Path

KUN - Knjige u nišama

U namjeri podsjećanja na važnost knjige, te uloge bosanskohercegovačkog izdavaštva u našem društvu JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini, svake godine organiziraju Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – „Knjige u nišama“ (KUN).

U niše jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige svake godine u novembru smjeste vodeći bosanskohercegovački izdavači/nakladnici, koji čine skoro 80% ukupne bh. izdavačke/nakladničke produkcije. Niša, jednostavna udubina u zidu, prepoznata kao sakralni element iznimnog značaja i značenja u svim religijskim tradicijama, skrbi simboliku svjetla, svjetiljke i svjetlosti, prolaza i prelaza iz dimenzije profanosti u dimenziju svetosti.

Stoga, u vrijeme obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji/povijesti Bosne i Hercegovine, Dana državnosti, bh. izdavači/nakladnici upravo ispred niša žele poslati poruku o važnosti i značaju izdavaštva/nakladništva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet naše zemlje. Nadamo se da će taj odjek doprijeti, prije svega, do čitalaca, a zatim i do svih onih koji mogu dati institucionalni doprinos afirmaciji i boljoj poziciji bosanskohercegovačkog izdavaštva/nakladništva i knjige.

S namjerom vraćanja digniteta i ugleda sajmu knjige – kao jedinstvenoj prilici za predstavljanje autora i njihovih djela, prevodilaca i njihovih prijevoda, izdavača i njihovih izdanja – u okviru KUN-a, ljubiteljima knjige nudi se vrlo bogat i zanimljiv program: predstavljanja autora, promocije knjiga, čitanja, javni razgovori, radionice… Gosti “Knjiga u nišama” brojni su autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici, koje čitalačka publika ima priliku upoznati, razgovarati, a ponekad i popiti kafu s njima u posebnom sajamskom salonu. U okviru Dućana knjiga, ljubiteljima knjiga pod povoljnim uvjetima, nude se najnovija izdanja izdavača/nakladnika iz regiona.