PROMOCIJA KONCERTNOG VIDEOSNIMKA „SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND: LIVE IN BKC, 2022.“

PROMOCIJA KONCERTNOG VIDEOSNIMKA „SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND: LIVE IN BKC, 2022.“

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo biće održana audio-vizuelna promocija koncertnog snimka „Sinan Alimanović International Band: Live in BKC, 2022.“, u petak, 5. maja, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, u 20.00 sati.  

Riječ je o promociji videosnimka koncerta koji je ovaj jazz sastav održao u BKC-u, 23. decembra prošle godine.

Nakon emitovanja videosnimka, biće upriličen razgovor sa umjetnicima, Sinanom i Lejlom Alimanović, te mini nastup u okviru kojeg će publika biti u prilici da čuje i jednu novu još uvijek neobjavljenu kompoziciju.

Koncert Sinan Alimanović International Band-a organizovan je povodom promocije nagrađenog albuma“Lejla”, objavljenog 2020. godine, od njujorške izdavačke kuće, jazz provenijencije, Miles High Records.

Na ovom nastupu, koji je bio svojevrstan muzički most između Sarajeva i New York-a, bh jazz ambasador, Sinan Alimanović predvodio je internacionalni ansambl, u sastavu:

Harvie S (New York) kontrabasist, kompozitor, producent, profesor na Manhattan School of Music, Alvester Garnett (New York) bubnjar, dobitnik nagrade Thelonious Monk International Jazz Drum Competition, Lejla Alimanović (Sarajevo) doktor nauka u oblasti odnosa između književnosti i muzike, na koncertu je predstavila autorske kompozicije posredstvom glasa i električnog klavira, Adam Klemm (Ljubljana/Novi Sad) magistar u oblasti jazz saksofona, jedan od umjetničkih voditelja Big Band-a RTV Slovenija, te član umjetničkog vijeća Jazz festivala Novi Sad, Sinan Alimanović (Sarajevo), višestruko nagrađivani pijanist, kompozitor, dirigent, aranžer, profesor. U kontinuitetu promoviše bh jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou, kroz saradnje sa najrelevantnijim imenima iz svijetajazz muzike.

REZIME KONCERTA KOJI ĆE BITI PRIKAZAN U GALERIJI BKC-a 5. MAJA 2023. U 20 SATI

MUZIČKI MOST IZMEĐU SARAJEVA I NEW YORK-A: SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND POKLONIO PUBLICI NEZABORAVAN KONCERT

U petak, 23. decembra 2022., u punoj dvorani Bosanskog kulturnog centra KS, uspješno je održan koncert Sinan Alimanović International Band-a. Sarajevska publika uživala je u nezaboravnom koncertu čiste umjetničke muzike, u noći nad kojom se nadvio jedinstveni muzički most između New York-a i Sarajeva.

Na sarajevskom koncertu Sinan Alimanović International Band su činili: Sinan Alimanović (Sarajevo) – klavir; Harvie S (New York) – kontrabas; Alvester Garnett (New York) – bubanj; Lejla Alimanović (Sarajevo) – vokal, Wurlitzer električni klavir; Adam Klemm (Ljubljana) – sopran i tenor saksofon.

Bh jazz ambasador, Sinan Alimanović je povodom koncerta izjavio:

“Veliko mi je zadovoljstvo bilo nastupiti u BKC-u sa mojim prijateljima. Koncert je otvoren solo klavirom, kompozicijom ‘My Favorite Things’. Kasnije je solo klavir prerastao u trio, pa kvintet, na kraju i kvartet. Pred sarajevskom publikom predstavili smo neke nove kompozicije, koje se ne nalaze albumu. Jedna od njih je “Ray”, blues koji je Harvie S nedavno napisao kao posvetu legendarnom Rayu Brownu. Harvie mi je rekao da sam ja prvi pijanist s kojim je izvodi, što mi je drago. Kompoziciju “Roy Hard Groove”, koja, također, nije na albumu, napisala je Lejla Alimanović, posvetivši je trubaču Royu Hargroveu i moram reći da je izrazito pozitivno prihvaćena, kako od kolega muzičara, tako i od publike. Iz tog razloga smo Lejlinu pjesmu izveli i na bis. Svirali smo i neke jazz standarde, a jedan od njih je ‘If I Should Lose You’. Ovom prilikom želim se zahvaliti na podršci Jasminu Durakoviću, direktoru Bosanskog kulturnog centra KS, koji je učinio ovaj koncert mogućim, kao i cijelom konstruktivnom timu iz BKC-a. Zahvaljujem se i Tariku Karačiću (Club Jazzbina) koji je uradio mnogo na realizaciji koncerta, ali i sarajevskoj publici koja je izvrsno reagovala na našu muziku. Album je snimljen audio i video, tako da uskoro počinjemo raditi na mixu i masteru, kao i na video montaži.”

Koncert Sinan Alimanović International Band-a organizovan je povodom promocije nagrađenog albuma Sinan Alimanović International Band – “Lejla”, objavljenog 2020. godine, od njujorške izdavačke kuće, jazz provenijencije, Miles High Records. Sarajevski umjetnici Sinan Alimanović i Lejla Alimanović, na albumu snimljenom i objavljenom u New York-u, sarađuju sa svjetskim velikanima ovog pravca savremene umjetničke muzike, kao i višestrukim dobitnicima prestižne nagrade Grammy. Album “Lejla” je svjetsku, radijsku premijeru imao na playlisti “Excellence in Jazz” (CapRadio, California State University, NPR), te je predstavljen u svim referentnim svjetskim jazz publikacijama. Koncert za pamćenje organizovan je u koprodukciji Bosanskog kulturnog centra KS, Jazzbine Sarajevo i platforme Blue Quote, te je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Više informacija o programima JU „Bosanski kulturni centar KS“, koji se dešavaju u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo, zainteresovani mogu pročitati putem linka: https://bit.ly/3nbhttV

CJELOKUPAN PROGRAM OVE MANIFESTACIJE, KOJA SE DEŠAVA POD POKROVITELJSTVOM VLADE KANTONA SARAJEVO MOŽE SE VIDJETI U PDF DOKUMENTU PUTEM LINKA: https://bit.ly/422t7Xb

Ulaz na sve programe je besplatan.

Radujemo se vašoj posjeti!