PROMOCIJA “PRAKTIKUMA GOVORNOG JEZIKA” JASMINKE ŠIPKE U BKC-U

PROMOCIJA “PRAKTIKUMA GOVORNOG JEZIKA” JASMINKE ŠIPKE U BKC-U

U Bosanskom kulturnom centru KS, u četvrtak 25. aprila, u 20 sati bit će održana promocija knjige autorice Jasminke Šipke “Praktikum govornog jezika”.

Knjigu će predstaviti: doc. dr. Elma Durmišević, dr. Enisa Bajraktarević i Rinko Golubović.

Moderatorica promocije će biti Irina Dobnik, dok će klavir će svirati Irfan Živojević.

Jasminka Šipka rođena je 6. 6. 1952. godine u Zvorniku (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija), gdje je završila osnovnu školu. Od 1967. živi u Sarajevu, pohađa Treću gimnaziju, a potom na Filozofskom fakultetu, na Katedri za anglistiku, diplomira engleski jezik i književnost.

Javlja se na audiciju za najavljivačice i tako, kao studentica, počinje raditi na TVSA (JRT). Po završetku studija primljena je u stalni radni odnos kao realizatorica dnevnog programa, a nakon tri godine počinje raditi u Dnevniku kao spikerica. Za svoj spikerski i voditeljski rad dobila je veliki broj republičkih i državnih (jugoslovenskih) nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije tri zaredom dobijene jugoslovenske nagrade „Gordana Boneti“. Bila je jedna od kandidatkinja za voditeljicu Evrovizije 1990. godine.

Naratorica je brojnih dokumentarnih programa, te autorica serijala „Dama Herc“ (polusatni intervjui sa značajnim i zaslužnim Bosankama i Hercegovkama). Godinu dana radila je na TVSA (Kantonalna TV) kao voditeljica i urednica informativnih emisija te kao urednica redakcije kulture. Godine 2001. na Federalnoj televizija bila je autorica „Nedeljnog popodneva“ (urednica i voditeljica).

Od 2002. godine na Federalnoj televiziji radi kao edukatorica interpretacije teksta.