Promocije romana Nihada Hasanovića „Vidimo se u X“, 13. 03.

Promocije romana Nihada Hasanovića „Vidimo se u X“, 13. 03.

Pozivamo vas na predstavljanje posljednjeg objavljenog romana bosanskohercegovačkog književnika Nihada Hasanovića, „Vidimo se u X“, koje će se održati u srijedu, 13. 03. sa početkom u 19,00 sati, u Bosanskom kulturnom centru KS. Razgovor s autorom će voditi književna kritičarka Ivana Golijanin. Knjigu je objavila izdavačka kuća Nomad, a autorica naslovne strane je Aleksandra – Nina Knežević.

“Kroz burno, varničavo, turbulentno, ponekad rivalsko, a katkad prisno prijateljstvo između Andija i Grofa Hasanović gradi uzbudljivu i napetu priču, slikajući usput i mane društvenog i političkog miljea Sarajeva, u kojem se odvija gotovo čitava radnja romana.” (iz pogovora Tomislava Markovića)

“Ovaj kroničarski zapis u četiri dijela, od kojih je posljednji kraći nego ostali, ne gubi na svojoj snazi u 254 stranice. Pritom ga karakterizira gusto i čvrsto pisanje, a tekst je prohodan i lako se prati. Čak je i knjiga nekako ugodna za držanje, korice su mekane, ali žilave na dodir.” (Anja Tomljenović, Booksa)

“Ovaj bi se roman mogao pozicionirati na visoko mjesto u trenutnoj domaćoj književnoj produkciji, prije svega kao djelo koje zasijeca mnogo tema i nije ga nužno čitati u bosanskohercegovačkom ključu, već posmatrati kao priču o posrnulom čovjeku, njegovom životu i povorci ljudi koji kroz taj život prođu. ” (Ivana Golijanin, Oslobođenje)

“Bitno je istaći da Hasanović ovim romanom ne teži pukoj fabrikaciji novog mita o Sarajevu […]. Ovaj roman simbolički potencijal toponima gradi indirektno iz perspektive likova koji u njemu žive i koji glasnim rojem prigušenih ljepota i ružnoća svojih života ocrtavaju lice Sarajeva.” (Lamija Milišić, Dunjalučar)

** Nihad Hasanović je rođen 1974. godine u Bihaću, SFRJ. Završio studij francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavio romane Vidimo se u x (2022.), Laki pogon (2016.), Čovjek iz podruma (2013.) i O roštilju i raznim smetnjama (2008.), zbirku kratkih priča Kad su narodi nestali (2003.), te drame Zaista? (2000.) i Podigni visoko baklju (1996.). Objavljivao takođe pjesme, priče, eseje i prevode (uglavnom s francuskog i španskog, a ponešto s engleskog) po književnim časopisima, štampanim i on-line. Preveo Lumpen novelu (2021.) Roberta Bolaña, Duh terorizma (2002.) Jeana Baudrillarda, roman Kenizé Mourad Vrt u Badalpuru (2001.), kao i dnevničke zapise E. M. Ciorana Sveska iz Talamanke (2001.). Pisao za Courrier de la Bosnie-Herzégovine, Slobodnu Bosnu, Oslobođenje i Nomad. Saradnik medijskog portala Inforadar. Živi u Sarajevu.