U KSC ILIJAŠ U SUBOTU, 07. 05. U 18:00, ODRŽANO VEČE SEVDAHA

U KSC ILIJAŠ U SUBOTU, 07. 05. U 18:00, ODRŽANO VEČE SEVDAHA

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo, u KSC Ilijaš, u subotu, 07. 05. u 18:00 sati, održano je Veče sevdaha. Program koji uključuje neke od najljepših sevdalinki izvele su: pijanistica, Dženana Šehanović, sopranistica,  Dženana Huseinagić i etnomuzikolog,  Lejla Čaušević, vokal.

Program:

1. Razbolje se Sultan

2. Zapjevala sojka ptica

3. Kraj tanana šadrvana

4. Gdje si dušo, gdje si rano

5. Kiša bi pala

6. Iz kamena voda tekla

7. Kradem ti se u večeri

8. U Stambolu na Bosforu

9. Ne klepeći nanulama

10. Snijeg pade na behar na voće

11. Kad ja pođoh na Bentbašu

12. Moj dilbere

13. Karanfile, cvijeće moje

14. Čudna jada od Mostara grada

Biografije:

Dženana Šehanović – Sarajlić

Pijanistica, rođena je 23. 03. 1991. godine, u Brčkom, Bosna i Hercegovina.
Svoje prvo muzičko obrazovanje počela u Njemačkoj u klasi prof. Tanje Hubber.

Po povratku u domovinu (1997.) školovanje je nastavila u Tuzli, a potom u Sarajevu,u klasi Nede Stanković, profesorice klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.


Nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Lichtensteinu, Norveškoj, Londonu (UK), Turskoj, Mađarskoj, Pakistanu, Bosni i Hercegovini, te za Vijeće Evrope (Sarajevo). Na koncertima je pored klasičnog repertoara izvodila i vlastite kompozicije. Nastupala je sa renomiranim svjetskim orkestrima kao solista: Sarajevska filharmonija, orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda (Hrvatska), kamerni orkestar Amoroso (Srbija) i sa ansamblom Zagrebačkih solista.

U julu 2001. godine položila je prijemni ispit na prestižnom Univerzitetu Mozarteum -Salzburg, Austrija. Godine 2005. u julu mjesecu položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tako sa 14 godina postala najmlađi ikada primljen student. Prvu godinu studija završila je u klasi prof. Đorđe Stanettija i prof. Karl-Heinz Kammerlinga u Zagrebu, drugu i treću godinu je završila na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, odsjek za glazbu, a diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2010. godine, u klasi prof. Srđana Čaldarovića. Magistrirala je 2011. godine sa najvišom ocjenom iz klavira, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno priprema odbranu doktorske disertacije na trećem ciklusu studija (doktorski studij) na muzičkoj akademiji u Sarajevu. Zaposlena je od 2010. godine kao profesor klavira u Srednjoj i Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli, a od 2017. godine živi i radi u Sarajevu kao profesor klavira u Osnovnoj muzičkoj i baletnoj školi “Novo Sarajevo”.

Dobitnica je brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska.

Na preporuku iz ureda bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, 2006. godine dobila je hrvatsko državljanstvo, na osnovu umjetničkog i profesionalnog dostignuća za koji postoji interes Republike Hrvatske.

Dženana Huseinagić, sopran

Rođena je u Tuzli 1988. godine gdje je završila osnovnu školu, te  Osnovnu i Srednju Muzičku školu, kao i Gimnaziju Meša Selimović. Svoje dalje akademsko obrazovanje nastavlja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u klasi Primadone prof. emeritus Radmile Bakočević, u čijoj klasi nakon završetka osnovnih studija magistrira i specijalizira na Akademiji Lepih Umetnosti u Beogradu. Osim završenog magisterija na Akademiji Lepih Umetnosti u Beogradu, također magistrira i odnose s javnošću, te u junu 2020. brani doktorsku disertaciju na temu „Odnosi s javnošću u institucijama umjetnosti i kulture u Tuzlanskom kantonu“, te dobija zvanje doktora medijskih i komunikoloških nauka. Osim stalnog zaposlenjna u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli na odsjeku za solo pjevanje (jedna je od osnivačica pomenutog odsjeka, jer isti u Tuzli u osnovnoj školi nije postojao), od 2018. godine radi i u zvanju prof. doc. dr. na Muzičkoj akademiji u Bijeljini, kao profesor vokalne tehnike. Iste godine dodijeljeno joj je priznanje dopisnog člana Međunarodne akademije MIANU IRASA Beograd. Umjetničku karijeru počela je jako rano, te mimo takmičenja na kojim osvaja nagrade, redovno nastupa i koncertira širom Bosne i Hercegovine i regiona. Do sada je održala stotine nastupa i koncerata, radila je na filmskoj muzici (kratki dokumentarni film Tuzla 4K), muzičkim radionicama, aktivno je učestvovala u Međunarodnom horskom šampionatu Lege Artis, doprinosi umjetničkom očuvanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine (obrade sevdalinki). Iza sebe ima nekoliko objavljenih stručnih radova u naučnim časopisima, kao i koautorstvo na knjizi (prvi bosanskohercegovački „Leksikon menadžmenta“ –  Akademik  Enes Huseinagić, vanr. Prof.). 2016. godine dobija priznanje „Super žena“ jednog od najuticajnijih medija u Tuzli, a i šire,  Radio Kameleona i ženski.ba.

Lejla Čaušević

Biografija

Rođena je 01.01.1993. godine u Sarajevu.  Završila je Master studij na Muzičkoj Akademiji Univerziteta u Sarajevu – odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju. Tema magistarskog rada: Iskustva vokalnih solistica u Radio Sarajevo u periodu od 70-ih do 90-ih godina XX stoljeća. Završila je i master studije na fakultetu Javna Uprava – smjer poslovna uprava. Master rad na Fakultetu za Upravu je također vezan za tradicijske fenomene i turizam Bosne i Hercegovine.

Sudjelovala na više javnih tribina Muzičke Akademije u Sarajevu sa prezentacijama vezanim za predstavljanje muzičkog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Učestvovala u projektu „Kulnote“ u Velenju – Slovenija, gdje je održala nekoliko radionica vezanih za muzičku tradiciju Bosne i Hercegovine, te podučavala Kulturno umjetnička društva vokalnoj tehnici i interpretaciji. Aktivno se bavi podučavanjem pjevanja tradicionalne i popularne muzike.

Učesnica je brojnih projekata Radio Televizije Sarajevo i članica ansambla “Etnoakademik” pri Muzičkoj Akademiji u Sarajevu. Već dugi niz godina aktivno podučava vokalnu interpretaciju. Bila je angažovana na RTVBiH, gdje sam je potrebe arhiva snimila veliki broj sevdalinki. Učestvovala na mnogobrojnim muzičkim festivalima u Bosni i Hercegovini, od kojih su najznačajniji: Festival Ilidža – na kojem je sa pjesmom „Pusti san“ osvojila 3 prve nagrade. Na takmičenju vokalne interpretacije sevdalinke u Sarajevu je osvojila prvu nagradu. Zatim, na festivalu „Studentsko ljeto“ je osvojila nagradu „Selver Pašić“ za najbolju interpretaciju sevdalinke, a pored toga dvije prve nagrade u kategorijama narodne i zabavne muzike. Od 2018 godine je vokalni solista mnogobrojnih projekata Uprave Grada Sarajeva, a izdvoja se nastup na Svečanoj ceremoniji otvaranja EYOF-a 2019. godine.

Trajno je orijentirana u predstavljanju i promoviranju kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Kao saradnik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, organizirala je više radionica vezanih za promociju lokalnih kulturoloških specifičnosti.