Promocija knjige „Veličanstveni Prenj“, autora Zehrudina Isakovića, 19.07. u 20:30 sati

Promocija knjige „Veličanstveni Prenj“, autora Zehrudina Isakovića, 19.07. u 20:30 sati

Promocija knjige „Veličanstveni Prenj“, autora Zehrudina Isakovića, održaće se u okviru Festivala Baščaršijske noći, u srijedu, 19. jula, u 20:30 sati, u Galeriji JU Bosanski kulturni centar KS. Promotori će biti: Dženad Džino, fotograf, Edin Durmo, recenzent i Branko Kecman, izdavač, Advantis Konsalting, Edicija outdoor B&H.

Zehrudin Isaković, po obrazovanju je magistar komunikologije, po zanimanju novinar, po opredjeljenju zaljubljenik u planine. Autor je serijala Vrhovi Balkana (Al Jazeera Balkans), brojnih putopisnih filmova o planinama širom svijeta, te drugih djela iz oblasti publicistike. Autor je i bestselera „Planine Bosne i Hercegovine – 50 izabranih uspona“ i „Planine oko Sarajeva“. Pripada krugu onih koji su planinama posvetili život.

Dobitnik je više regionalnih nagrada za svoja filmska ostvarenja, bio je član i predsjednik žirija na nekoliko festivala alpinističkog i outdoor filma. Deset godina bio je direktor Federalne novinske agencije (FENA) u BiH.

Planinari praktično od rođenja, kada ga je djed Bećir, kao prvog unuka, strpao u ranac i poveo u planine. Tada se dogodila ljubav na prvi pogled i traje do danas…

U međuvremenu, Isaković je kao vrlo mlad ispenjao brojne alpinističke uspone (250), poput sjeverne stijene Petit Dru, skupina Mt. Blanc (sa 17 god.), što mu je bila i životna avantura. Posjetio je većinu svjetskih gorja – od Anda do Himalaja, gdje je bio učesnik ekpedicija na dva osamtisućnjaka – Mount Everest i Cho Oyu.

Kao planinarski aktivist, realizirao je velike infrastrukturne projekte, čije su aktivnosti trasiranje novih staza, ferata i planinarskih objekata.

Isaković je bio predsjednik PSBiH (2014 – 2018), dobitnik je Zlatne značke za razvoj planinarstva PSBiH, a najvećim priznanjem smatra brojne prijatelje koje je upoznao tokom dugogodišnjeg aktivnog planinarenja.

Veliki broj planinara će se složiti da je Prenj najljepša i najraskošnija planina u Bosni i Hercegovini. Naravno, o ukusima ne treba raspravljati, ali svako ko posjeti ovu planinu uvjerit će se da prethodna tvrdnja itekako ima smisla.

Prenj od ostalih planina u Bosni i Hercegovini razlikuje njegova alpska struktura. Ukoliko ga gledate sa Čvrsnice, ili sa oboda Bjelašnice, Visočice, Veleža…, bilo s juga, sjevera, istoka, ili zapada, uvijek će vam se ukazati nemirna linija njegovog pobočja, nalik EKG koji očitava rad srca, koje je iz nekog razloga uzbuđeno. I ta drhtava linija podsjeća na obrise evropskih Alpi.

Uprava ta alpska struktura Prenj čini jedinstvenim – lijepim, osebujnim i zavodljivim.

Knjiga obrađuje sve važnije prenjske vrhove, doline i planinarske objekte. Također u knjizi možemo naći detaljan opis planinskih staza na Prenju. Obuhvaćeni su i prenjski fenomeni, poput endemičnih biljaka i životinja, te fragmenti iz isorije ove planine.

Posebno vrijedan dodatak su autorova sjećanja na alpinističke uspone na Otiš, Izgorjelu grudu, Sivadije i druge značajne vrhove Prenja.

Knjiga je obogaćena jedinstvenim fotografijama Dženada Džine i Zehrudina Isakovića. 

Izvadak iz recenzije Edina Durme

„Knjiga Zehrudina Isakovića upravo je to – do sada neviđen i neiščitan prikaz naše najljepše planine, veličanstvenog Prenja. I zaista, ako se zamislimo, kakav drugačiji naslov bi imao smisla za predstaviti ovu planinu nad planinama osim: VELIČANSTVENI PRENJ!

Ako parafraziram Zehrudinovu prvu rečenicu, rekao bih da mi je srce brže zakucalo kada sam prelistao već prve stranice, nakon što mi je poslao svoje djelo na iščitavanje za buduću recenziju. Dakako, bacio me u vatru, jer pisati recenziju za ovo što je on napravio stavlja čovjeka u nezavidan položaj, istovremeno izazovan, odgovoran, odmjeren, pomiješan sa emocijama vlastitih iskustava i obavezom da se ostane realan i prisutan na stranicama koje zrače posebnom energijom, svojstvenom za prenjska neprevaziđena iskustva.

I zaista, upravo kada misliš da sve znaš o jednoj planini koju živiš, kada pomisliš da je u tvom životu došao na red jedan prikaz kojeg želiš podijeliti sa drugima, prenijeti svoju emociju i iskustvo na papir, da traje i zrači onom posebnom energijom koja je uvijek tu kada se misli, sanja i živi Prenj….pojavi se Zehrudin sa svojim kapitalnim djelom… i shvatiš da nema smisla, jer se bolje ne može! Djelom kojim je skenirao Prenj uzduž i poprijeko, u visinu i dubinu, toliko duboko da je dotakao ono iskonsko, kojeg tek nagovještaj osjete istinski prenjski hodočasnici, kakav je i sam. Njegovi povremeni izleti u sfere sjećanja i podastiranja njegovih mladalačkih iskustava iz stijena prenjskih vrhunaca, samo su još jedna šarmantna potvrda prethodne tvrdnje, koja daje dodatnu svježinu i, rekao bih svojevrstan balans vrhunskim, pažljivo i znalački brušenim tematskim prikazima, onima koji će budućim korisnicima ove knjige biti od neprocjenjive vrijednosti.  Rekoh li KNJIGE!? – odmah se moram ispraviti – ovo je puno više od knjige!“

ZEHRUDIN ISAKOVIĆ, biografija

Zehrudin Isaković je jedan od velike skupine zaljubljenika u planinu Prenj. Već u osnovnoj školi prvi puta je bio na ovoj veličanstvenoj planini. Od tada joj se iznova vraća, svaki put bogatiji za neke nove vizure, nove doživljaje, čime je ta ljubav postajala sve veća…

Godine su prolazile, a veza između Isakovića i Prenja je postajala sve zrelija i dublja, pa se može reći da je i ova knjiga plod te višedecenijske povezanosti.

Sa druge strane, njegov spisateljski talanat je doprinio da knjiga o Prenju bude pregnantna, dobro posložena, detaljna i vrlo čitljiva. Istovremeno, vrlo je korisna, može se reći nezaobilazno štivo, za sve one koji bi htjeli da podrobnije upoznaju ovu planinu.

Inače, Isaković je rođen u Zenici. Po obrazovanju je magistar komunikologije, po zanimanju novinar, po opredjeljenju zaljubljenik u planine. Autor je popularnog serijala Vrhovi Balkana (AJB), brojnih putopisnih filmova o planinama širom svijeta (Akonkagva, Mount Everest, Mediteranska ogrlica, 70 filmova), te drugih djela iz oblasti publicistike (planinarsko – turističke karte i vodiči).