SVEČANI PROGRAM POSVEĆEN OBILJEŽAVANJU 25. NOVEMBRA – DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

SVEČANI PROGRAM POSVEĆEN OBILJEŽAVANJU 25. NOVEMBRA – DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

JU „Bosanski kulturni centar KS“ najavljuje svečani program posvećen obilježavanju 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Program se dešava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva, a publika će u nekoliko idućih dana biti u prilici da prisustvuje zanimljivim kulturnim dešavanjima kao što su: izložba fotografija eminentnog fotografa Milomira Kovačevića – Strašnog koja će pod nazivom „BRUCE DICKINSON, LIVE, BKC SARAJEVO, 14. DECEMBAR 1994.“ biti postavljena u galeriji BKC-a od 21. do 26. novembra.

Zatim gostovanje Narodnog pozorišta Tuzla koje će se u Sarajevu, u velikoj dvorani BKC-a, u četvrtak, 24. novembra u 20 sati, predstaviti svojom novom predstavom „Djelidba“, u režiji Miralema Zubčevića po tekstu Skendera Kulenovića.

Predstava je premijeru imala 10. novembra 2022. u Tuzli u okviru 28. revije Tuzlanskih pozorišnih dana.

Na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, u petak, 25. novembra u 20 sati, predviđeno je i održavanje muzičko-scenskog performansa u okviru kojeg će nastupiti hor KUD „Saobraćajac“, dok će Ansambl „Kolo Bosansko“ kroz igračko umijeće, pjesmu i muziku predstaviti ljepotu folklora i narodnih igara i pjesama Bosne i Hercegovine.

U nastavku istog programa biće održan i rock koncert pod nazivom „Rock & Partisan Evergreen“ na kojem će grupa Anchy & The Moondogs sa gostima izvesti repertoar antifašističkih kompozicija iz Drugog svjetskog rata, ali i patriotskih pjesama koje su nastale u periodu devedesetih godina. Glumci Vanesa Glođo, Selma Gusinac i Mak Čengić će voditi svečani muzičko-scenski program, koji će trajati oko sat i trideset minuta, a ujedno će između programskih tačaka govoriti i replike iz antologijskih filmova. Scenario i režiju potpisuje Dževad Hadžić.

Program će uživo prenositi Televizija Sarajevo.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine 25. novembra, u 17 sati, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo (Grbavica) biće održana svečana akademija i tematska tribina u okviru koje će biti održan i kratak historijski čas na kojem će o vrijednosti jednog od najznačajnijih historijskih datuma Bosne i Hercegovine govoriti Husnija Kameberović, Damir Nikšić i drugi. Program se održava uz podršku SABNOR-a KS.

Publici će se također skupa sa svojim gostima u okviru autorske poetsko-muzičke večeri, 29. novembra, u 19 sati, u galeriji BKC-a predstaviti i čuveni bosanskohercegovački pjesnik i jedan od najpopularnijih pjesnika s područja bivše Jugoslavije, Hercegovac, Mostarac, Pero Zubac. Program se dešava povodom Dana državnosti BiH, a održat će se u okviru 5. Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine (29. 11. − 03. 12. 2022.).

Biće to prilika da jedan od najpopularnijih pjesnika s područja bivše Jugoslavije pred publikom predstavi novu knjigu pod nazivom „SESTRA MOJA SAMOĆA“, koja će upravo tih dana biti objavljena u izdanju izdavačke kuće Art Rabic.

U okviru ove autorske poetsko-muzičke večeri koja nosi naziv „Pero Zubac i prijatelji“, između ostalog, govorit će se i čuveni stihovi iz poeme “Mostarske kiše” koja je postala svojevrstan zaštitni znak ovog autora. O pjesniku i književniku Peri Zubcu će govoriti pjesnik, književni kritičar i historičar književnosti prof. Enver Kazaz i Goran Mikulić, arhitekta, kulturni djelatnik i direktor izdavačke kuće Art Rabic.

Kao muzička potpora će nastupiti kantautor Miloš Zubac, koji je muzički obradio Perine pjesme. Moderatorica programa će biti Aida Krehić.

Medijski partneri: Televizija Sarajevo i Antena Sarajevo.

Ulaz na sve programe je slobodan.

U PONEDJELJAK, 21 NOVEMBRA u Galeriji JU BKC KS, u 19 sati, biće svečano otvorena izložba fotografija autora Milomira Kovačevića- Strašnog pod nazivom „BRUCE DICKINSON, LIVE, BKC SARAJEVO, 14. DECEMBAR 1994.“.

Radi se o prvom javnom izlaganju originalnih fotografija nastalih na, sada već legendarnom koncertu, koji je britanska heavy metal zvijezda Bruce Dickinson održala u sarajevskom BKC-u sredinom decembra 1994. Publika će imati priliku da kroz objektiv jednog od najboljih sarajevskih fotografa, koji je u međuvremenu ostvario i impozantnu međunarodnu karijeru, doživi dio atmosfere koja je te davne 1994. godine vladala u Velikoj dvorani BKC-a za vrijeme solo nastupa pjevača legendarnog heavy metal benda Iron Maiden. Kao predgrupe na koncertu su nastupili tada popularni sarajevski rock bendovi Sikter i Almanah.

Izložba će biti otvorena za posjete do 26. novembra, svaki dan od 10 do 20 sati.

U ČETVRTAK, 24. NOVEMBRA, bit će upriličeno gostovanje Narodnog pozorišta Tuzla koje će pred sarajevskom publikom u 20 sati, u velikoj dvorani BKC-a izvesti svoju novu predstavu „Djelidba“. Ova predstava u režiji Miralema Zubčevića, prema tekstu Skendera Kulenovića, premijeru je imala 10. novembra 2022. u Tuzli u okviru 28. revije Tuzlanskih pozorišnih dana.

Na press konferenciji povodom postavljanja predstave na scenu NP Tuzla, Miralem Zubčević, se dotakao prošlih vremena kada je “Djelidba” izvođena u Sarajevu: „Odmah sam pristao da radimo predstavu „Djelidba“. Skender Kulenović, taj genije, spada u našu klasiku. Predstavu „Djelidba“ kojoj je prisustvao Kulenović, svojevremeno su u Sarajevu napustili Rodoljub Čolaković i Đuro Pucar. Glumci su izveli tu predstavu do kraja, a Kulenović je pao u nemilost, otjerali su ga u Mostar… Riječ je o drami s komičnim elementima. Drago mi je što sam radio s darovitim studentima i ljudima. Niko od njih me nije razočarao, ni kao čovjek, ni kao saradnici“.

U predstavi Igraju: Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Dalibor Brkić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Nedim Malkočević. Kostimografija: Vesna Teodosić, saradnik za muziku: Denis Hadžić.

Drama „Djelidba“ Skendera Kulenovića je izvorno komedija u dva čina, a prvu verziju je Kulenović napisao 1946. godine. Praizvedba „Djelidbe“ upriličena je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u februaru 1948. godine. Treći čin ove drame Kulenović je dopisao tek 1956. godine, a nova „Djelidba“ premijeru doživljava 2. novembra 1957. godine u Narodnom pozorištu Mostar. Godinu poslije mostarska produkcija „Djelidbe“ učestvuje na „III Sterijinom pozorju“, te tako postaje prva predstava iz Bosne i Hercegovine koja je svoju izvedbu doživjela na ovom prestižnom pozorišnom festivalu. Komedija „Djelidba“, u režiji Ahmeda Muratbegovića postavljana je i na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, a premijera se dogodila 17. septembra 1960. godine.

U PETAK 25. NOVEMBRA, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine biće održana svečana akademija i tematska tribina u okviru koje će biti održan i kratak historijski čas na kojem će o vrijednosti jednog od najznačajnijih historijskih datuma Bosne i Hercegovine govoriti Husnija Kameberović, Damir Nikšić i drugi. Program će se uz podršku SABNOR-a KS održati u 17 sati u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo (Grbavica).

ISTI DAN, U PETAK, 25. NOVEMBRA, u 20 sati, na pozornici postavljenoj na Pozorišnom trgu – Suzan Sontag, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u okviru programa podijeljenog u nekoliko cjelina nastupit će brojni izvođači.

Biće održan muzičko-scenski performans i koncert u okviru kojeg će se između ostalih predstaviti baletni studio Aurora KUD „Baščaršija. Ansambl „Kolo Bosansko“ će kroz igračko umijeće, pjesmu i muziku predstaviti ljepotu folklora i narodnih igara i pjesama Bosne i Hercegovine.

U nastavku programa će nastupiti hor KUD „Saobraćajac“, a zatim će biti održan koncert pod nazivom „Rock & Partisan Evergreen“ na kojem će grupa Anchy & The Moondogs sa gostima izvesti repertoar antifašističkih kompozicija iz Drugog svjetskog rata, ali i patriotskih pjesama koje su nastale u periodu devedesetih godina. Glumci Vanesa Glođo, Selma Gusinac i Mak Čengić će voditi svečani muzičko-scenski program, koji će trajati oko sat i trideset minuta, a ujedno će između programskih tačaka govoriti i replike iz antologijskih filmova.

Scenario i režiju potpisuje Dževad Hadžić.

Program će uživo prenositi Televizija Sarajevo.

U UTORAK, 29. NOVEMBRA sarajevskoj publici će se povodom obilježavanja 25. novembra -Dana državnosti BiH predstaviti čuveni bosanskohercegovački pjesnik, Hercegovac, Mostarac, Pero Zubac. Program će se desiti u okviru predstavljanja izdavačke kuće Art Rabic na KUN-u − 5. Sajmu izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine (29. 11. − 03. 12. 2022.).

Biće to prilika da jedan od najpopularnijih pjesnika s područja bivše Jugoslavije pred publikom predstavi novu knjigu pod nazivom „SESTRA MOJA SAMOĆA“, koja će upravo tih dana biti objavljena u izdanju izdavačke kuće Rabic.

U okviru ove autorske poetsko-muzičke večeri koja nosi naziv „Pero Zubac i prijatelji“, između ostalog, govorit će se i čuveni stihovi iz poeme “Mostarske kiše” koja je postala svojevrstan zaštitni znak ovog autora. O pjesniku i književniku Peri Zubcu će govoriti pjesnik, književni kritičar i historičar književnosti prof. Enver Kazaz i Goran Mikulić, arhitekta, kulturni djelatnik i direktor izdavačke kuće Art Rabic. Kao muzička potpora će nastupiti kantautor Miloš Zubac, koji je muzički obradio Perine pjesme. Moderatorica programa će biti Aida Krehić.

Cjelokupan program obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH

Ponedjeljak, 21.11.2022.godine

19.00 sati Otvaranje izložbe fotografija „Bruce Dickinson Live“ Milomira Kovačevića – Strašnog

(Ulaz slobodan)

Mjesto: Galerija BKC

Nosilac organizacije: JU BKC Sarajevo

Trajanje izložbe i vrijeme posjete: 21.- 26.11.

Četvrtak, 24.11.2022. godine

12.00 sati Otvorena generalna proba „Wild Simphony” Dan Brown

(za djecu iz Doma, za djecu bez roditeljskog staranja, SOS selo…)

Mjesto: Narodno pozorište Sarajevo

Nosilac organizacije: Sarajevska filharmonija

18.00 sati Premijera „Wild Simphony“ Dan Brown

(obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica)

Mjesto: Narodno pozorište Sarajevo

Nosilac organizacije: Sarajevska filharmonija

20.00 sati Igrom i pjesmom Bosni i Hercegovini

Mjesto: Dom mladih Sarajevo

Nosilac organizacije: Savez KUD KS

20.00 sati Predstava ”Djelidba” NP Tuzla

(Ulaz slobodan)

Mjesto: JU BKC Sarajevo

Nosilac organizacije: BKC KS

Petak, 25.11.2022. godine

Odavanje počasti i polaganje cvijeća na sljedećim lokacijama:

09.00 sati Spomen obilježje „Vječna vatra” (Himna i voditelj)

09.30 sati Mezarje „Kovači” i mezar Prvog predsjednika R BiH, Alije Izetbegovića

10.00 sati Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

10.30 sati Spomen park „Vraca”

Nosilac organizacije: Protokol KS i SABNOR BiH

17.00 sati Historijski čas Dan državnosti BiH

Svečana akademija i tematska tribina

Mjesto:Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo

Nosilac: BKC i SABNOR u KS

17.00 sati Svečana akademija

(Ulaz uz pozivnice)

Mjesto: Gradska Vijećnica

Nosilac organizacije: Grad Sarajevo

20.00 sati Muzičko-scenski performans Koncert „Rock & Partisan Evergreen“, hor KUD „Saobraćajac“, hor opere NPS

Mjesto: Bina na platou ispred NPS *u slučaju vremenskih neprilika, mjesto održavanja je Velika dvorana JU BKC Sarajevo

Nosilac organizacije: JU BKC Sarajevo

Subota, 26.11.2022.

20.00 sati Koncert „Rock & Partisan Evergreen“, hor KUD „Saobraćajac“

Mjesto: Stolac

Nosilac organizacije: JU BKC Sarajevo

Utorak, 29.11.2022.

19.00 sati Književo-muzički događaj ”Pero Zubac i prijatelji”

(Ulaz slobodan)

Mjesto: Galerija JU BKC Sarajevo

Nosilac organizacije: JU BKC Sarajevo

OPŠIRNIJE O POJEDINIM PROGRAMIMA:

DRAMA „DJELIDBA“ SKENDERA KULENOVIĆA je izvorno komedija u dva čina, a prvu verziju je Kulenović napisao 1946. godine. Praizvedba „Djelidbe“ upriličena je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u februaru 1948. godine. Treći čin ove drame Kulenović je dopisao tek 1956. godine, a nova „Djelidba“ premijeru doživljava 2. novembra 1957. godine u Narodnom pozorištu Mostar. Godinu poslije mostarska produkcija „Djelidbe“ učestvuje na „III Sterijinom pozorju“, te tako postaje prva predstava iz Bosne i Hercegovine koja je svoju izvedbu doživjela na ovom prestižnom pozorišnom festivalu. Komedija „Djelidba“, u režiji Ahmeda Muratbegovića postavljana je i na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, a premijera se dogodila 17. septembra 1960. godine.

Skender Kulenović je bosanskohercegovački pisac i akademik. Rođen je 02. septembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu, a umro je 25. januara 1978. godine u Beogradu. Kao književnik bavio se pisanjem pjesama, poema, kritika, putopisa, eseja, komedija, priča, crtica i romana. Studije prava je napustio 1935. godine kako bi se posvetio novinarskom i književnom radu. Bio je suosnivač časopisa „Putokaz“. Poslije Drugog svjetskog rata je živio u Sarajevu, Beogradu i Mostaru. Dobio je veliki broj nagrada i priznanja. Bio je redovan član Srpske akademije nauka i umjetnosti, Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Miralem Zubčević obrazovao se na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, na kojem je stekao zvanje diplomiranog glumca. Ostavio je veliki trag u kinematografiji i pozorištu južnoslavenskog prostora. Pored uloge Taleta u istoimenoj TV seriji, po kojoj ga najveći dio auditorijuma prepoznaje, velika glumačka ostvarenja je napravio i u TV dramama, filmovima i serijama, poput „Olovna brigada“, „Kože“, „Igmanski marš“, „Hasanaginica“, „Priče iz fabrike“, „Moj brat Aleksa“, „Djelidba“, „Bulevar revolucije“, „Remake“, „Dobro uštimani mrtvaci“, „Nafaka“ i drugi. Jednako važne i velike uloge ostvario je i na pozorišnim scenama. Posebna glumačka ostvarenja Zubčević je napravio ulogama u predstavama „Rukante“, u produkciji Kamernog teatra 55 i „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Pored velike karijere ostvarene u filmskim i pozorišnim produkcijama, Miralem Zubčević je djelovao i kao dramski pedagog, bio je i dugogodišnji profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a izveo je i nekoliko klasa na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, Miralema Zubčevića publika je imala priliku gledati u sezoni 1997/98., u predstavi “Don Žuan” po tekstu Molièra u režiji Zlatka Svibena. Saradnju s ovim pozorištem Zubčević je ostvario i u pozorišnoj sezoni 2010/2011. kada je na scenu postavio djelo “Stranci pred rajem” autorice Vernese Kellner Berbo.

Režija: Miralem Zubčević

Kostimografija: Vesna Teodosić

Saradnik za muziku: Denis Hadžić

Igraju: Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Dalibor Brkić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Nedim Malkočević.

PERO ZUBAC, rođen je u Nevesinju 30. maja 1945. godine. Osnovnu školu završio u rodnom mjestu, a eksperimentalnu gimnaziju u Lištici i Zrenjaninu. Studirao književnost južnoslovneskih naroda na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Član Udruženja novinara Jugoslavije i Udruženja književnika Srbije.

Pero Zubac, je sa svega dvadeset godina napisao poemu “Mostarske kiše” koja je proslavila njega i Mostar. Ta poema je bila i ostala obavezno štivo svake mladosti na ovim prostorima. Uvrštena je u njegovu prvu pjesničku zbirku. Pjesma je prevedena na trinaest svjetskih jezika, a 1988.godine “Mostarske kiše” su objavljene u moskovskom časopisu “Rabotnica”, u tiražu od skoro 20 miliona primjeraka.

Objavio 50 knjiga poezije, 20 knjiga pjesama za djecu, knjigu eseja („Ti dani“, Stražilovo, Novi Sad, 1976), lirsku studiju o Lenki Dunđerskoj, tri knjige parodija na jugoslovensko pjesništvo (Pantologija nova, Smejuljci, Perodije), 16 antologija jugoslovenskog i stranog pjesništva. Na strane jezike prevedeno mu je sedam knjiga, a pjesme su mu prevođene na dvadeset svjetskih jezika. Nalazi se u desetak stranih i preko tri stotine srpskih antologija pjesništva i pjesništva za djecu.

Bio je glavni urednik studentskog lista INDEKS, glavni i odgovorni urednik časopisa za kulturu POLJA u Novom Sadu, urednik zagrebačke revije POLET, urednik skopske MISLE, časopisa „Detinjstvo“ Zmajevih dečjih igara i časopisa za djecu „Vitez“ iz Beograda, saradnik brojnih jugoslovenskih revija, časopisa i listova. Kao novinar, imao je svoje kolumne i feljtone u “Borbi” (Beograd), “Pobjedi” (Podgorica), “Svijetu” i “Nedjelji” (Sarajevo), “Oku” (Zagreb), “Dnevniku” (Novi Sad), “Poletu” (Zagreb), “Radu” (Beograd), “Glasu omladine” (Novi Sad), “Uni” (Sarajevo), “Subotičkim novinama” (Subotica). Bio je urednik popularne serije klasične muzike Radio-televizije Srbije „Harmonija sfera“. Napisao je libreto za balet “Banović Strahinja” Stevana Divjakovića i libreto za operu Miroslava Štatkića “Lenka Dunđerska”.

Objavio je (sa Goranom Babićem, Lukom Paljetkom, Vladimirom Nikolićem) dramu “Mudbol”, izvedenu 1968. godine, pozorišni komad “Vratio se Nikoletina” (sa Draganom Jerkovićem), izveden u Beogradu 2000. godine, TV dramu “Izbacivač”, koja je emitovana 1979. godine, na TV Novi Sad i TV Beograd.

Napisao je scenarije za 8 dokumentarnih filmova i cjelovečernji film “Centar filma” iz Beograda o Jovanu Jovanoviću Zmaju. Dobio je Zlatnu povelju međunarodnog Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za scenario filma Karolja Vičeka “Pinki”.

Na stihove Pera Zubca komponovano je više kantata, solo pjesama, oratorijuma, a za stihove je dobio najznačajnije nagrade na jugoslovenskim festivalima u Opatiji, Beogradu, Podgorici, Nišu, Donjem Milanovcu, Pančevu, Rožaju, Nikšiću.

Realizovao je pedesetak multimedijalnih spektakala (Dani mladosti, logorske vatre, otvaranja olimpijskih takmičenja), a kao televizijski autor i urednik napisao je i realizovao preko četiri stotine scenarija za dokumentarne, muzičke, zabavne, umjetničke i emisije za djecu i mlade. Urednik je popularnih jugoslovenskih serijala za decu “Muzički tobogan” i “Fazoni i fore”.

Za književni rad nagrađen je značajnim jugoslovenskim nagradama kao što su: “Nagrada punoletstva” OK SSO Novi Sad, “Goranov vijenac”, “Goranova plaketa” za književnost za djecu, “Jovan Popović”, “Žarko Vasiljev”, Oktobarska nagrada Novog Sada, Povelja Novog Sada, Nagrada oslobođenja Mostara, Zlatna plaketa grada Vukovara, Velika povelja grada Kraljeva, Nagrada oslobođenja Kikinde, “Zlatna kap sunca Mostara”, “Stražilovo”, “Zmajev štap”, Nagrada Sremskih Karlovaca “Pavle Adamov”, Godišnje nagrade Radio Beograda, Nagrade “Zmajevih dečjih igara” za književnost za djecu, nagrada “Stara maslina” za književnost za djecu, Bar, “Gašino pero”, Lazarevac, za životno djelo u književnosti za djecu, “Zlatni ključić” Smederevske pjesničke jeseni za književnost za djecu, Zlatna čaša manifestacije “Čaša vode sa izvora”, Nagrada oslobođenja Vojvodine.

MILOMIR KOVAČEVIĆ – STRAŠNI rođen je 1961. godine u Sarajevu.

Fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine.

Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada. Bio je vizuelni hroničar grada osamdesetih, novinarski fotograf za razne domaće časopise, a nikad nije težio senzacionalizmu. “On je fotograf smrti i života, prošlosti i sadašnjosti, vječnosti i prolaznosti” – kako ga opisuju neki.

Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter, niti su njegove fotke imale kratak rok trajanja. Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva. Od onih uobičajenih, često neprimjetnih u kolotečini svakodnevnice, do onih koje otvaraju neke od, za to doba, tabu-tema. Serije fotografija sa temama Međugorja, zatvora, buvljaka, rock koncerata, zatim Horde zla (navijači FK Sarajeva), grafiti, pioniri, Titove fotke po izlozima, fotografije posljednjeg Dana Republike…, samo su neke po kojima je postao poznat.

BRUCE DICKINSON je više od trideset godina pjevač jednog od najvećih heavy metal bendova, Iron Maidena. Karijeru je započeo 1976. godine u engleskom heavy metal bendu Samson, a 1981. godine se pridružuje grupi Iron Maiden i postaje ikona benda. Tokom 1993. godine napušta Iron Maiden kako bi se posvetio solo karijeri, a u bend se vraća 1999. godine. Grupa je prodala preko 90 miliona albuma, a održali su više od 2000 nastupa širom svijeta, što ih čini jednim od najuspješnijih izvođača svih vremena. Osim uspješne muzičke karijere okušao se i na mnogim područjima izvan muzike: bio je pilot-kapetan komercijalnih aviona čarter aviokompanije, vlasnik sopstvene avio kompanije, biznismen, voditelj, motivacijski govornik, romanopisac, proizvođač piva, radijski voditelj, scenarist, te mačevalac svjetske klase (bivši reprezentativac Velike Britanije u mačevanju). Pored toga diplomirao je historiju 1979. godine, a njegov univerzitet ga je nagradio počasnim doktoratom iz muzike 2011. godine. Bruce Dickinsonu je u sarajevskoj Vijećnici 6. aprila 2019. uručeno priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva. Uistinu jedinstvena i zanimljiva osoba u svjetskim razmjerama.