KONCERT MAJE MILINKOVIĆ  24. JULA U JU BKC KS

KONCERT MAJE MILINKOVIĆ  24. JULA U JU BKC KS

Njene muzičke “boje” su dvije bogate tradicije, sevdah i fado koje već dugo godina veže u originalno ruho zvano Fadolinka! 

U sklopu festivala “Baščaršijske noći” u velikoj dvorani JU Bosanski kulturni centar KS, u nedjelju, 24. jula, svi ljubitelji jedinstvenog spoja portugalskog fada i našeg sevdaha imat će priliku uživati u koncertu Maje Milinković.

Bosanskohercegovačka kantautorica koja izvodi fado i sevdah vlasnica je karizmatičanog i prepoznatljivog mezzosporana i važi za jedan od najboljih vokala u BiH, o čemu svjedoče  mnogobrojna priznanja za interpretaciju i laskavi naziv  “bosanska Amalia Rodrigues”.  Svojim prepoznatljivim glasom veže melodije fada i sevdaha, stiže do najtananijih emocija i dotiče srca publike širom svijeta. Na  koncertu u BKC-u će pored kompozicija sa ranijih albuma, a nakon predstavljanja publici u Portugalu, Hrvatskoj i Srbiji, predstaviti i svoj peti studijski album pod nazivom “Kaftan D'Alma” (“Kaftan duše”) koji je izašao i uzdanju Croatia Records/a.

Kaftan  simbolično predstavlja odjeću duše izvezenu najfinijim svilenim nitima  koja na neki način i odražava samu prirodu duše. Album je sniman u Portugalu i BiH, a sadrži autorske kompozicije koje je napisala Maja, kao i tradicionalne fado pjesme. 

Koncert počinje u 21 sat, a ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 10 KM na blagajni JU BKC KS (Branilaca Sarajeva 24), svaki dan osim nedjelje od 10 do 17 sati, subotom do 16 sati.

Rezervacija ulaznica putem telefona 063 – 505 – 000.

Album Kaftan D’Alma poslušajte ovdje:

Youtube: https://bit.ly/3P8E82H

MAJA MILINKOVIĆ                            

KAFTAN D’ALMA

Najnoviji album “Kaftan D'Alma”  kantautorice fada i sevdaha Maje Milinković u izdanju Croatia Records-a, a za Portugal Sevenmuses musicbooks poziva nas da obučemo kaftan duše i osjetimo život u svim oblicima, most je koji spaja dvije kulture tako daleke, a ipak tako slične.

Kaftan (vrsta ogrtača, ili tunike, koja se tisućama godina koristi u mnogim kulturama širom svijeta i azijskog je porijekla) simbolično predstavlja odjeću duše izvezenu najfinijim svilenim nitima (melodije, harmonije i stihovi), odjeća koja na neki način odražava samu prirodu duše.

Pa tako pjesma Não te rendas / Ne predaji se- prikazuje nadu, “Suša” stapanje sa svijetom, Misterij / tajnu života, Ajde Jano, potpunu slobodu od materije, itd.

 Album  ima 5 originalnih pjesama u Majinom autorstvu dok  šestu pjesmu Maja potpisuje na tradicionalnu fadu muziku “Fado Bacalhau” na našem jeziku pod nazivom Luda vodo stani, stani.

Tu su i singlovi i video klipovi “Mistério”, “Suša” i singl “Marcha para Amália Rodrigues”.

Repertoar novog albuma sadrži i temu sa repertoara Amálie Rodrigues  “Com que voz” /posveti jednom od svojih uzora, koju Maja ne propušta da oda ni na jednom od svojim albuma.

Snimljen u Portugalu, (osim pjesme „Ajde Jano“ koja je snimljena u Bosni ), na  „Kaftanu D'Alma“ učestvuju muzičari Luís Coelho (portugalska gitara), Carlos Viçoso (viola) i Carlos Menezes (kontrabas).

Na temi Ajde Jano Klasična gitara I: Mirza Hatunić

Klasična gitara II: Adis Hatunić

Perkusije: Adnan Teskeredžić

Bas gitara: Osman Abdelmukaram