VIDIKOVAC FEST – 02. i 03. juli, subota i nedjelja od 12:00 do 19:30 sati na Trebeviću – plato iznad Trebevićke žičare

VIDIKOVAC FEST – 02. i 03. juli, subota i nedjelja od 12:00 do 19:30 sati na Trebeviću – plato iznad Trebevićke žičare
3D simple product podium psd with clouds on blue background

„Vidikovac Fest“ je novi program koji nastaje sa ciljem unaprjeđenja kulturno-turističke ponude u Kantonu i Gradu Sarajevo. Program će se odvijati u okviru Festivala Baščaršijske noći, u prvom vikendu jula (02. i 03., subota i nedjelja od 12:00 do 19:30 sati) na Trebeviću – plato iznad Trebevićke žičare i imat će cjelodnevni karakter.

U okviru programa, 02. jula će nastupiti grupe: Srklet, Foxy Head, Almas, Zoster i Zabranjeno Pušenje, dok će 3. jula nastupiti Stereo Banana, Elemental, Skroz i Brkovi.

Ulaz na koncerte će biti besplatan, a na samu lokaciju na kojoj će se odvijati programi dolazit će se Sarajevskom žičarom, tako da će posjetioci kupovinom redovne ulaznice za žičaru, ujedno moći besplatno da prisustvuju i cjelodnevnim koncertnim programima.

Vidikovac Fest – satnica nastupa bendova:

subota 02.07.

12:00 Srklet

12:45 Foxy Head

13:30 Almas

15:30 Zoster

17:30 Zabranjeno pušenje

nedelja 03.07.

12:00 Stereo Banana

13:30 Skroz

15:30 Elemental

17:30 Brkovi

Program nastaje u partnerstvu između JU Bosanski kulturni centar KS, JP Sarajavo, Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, Udruženja za razvoj kulture nauke i umjetnosti Scena i drugih koji podržavaju ovaj jedinstveni kulturno-turistički projekat.

Ideja Festivala je afirmacija urbane kulture i njeno povezivanje sa turističkom ponudom Sarajeva tokom ljetnih mjeseci. Jedna od ideja Festivala je otkrivanje nove festivalske lokacije – plato iznad Sarajevske žičare na Trebeviću. Ova atraktivna lokacija sigurno će pojačati turistički značaj Festivala i može biti mamac za publiku iz grada, ali i brojne turiste iz regije i svijeta. Festival će se odvijati u okviru Baščaršijskih noći, jednog od najvećih ljetnih festivala u Sarajevu.

U fokusu Festivala bit će muzika urbanog duha, ali privlačna široj publici. Osim muzičkih programa, na Festivalu će se dešavati i programi iz drugih oblasti kulture i umjetnosti, ali i ekologije i turizma.
Posebnost ovoga Festivala ogleda se i u njegovom terminu održavanja. Naime, ideja je da to bude Festival koji se održava tokom dana u prvom vikendu jula, što je na neki način dobar signal turistima na početku otvaranja ljetne turističke sezone. Također, jedinstven ugođaj Festivala predstavljat će i činjenica da će publika na mjesto događanja Festivala dolaziti i vraćati se žičarom.

Partneri ovoga festivala su JU Bosanski kulturni centar KS, zatim JP Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, koji gospodare resursima vezanim za Sarajevsku žičaru. Pored ovih partnera, u projekat će se uključivati i drugi (lokalna zajednica, nevladina udruženja, sponzori, međunarodne organizacije, ambasade drugih država u BiH, jer će Festival imati inkluzivni karakter).