„MOST GENERACIJA“ video najava za muzičko-scenski program obilježavanja Dana državnosti BiH

„MOST GENERACIJA“ video najava za muzičko-scenski program obilježavanja Dana državnosti BiH

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine JU „Bosanski kulturni centar KS“, u četvrtak, 25. novembra, organizuje svečani program pod nazivom „Most generacija“. Muzičko-scenski program koji će trajati četiri sata, od 18:00 do 22:00 sata, održava se pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, uz podršku Gradske uprave Grada Sarajeva i SABNOR-a, a cjelokupan program će prenositi Televizija Sarajevo. Ulaz je slobodan, a program koji će se dešavati u Velikoj dvorani BKC-a, publika će moći pratiti i putem nekoliko video ekrana (video zidova) koji će biti postavljeni u ulaznom atriju ove kulturne institucije, ali i na trgu Susan Sontag, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo. Voditeljica ove muzičko-scenske manifestacije će biti Merjem Šiljak, studentica Odsjeka za glumu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Na velikoj sceni BKC-a nastupit će brojni izvođači, a program je podijeljen u nekoliko cjelina. Prvi dio nosi naziv „Zajedno“ i nastao je u saradnji sa Savezom amaterskih kulturno-umjetničkih društva Kantona Sarajevo (SAKUD). Tako će na velikoj sceni, u 18:00 sati, nastupiti predstavnici svih KUD-ova koji rade i djeluju u Kantonu Sarajevo. Publika će imati priliku da uživa u folklornim igrama, te tradicionalnoj horskoj  i instrumentalnoj muzici sa područja cijele BiH.

Manifestaciju će na početku programa, izvođenjem pjesme „Zemljo moja“, svečano otvoriti hor, orkestar i profesori muzičke škole „Mimika Music School“, pod rukovodstvom Mirele Jusić-Dreković.

U okviru drugog dijela programa, u 19:00 sati, održat će se koncert pod nazivom „Song of Liberation“, a bit će izvedene pjesme posvećene ideji slobode i ravnopravnosti nastale diljem svijeta. U ovome dijelu programa nastupa Marija Šestić (vokal), uz pratnju vrhunskih muzičara: Dino Šukalo (akustične i električne gitare, elektronika, vokal), Adis Sirbubalo (klavijature, elektronika, harmonika), Amar Češljar (bubnjevi, elektronika, vokal), Edvin Hadžić (bas gitara, gitara, vokal) i Narcis Zečić (vokal, flauta). Autor aranžmana je Dino Šukalo, a na repertoaru će između ostalih biti i kompozicije svjetski poznatih izvođača kao što su David Bowie, Bob Marley, Leonard Cohen itd.

Treći dio programa počinje u 20:00 sati i nosi naziv „Most“, a nastupit će grupa Anchy & The Moondogs sa gostima (Davor SučićSejo Sekson, Mustafa Čizmić, Renata Kurtalić i drugi). Bit će izveden repertoar antifašističkih kompozicija iz Drugog svjetskog rata, ali i patriotskih pjesama koje su nastale u periodu devedesetih godina, tokom agresije, kada je Bosna i Hercegovina bila ponovo suočena sa fašizmom, čiji je cilj bio uništenje ove lijepe zemlje.

Manifestacija se završava nastupom sarajevske grupe „Velahavle“. Muzika koju ovaj bend izvodi može se okarakterisati kao fuzija trip-hop i breaksbeat muzičkih pravaca. Bit će to ujedno prilika da bend publici predstavi i pjesme sa svog novog albuma koji nosi naziv „22:22“, koji je objavljen u aprilu ove godine.

Za program će na sceni BKC-a biti postavljena posebna „antifašistička“ scenografija koju je izradila dizajnerka Sanja Kulenović, a publiku očekuje i niz drugih iznenađenja.