Promocija knjige Mustafe Akyol-a „Ponovno otvaranje muslimanskih umova“

Promocija knjige Mustafe Akyol-a „Ponovno otvaranje muslimanskih umova“

Na Centralnoj sajamskoj bini, u 15,00 sati, održana je promocija knjige autora Mustafe Akyol-a pod nazivom „Ponovno otvaranje muslimanskih umova“. Promotori su bili: Samedin Kadić i Mirnes Kovač.

MUSTAFA AKYOL je viši saradnik na Cato institutu, a središnji interes njegovog istraživanja su islam i modernost. Od 2013. godine je redovni kolumnista The New York Timesa, gdje piše o religiji i politici u muslimanskom svijetu. Njegove ranije knjige, Islam bez ekstrema (2011.) i Islamski Isus (2017.), Povratak razumu, slobodi i toleranciji (2021.), Zašto, kao musliman, branim slobodu (2021.) dobile su veoma pohvalne prikaze i kritike u vodećim svjetskim novinama i magazinima kao što su The New York TimesThe Wall Street JournalFinancial Times i The Economist. Britanski magazin Prospect ga je 2021. godine uvrstio među “50 mislilaca koji će obnoviti svijet.” 

“Mustafa Akyol gaji otvoren odnos prema islamskoj tradiciji iz koje potiče. Za njega je tradicija nešto u šta se ne stupa kao u muzej, već kao u živi vrt, ali kojem se uvijek ima nešto dodati, gdje se uvijek kao vrijedan baštovan ima nešto plijeviti. Autor nastoji starome dodati novo na način da u tradiciji pronalazi ono što je živo i dodaje mu novi život iz svoje savremenosti. Kada govori npr. o Averroesu (Ibn Rušdu), on govori o ilmu ili velikom znanju koje karakterizira velike islamske epohe. Islamski klasični mislioci kojima se Akyol vraća, oživljavajući ih, bili su svjesni da Kur'an otvara kako vrijeme vjere tako i vrijeme znanja (ilum). A to dvoje je kao dva krila ptici kojima ona uspješno leti. Zapravo, Akyol je svjestan da se ilumom pomaže i oživljava tradicija, a tradicijom čuva ilum. Akyol se ne sklanja ustranu od važnih pitanja naše savremenosti. On pomaže svojim čitateljima da pristupe plodonosnom spajanju današnjih i bivših horizonata znanja, kulture, filozofije… Postupajući tako, autor ne izaziva kultur(al)ne konflikte, već ih, zapravo, raz/rješava. Zato je ova knjiga svojevrsna podrška klasičnom znanju ili ilumu. I zato su Akyolova djela svježa, nova i rado čitana danas.”

– ENES KARIĆ, profesor tumačenja Kur'ana na Fakultetu islamskih nauka, Univerziteta u Sarajevu

Tekst za zadnju stranicu korice knjige:

“Mnogo više od odbrane tolerancije i razuma, knjiga Ponovno otvaranje muslimanskih umova vodi svoje čitaoce na jedno uistinu ugodno i prosvjetljujuće putovanje kroz islamsku teologiju i pravo. Akyol je brilijantno duhovito i rječito, napisao knjigu neporecive postojanosti i snage argumenta. Ova knjiga bi trebala biti obavezna literatura za svakog ozbiljnog studenta islama ili muslimanskog svijeta.”

– KHALED ABOU EL FADL, ugledni profesor prava, Pravni fakultet, Univerzitet Kalifornija, Los Angeles, UCLA

 “Dobro obrazložen i širok podsjetnik na ono što su islam i njegova kultura predstavljali u proteklih četrnaest stoljeća… kako bismo živjeli zajedno racionalno, slobodno i prihvaćali jedni druge sada i u bliskoj budućnosti.”

– CHARLES E. BUTTERWORTH, emeritus profesor političke filozofije, Univerzitet Maryland, Colege Park

“Pravovremen i snažan podsjetnik da se univerzalne vrijednosti poput tolerancije, slobode i jednakosti mogu izvesti iz temeljnih tekstova islama.”

ASMA AFSARUDDIN, profesorica islamskih nauka na Univerzitetu Indiana, Boomington