Održana press konferencija povodom početka rada na predstavi Ljetopis o Kralju Tvrtku u režiji Dine Mustafića

Održana press konferencija povodom početka rada na predstavi Ljetopis o Kralju Tvrtku u režiji Dine Mustafića

Danas je u JU BKC KS upriličena press konferencija povodom velikog teatarskog projekta „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ u režiji Dine Mustafića. Predstava nastaje po istoimenom romanu Jasmina Imamovića, dok je dramatizaciju uradio poznati dramski pisac Željko Hubač.  Produkciju projekta vode   JU “Bosanski kulturni centar KS” i UG „Scena“, dok su producenti projekta Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

Tekst se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz ličnosti ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao. Predstava je istovremeno i melodrama o privatnom životu Kralja Tvrtka.

Autorsku ekipu projekta, osim Dine Mustafića i Željka Hubača, čine renomirani umjetnici iz BiH: scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Amra Zulfikarpašić, dok je muziku komponovao Damir Imamović.

U predstavi igraju poznati bh. glumci: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča, Enes Salković.

Glumačke probe na predstavi počele  su ovih  dana, početkom maja, a premijera je planirana za početak jula ove godine

Planirano je da se predstava igra u ambijentalnim prostorima srednjevjekovnih tvrđava i kula u BiH, ali i u velikoj dvorani JU „Bosanski kulturni centar KS“ i u drugim teatarskim kućama i kulturnim centrima u BiH i regiji.

Projekat nastaje uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta  KS i drugih partnera i sponzora.