27. FESTIVAL BAŠČARŠIJSKE NOĆI – REZIME

27. FESTIVAL BAŠČARŠIJSKE NOĆI – REZIME

Festival „Baščaršijske noći“, ove godine obilježio je 27 godina svog poslijeratnog postojanja. Festival je tradicionalno održan od 01. do 30. jula. Uz domaće ansamble i umjetnike, te gostovanja evropskih i svjetskih grupa i pojedinaca, Sarajevo svakog jula postaje istinski centar kulture.

Ljetni Festival „Baščaršijske noći“, po svim ocjenama uspješno je priveden kraju. U proteklim festivalskim danima održan je 21 program iz gotovo svih oblasti kulture (klasična, etno muzika, pop i rock muzika, sevdalinka, književni programi, pozorišne predstave, nastupi domaćih folklornih ansambala, muzičko-scenski programi, nastupi svjetskih grupa, izložbe fotografija…). Na svim ovim programima učestvovalo je oko 300 umjetnika, izvođača i članova raznih ansambala iz BiH, ali i svjetski i evropski članovi grupa i pojedinci iz zemalja kao što su: Hrvatska, Srbija,  Španija, Njemačka, Nigerija, Velika Britanija.

Prema ocjenama velikog broja posjetilaca, svi dosadašnji programi su bili veoma zanimljivi i dobro organizovani, bez obzira što se radilo i o otvorenim prostorima i scenama koje zahtijevaju posebne obaveze u tehničkom pogledu.

Zahvaljujući raznovrsnom programu i kvalitetnim sadržajima, kao i činjenici da je jedan broj programa izveden na otvorenim prostorima bez naplate ulaznica, svi programi su bili izvanredno posjećeni, tako da je ukupan broj posjetilaca na „Baščaršijskim noćima“ bio više od 30.000.

Ove godine, čast da otvori Festival simbolično je pripala „Templu“, monumentalnom zdanju nekadašnje sefardske sinagoge u kojem je danas smještena i djeluje ustanova kulture Bosanski kulturni centar KS. Multimedijalna izložba „Priče iz Templa: metamorfoza hrama kroz prostor i vrijeme“, je priča o kompletnoj historiji prostora, koji je jedan od simbola Sarajeva. Izložba se održala pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića.

Izložbu su otvorili: direktor JU BKC KS Jasmin Duraković, kustosica multimedijalne izložbe Elma Hodžić, predstavnik Jevrejske zajednice i predsjednik udruženja „Hagada“,  Eli Tauber. U okviru izložbe, publika je imala priliku uživati u muziciranju ansambla „AlteRatio“, kojeg čine mladi muzičari sa Muzičke akademije Sarajevo. Izložba je bila otvorena za posjetioce od 01. do 30. jula.

Poseban šarm i „štih“ ovom Festivalu dali su programi koji su organizovani na pozornici pod ljetnim nebom u samom središtu Sarajeva. Na Metalcu, na otvaranju Festivala, u subotu i nedjelju 1. i 2. jula, predstavio se sjajan koncertni lineup. Publiku su zabavljali Let 3, ovogodišnji predstavnici Hrvatske na Takmičenju za pjesmu Eurovizije, zatim, Darko Rundek & Ekipa, sarajevski bendovi Činčila, Sunday Stories, Srklet i bend iz Beograda, Bad Copy.

Prvi dan Festivala upličeno je i gostovanje dvije pozorišne predstave. Teatarski spektakl u režiji Dine Mustafića “Ljetopis o kralju Tvrtku”, rađen prema historijskom romanu Jasmina Imamovića, otvorio je 1. jula takmičarski program  42. Pozorišnih/Kazališnih igara u Jajcu. U predstavi glume: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča, Enes Salković.

Scenografiju potpisuje Osman Arslanagić, kostimografiju, Amra Zulfikarpašić, a muziku, Damir Imamović. Transkripciju romana u dramski tekst je radio jedan od najboljih dramaturga na prostoru bivše Jugoslavije: Željko Hubač. Predstava je rađena u produkciji: JU „Bosanski kulturni centar KS“ i UG „Scena“.

Isti dan, predstava “Prah”, u kojoj su glumili Gordana Boban i Mirsad Tuka, u režiji Miralema Zubčevića, izvedena je u Kulturnom centru Novi Pazar.

Promocija knjige „Baš Baščaršija“, autorice Nade Salom,održana je u JU BKC KS 04. jula. U predstavljanju ovog književnog djela učestvovali su: Behija Zlatar; Hanka Paldum; Josip Pejaković; Nada Salom; Željko Ivanković; Slobodan Stajić; Hajrudin Somun i Goran Mikulić. Izdavačka kuća Art Rabic, ovim izdanjem nastavlja ediciju knjiga posvećenih pričama iz Sarajeva, predstavljajući grad kroz njegove različite segmente.

Sefardska noć je tradicionalni program koji se dugi niz godina dešava u okviru Festivala Baščaršijske noći. Sefardski običaji i tradicionalna hrana predstavljeni su 06. jula u JU BKC KS. Posjetioce je kroz program vodio čuvar sefardske tradicije, istoričar dr. Eli Tauber. Tokom večeri održan je koncert sefardskih romansi u izvođenju neponovljivog  „Dua Evoéh“ iz Španije,koji čine Ariana Barrabes Romeo (glas i udaraljke) i  Jesús Olivares Heredia (gitara, lutnja, harfa, baglama i oud). Program je organizovan u saradnji sa ambasadom Španije. 

07. jula u Kinu Bosna premijerno je prikazan dokumentarni film o Nisvetu Džanki „Kvale“, autora Bojana Filipovića, u produkciji FIST. Film „Kvale“ govori o životu legendarnog bh. novinara i voditelja tv serijala Pozitivna geografija, dobitnika nagrade „Novinar godine 2011“.

U okviru Festivala održani su koncerti klasične muzike. Koncert za violončelo i klavir Koncertnog dua „Karlsruhe“, kojeg čine Reinhard Armleder i Dagmar Hartmann održan je 8. jula. Koncert je organizovan u saradnji sa ambasadom Savezne Republike Njemačke. 

Biseri bosanskohercegovačke klavirske muzike naziv je koncerta pijaniste Bartolomeja Stankovića, koji je održan 13. jula u JU BKC KS. Bartolomej Stanković je bosanskohercegovački pijanist i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Koncert za violinu i klavir, naziv je programa u okviru Baščaršijskih noći. Ivan Otašević, violina i Snježana Popović-Vuleta, klavir, održali su koncert  24. jula u JU BKC KS. 

Armen Škobalj, kompozitor, profesor, aranžer i orkestrator Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, predstavio se koncertom publici u Sarajevu, 25. jula u JU BKC KS. Nastupao je sa orkestrom i bendom od 10 muzičara, a izvodio je  klasičnu muziku u modernim crossover aranžmanima.

U okviru Festivala publici se predstavio i glumac Miodrag Miki Trifunov, poetsko-muzičkim performansom „Svjedok“, 12. jula u JU BKC KS. Miki Trifunov svojim performansom “Svjedok“ pokušava poeziju svjetskih i domaćih velikana, među kojima su: Tin Ujević, Mak Dizdar, Mika Antić, Bertold Brecht, približiti publici svih dobnih skupina. Projekat „Svjedok“ začinili su i autori muzike, članovi grupe Konvoj: Nedžad Merdžanović i Hamdija Salihbegović

U JU BKC KS, 17. jula je nastupio bend iz Travnika „Mustra Orchestra“, koji baštini uticaj sevdaha, ali i tradicionalne muzike  Balkana. Mustra Orchestra svira originalnu, autorsku, instrumentalnu muziku, komponovanu pod utjecajem tradicionalne muzike naroda Balkana. Mustra Orchestra čine: Taik Ganić, gitara, žičani instrumenti, Almir Mulaimović, bubanj, perkusije i  Asp The Great, DJ, VJ, semplovi.

Promocija knjige „Veličanstveni Prenj“, autora Zehrudina Isakovića održana je 19. jula u JU BKC KS. Zehrudin Isaković, autor je i bestselera „Planine Bosne i Hercegovine – 50 izabranih uspona“ i „Planine oko Sarajeva“. Promotori su bili: Dženad Džino, fotograf, Edin Durmo, recenzent i Branko Kecman, izdavač.

Dj party pod nazivom „Kluboslavija“, poznatog beogradskog DJ-a Marka Miloševića (MKDSL), održan je 21. jula u Kinu Bosna. Dj koji iza sebe ima 25 godina iskustva u muzičkoj produkciji, i koji to znanje koristi za klupsku revitalizaciju pjesama sa ex-Yu prostora.

Koncert svjetske atrakcije Femi Kuti & The Positive Force, organizovan je  u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo, pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS. Femi Kuti, sin legendarnog Fela Kutija rodonačelnika muzičkog pravca afrobeat, nastupao je sa svojim bendom od trinaest članova, 22. jula na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo. Prije njih publiku su zagrijali veterani i pioniri rock muzike na ovim prostorima Dado Topić & Time Company.

Na Festivalu je tradicionalno održana i jedna cjelina posvećena folkloru,  26. jula održana je smotra folklora pod nazivom „Večer folklora CIOFF BIH – za živu tradiciju 2023“. Publici su se predstavili folklorni ansambli:

RKUD Proleter – Sarajevo,

Udruženje za očuvanje tradicije – Prijedor,

KUD Baščaršija – Sarajevo,

ANIP Mladost – Zalužani Banja Luka,

KUD Igman – Hadžići,

KUD Mladi Metalac – Hadžići,

KUD Lola – Sarajevo.

Ovogodišnji program folklora posvećen je obilježavanju 14. obljetnice osnivanja Sekcije CIOFF za BIH i punopravnog članstva BiH u ovoj organizaciji.

Orkestar Oružanih snaga BiH, održao je koncert u okviru festivala 27. jula na jednoj od najljepših lokacija Sarajeva, na simboličnom mjestu Memorijalnog kompleksa Spomen-parka Vraca. Isti dan, orkestar je prodefilovo kroz centar Sarajeva, od Vječne vatre, kroz ulicu Ferhadija do Sebilja i nazad, tom prilikom duvački orkestar izveo je dio repertoara i na taj način “pozvao“ publiku na koncert.

Predzadnjeg dana Festivala, u petak 28. jula u okviru Festivala Baščaršijske noći, u Galeriji JU BKC KS održan je Klavirski recital Dženane Šehanović-Sarajlić, jedne od najdarovitijih i najuspješnijih bh. pijanistica. Dženana je dobitnica brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Festival Baščaršijske noći, svečano je zatvoren 30. jula gala koncertom Hanke Paldum, uz pratnju velikog orkestra Muzičke produkcije BHRT-a na Centralnoj pozornici Viječnica. Nakon 13 godina, kraljica sevdaha Hanka Paldum održala je svoj koncert pred sarajevskom publikom.

Kao što je Sarajevo grad koji je prije više od pet stoljeća nikao na raskrsnici puteva i kultura, tako i „Baščaršijske noći“ već 27 godina, nastoje da u programe unesu dašak istoka i zapada, savremenog i tradicionalnog, a to se ogleda u raznovrsnom programu u kojem široka i raznolika pa čak i ona najzahtjevnija publika može pronaći nešto interesantno za sebe.

Pored domaćih, na Festivalu su nastupili i umjetnici iz regiona, Evrope i Svijeta, što odražava i internacionalni karakter Festivala. Također pored domaće publike, programima je prisustvovao i veliki broj turista i gostiju grada.

Na ovaj način „Baščaršijske noći“ su i ove godine pokazale svoj internacionalni karakter i uspješno upotpunile turističku ponudu Sarajeva u julu.

I ove godine ulaz na sve događaje bio je slobodan.

Pokrovitelji Festivala Baščaršijske noći su: Vlada Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partner festivala: Turistička zajednica KS/ Visit Sarajevo.

Medijski pokrovitelji: RSG Radio i Antena Sarajevo.