savremena djela – poput svjetske književnosti za flautu i savremenih makedonskih kompozitora. Objavio je dva CD-a u saradnji sa pijanistkinjom Marijom Vrškovom, u produkciji MMM-a i DKU-SKOPSKI LJETNI FESTIVAL.

Pored umjetničkog angažmana, Temkov je profesor je na Fakultetu muzičkih umjetnosti – Skopje, te je mentor na osnovnim i master studijama. Rezultati njegovog pedagoškog angažmana ogledaju se u njegovim učenicima koji osvajaju prestižne nagrade na takmičenjima mladih muzičara, te nastupaju sa solo recitalima i kao solisti sa orkestrima. Osnivač je kvarteta flauta „AULOS“, i redovan je član žirija domaćih i međunarodnih takmičenja. Dobitnik je prestižne nagrade „Zlatna lira“ koju dodjeljuje Udruženje muzičkih umjetnika Makedonije za vrhunska umjetnička dostignuća. Temkov, na vrhuncu svoje karijere, jeste umjetnik sa upečatljivim stilom interpretacije.

Sara Projkovska (30.12.1977) je svoje osnovno muzičko obrazovanje započela u MBUC “Ilija Nikolovski-Luj”, u klasi prof. Dragoljuba Apostolova i prof. Katerine Gelebeševe. Srednje muzičko obrazovanje i studije nastavila je u klasi prof. Borisa Romanova, u čijoj je klasi diplomirala 2000. godine. Tokom i nakon školovanja, učestvovala je na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima, gde je postigla brojne uspehe, kao solista i kao klavirska pratnja. Ističu se: Treče međunarodno takmičenje za duvačke, gudačke, perkusije i klavirsku pratnju-Stara Zagora, “Rovere d'Oro-Đovani talenti”, Italija, Međunarodno takmičenje  mladih muzičara “Ohridski Biseri”, Makedonija, Međunarodno takmičenje Priština itd.

Pored koncerata na MBUC i FMU, programska šema Salona 19’19, SMUM, Daut Pašin Amam, aktivno koncertira na domaćoj sceni u okviru renomiranih festivala kao što su: “Ohridsko leto”, “Dani Makedonske Muzike”, “ Skopsko leto”, “Zlatna lira”, “Jesenje muzičke svečanosti”. Prisutna je i na međunarodnoj sceni u: Italiji, Bugarskoj, Turskoj, Francuskoj, Češkoj.

Od 1993. godine do 1998. godine, aktivno je učestvovala na seminarima pod rukovodstvom prof. Borisa Romanova, učestvuje na međunarodnog seminara u Brnu, pod rukovodstvom prof. Jiržija Skovajsa, a ostvaruje i profesionalne kontakte sa eminentnim profesorima među kojima su: Ivo Mirkovič, Pavel Jonesku, Marlena Keskin i Evgenij Koroljov. Realizovala je stalne audio i video snimke za MRTV, i ništa manje značajne likovne kolonije, večeri poezije, jubilarne i dobrotvorne koncerte, kao i promocije novih izdanja. Godine 2000., Rektorat Univerziteta “Sv. Kirila i Metodija”, svečano joj dodeluje nagradu “26. jul-Frenk Maning” za najboljeg studenta generacije. Upisuje postdiplomske studije kod prof. Jasminke Čakar, pod čijim mentorstvom je magistrirala 2008.

Aktivno koncertira u okviru aktivnosti na FMU, nastavlja saradnju kao spoljni saradnik sa Makedonskom Filharmonijom i MOB-om, aktivno radi na velikim scenskim projektima MNT-a i pozorište “Komedija”. Nosilac je projekata od nacionalnog i međunarodnog interesa.

Sara Projkovska je vanredni profesor klavira na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Skoplju.