Path

Baščaršijske noći

Festival Baščaršijske noći, projekt internacionalne kulturne saradnje, tradicionalan je ljetni festival grada Sarajeva, a održava se svake godine u periodu od 01. do 31. jula. “Baščaršijske noći” su se održavale i prije rata – agresije na Sarajevo i BiH, ali sporadično od slučaja do slučaja. Bila je to, ustvari,”Baščaršijska noć” gdje se u toku jedne noći održavalo 15-20 raznih kulurnih programa na raznim prostorima.

Osnove festivala postavljene su 1988. i 1989. godine. Tada je Sejfudin Tanović (1926 – 1999) filmski reditelj, pisac, kulturni radnik i iznad svega, zaljubljenik u Sarajevo i BiH, zajedno sa nekolicinom entuzijasta, ponovo pokrenuo “Baščašijske noći”.

I kad sam van Sarajeva
ja sanjam o Sarajevu.
i kad sam u Sarajevu
ja sanjam o Sarajevu…

Sejfudin Tanović, 
Sarajevom, tiho… 1988.

Tadašnja koncepcija je zadržana i poslije rata kada “Baščaršijske noći” prerastaju u veliki medjunarodni festival kulture sa trajanjem od čitavih mjesec dana.

Do sada su održana 24 festivala na različitim lokacijama u Sarajevu, a akcenat je uvijek na jednoj centralnoj pozornici koja je niz godina bila plato preko puta Vijećnice. Karakteristika festivala, pored dužine trajanja, je veliki broj zemalja učesnica i raznovrsnost programa. Program čine svi segmenti umjetnosti opera, balet, savremeni ples, koncerti klasične i savremene muzike, pozorišne predstave, književne večeri, programi za djecu, filmske projekcije i folklorni sadržaji.

Posjećenost je na zavidnom nivou zahvaljući raznovrsnosti programa i slobodnom ulazu na sve sadržaje.

Fill 1

Program festivala

Preuzmite PDF program manifestacije

Web Stranica

Posjetite web stranicu Festivala