Promocija knjige Mile Stojića “Muze i Erinije” 09. 05. u 18:00 sati

Promocija knjige Mile Stojića “Muze i Erinije” 09. 05. u 18:00 sati

Promocija knjige sabranih pjesama Mile Stojića pod nazivom “Muze i Erinije”, bit će održana u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo, 09. 05. u 18:00 sati u Galeriji JU “Bosanski kulturni centar KS”. Na promociji knjige u kojoj je objavljen kompletan pjesnički opus poznatog i priznatog bosanskohercegovačkog pjesnika  nastao u razdoblju od 1977. do 2020. godine, sudjelovat će pjesnik i kritičar Ahmed Burić i autor. Bit će emitovan i tridesetominutni dokumentarni film o portretu  Mile Stojića, pod nazivom  “Mile”, režisera i scenarise Nedžada Begovića, rađen u produkciji dokumentarnog programa Federalne televizije.

Na 888 stranica cjelokupan je pjesnički opus bosanskohercegovačkog književnika, kolumniste, prevoditelja, ali prvenstveno pjesnika čije je stvaralaštvo jedan drugi književnik Mustafa Zvizdić svojevremeno nazvao „melanholičnom muzičkom frazom“ koju Stojić komponuje i svira gotovo pet decenija stvarajući djela istovremeno monumentalna i prisna „poput zvuka saksofona u kišnoj i mračnoj noći“.

Nećemo tumačiti stihove autora, pustit ćemo ih da sami za sebe i o sebi govore. Reći ćemo tek da ovaj veliki opus ima neprolaznu svježinu i trajnost, a objavljivanje sabranih pjesama – velike pjesmarice koju čini dvanaest pjesničkih zbirki nastalih u periodu od 1977. do 2020. godine – riječima sarajevskog hroničara i pjesnika Valerijana Žuje „nije svakidašnji događaj i zapravo predstavlja svečanost kulture, pa makar kultura bila pepeljuga našeg neveselog vremena“.

+++ Biografija

Mile Stojić rođen je 1955. u Dragićini. Filozofski fakultet završio u Sarajevu, gdje je uređivao brojne književne publikacije. Deset godina radio kao lektor na Bečkom sveučilištu. Objavio je tridesetak knjiga poezije, proze i esejistike, koje su prevedene na deset jezika. Izdavačka kuća Dobra knjiga iz Sarajeva objavila mu je 2015. godine izabrana djela u šest svezaka, a zagrebački nakladnik VBZ prošle godine objavio je njegov kompletan pjesnički opus pod naslovom Muze i Erinije.  Dobitnik je petnaestak domaćih i inozemnih književnih priznanja, među ostalim i Brankove, Goranove i Ratkovićeve nagrade. Živi u Sarajevu.