Sanel Marić Mara u galeriji BKC-a

Sanel Marić Mara u galeriji BKC-a

U okviru Baščaršijskih noći u četvrtak, 26. 07. u 21 sat, u galeriji BKC-a će se održati koncert mostarskog kantautora, Sanela Marića Mare.
Sanel Marić mostarski muzičar poznat po nazivima “Majstor čežnje” i “Genije iz sjene”. Objavio je četiri albuma, a najveći plasman i ugled postigao je predzadnjim albumom “VasDuh” , koji je 2008. godine u BiH proglašen albumom godine, a na njemačkom radiju Funkhaus Europa WDR albumom mjeseca.

Godine 2017. objavio je novi konceptualni album “Kovilje” sa 14 pjesama čiji tekstovi su stihovi bosanskohercegovačkih pjesnika: Alekse Šantića, Antuna Branka Šimića, Safvet-bega Bašagića, Maka Dizdara, koje je Mara odlučio sačuvati od zaborava.

Mara je počeo s pjevanjem i stvaranjem muzike sa svojih 17 godina. “Kroz” je bio njegov prvi album, napravljen 1996. godine uz pomoć mnogih prijatelja, koji su tada bili članovi umjetničke organizacije „Aperion“. Njegov sljedeći album je nastao iz ideje o prvom bosanskohercegovačkom internet live koncertu, pod nazivom “Funkcija života u e-molu”, koji je sniman u Lutkarskom pozorištu, u Mostaru 2000. godine.
Sljedećih godina Mara je nastavio sa pisanjem pjesama i sa nastupima širom Bosne i Hercegovine, ali i u Italiji, Španiji i Grčkoj. Za to vrijeme njegova ljubav prema hercegovačkoj poeziji i jedinstvenom zvuku bosanske sevdalinke je sazrijevala u ono što će postati album “VasDuh”.
Godine 2017. je snimio album pod nazivom „Kovilje. Sam naziv albuma, “Kovilje“, najbolje opisuje sam sadržaj ovog albuma. Rečenica – “Osušen buket kovilja može godinama da se održi nepromijenjen.” – lijepo definiše muzički rad Sanela Marića Mare. Njegove pjesme vremenom ne gube snagu i aktuelnost. Dapače, poput starog vina, vremenom postaju sve bolje i bolje.
Do sada je objavio četiri albuma: Kroz (Self-released, 1996.) ; Funkcija života u e-molu (Apeiron, 2000.) ; Vasduh (Buybook, 2009.) ; i Kovilje (Self-released, Songtrust Broadway, 2017.).