Sonja Radojković, klavir, Dom oružanih snaga BiH

U okviru festivala „Baščaršijske noći“ nastupiće pijanistkinja Sonja Radojković, u srijedu, 25. 07. u 21 sat, u Domu oružanih snaga BiH.
Ulaz na klavirski recital je slobodan.

Sonja Radojković je koncertni pijanista i professor na Fakultetu Muzičke Umjetnosti u Beogradu kao i na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu i Sarajevu. Bila je gostujući profesor na osnovnim, master i doktorskim studijama, na Univerzitetima muzike, kao sto je: u Singapuru Yong Siew Toh Konzervatorijum, u Kanadi u Winnipegu na Manitoga Univerzitetu, na Novom Zelandu, na Konzervatorijumima u Dunedinu i Wellingtonu, u Francuskoj na Kansom Konzervatorijumu itd.

Sonja ima intenzivnu međunarodnu karijeru. Svake godine nastupa po Evropi, a svake druge odlazi na dalja putovanja u Aziju, Okeaniju, USA, Kanadu. Svira u prestižnim salama, kao što je Operska kuća u Oslu, gde je održala koncert u okviru ceremonije otvaranja, zatim Domkirke u Geteborgu i mnoge druge. Snimila je nekoliko CD-ova, između ostalih 2 za PGP RTS, Uniju kompozitora Grčke, diskografsku kuću na Novom Zelandu.

Pored klasičnog repertoara svira djela savremenih autora, koja izuzetno voli, počevši od kompozitora sa prostora bivše Jugoslavije, do stranih. Mnogi kompozitori su svoja djela posvetili njoj, od solo komada, sonata do klavirskih koncerata. Jedan od CD-ova snimljenih na Novom Zelandu je i novozelandskog kompozitora grčkog porijekla Džona Psatasa, koji je pisao muziku za otvaranje Olimpijade u Atini.

Dobila je najbolje recenzije od najpriznatijih kritičara, pa je tako Liberman rekao za Sonju da je spoj “vulkanskog temperamenta i nježne slovenske duse”…..
Predstavnik je ruske pijanističke škole, što je rezultiralo završetkom magistrature na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, sa samo 22 godine. Završila je jos jednu magistraturu iz iste oblasti i u Beogradu na FMU paralelno. A osnovne studije je zavrsila isto na FMU u Beogradu, sa nepunih 19 godina.

Ima svoj festival u Hrvatskoj na ostvru Hvaru, gdje je umjetnički dirkektor. Svake godine jedan koncert daje najboljim studentima sa prostora bivše Jugoslavije jer joj je želja da pomogne mladim studentima da žive na pozornici i uputi ih u tajne javnog nastupa.