Omladinski simfonijski orkestar Bremen 19. 07. na Centralnoj pozornici Vijećnica

Omladinski simfonijski orkestar Bremen 19. 07. na Centralnoj pozornici Vijećnica

Omladinski simfonijski orkestar Bremen – JSO Bremen nastupit će u okviru festivala Baščaršijske noći, u utorak, 19. 07. na Centralnoj pozornici Vijećnica, u 21:00  sat.

Solisti na koncertu će biti: Sebastian Büstgens, violina, Rocco Zedler, klarinet, orkestrom diriguje Martin Lentz, a na programu koji će izvesti pred sarajevskom publikom bit će djela koja su komponovali: L. v. Beethoven, F. Mendelssohn i J. Sibelius.

Orkestar je osnovao Heiner Buhlmann 1980. godine sa malom grupom mladih muzičara u Bremenskoj muzičkoj školi. Orkestar je brzo narastao do simfonijske veličine i sada već dugi niz godina oblikuje čitav niz novih projekata, često u saradnji sa raznolikom muzičkom scenom Bremena. Svakog ljeta Orkestar održava europsku koncertnu turneju. Vođa i dirigent Orkestra od 2012. godine je Martin Lentz. 

BIOGRAFIJA ORKESTRA

JSO Bremen – Omladinski simfonijski orkestar Bremen živi kroz svoje raznolike projekte i naravno – kao i svi omladinski orkestri – od goleme snage i radosti sviranja koja izvire iz njegovih mladih članova. Važnost koju JSO Bremen ima za svoje članove istovremeno se izražava u pažljivom i zahvalnom ponašanju prema ostalim članovima orkestra, muzici i dirigentu, kao i velikom pažnjom na detalje, te neumornoj posvećenošti projektima kroz emocionalnu privrženost orkestru.


Koncertna turneja koja nas dodatno zbližava održava se svakog ljeta. Našu veliku JSO porodicu karakteriše bezbroj zajedničkih iskustava na koncertima, probama, ekskurzijama i, naravno, obavezna fudbalska utakmica: gudači protiv duvača. Zajedno radimo, igramo se, planinarimo, drhtimo, volimo i patimo. I to možete čuti. Sretni smo i zahvalni na vremenu koje provodimo zajedno, pristupu muzici i ljudima, a isto tako uvijek pomalo ponosni na koncerte i entuzijazam koji generiramo u publici.

Naravno, JSO je mnogo više od njegovih učesnika, imajući u vidu da je to jedini kompletan omladinski orkestar iz male države Bremen, kojeg je osnovao Heiner Buhlmann 1980. godine, sa malim krugom mladih muzičara u bremenskoj muzičkoj školi. Orkestar je brzo narastao do simfonijske veličine i sada već više godina oblikuje čitav niz ponavljajućih i novih projekata, često u saradnji sa raznolikom muzičkom scenom Bremena. Vođa i dirigent orkestra je Martin Lentz od 2012.godine.

Martin Lentz

Rođen u Hamburgu, svirao je kao violončelista i kontrabasista u raznim omladinskim orkestrima prije nego što je počeo da studira muziku na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Vajmaru. Iskustvo dirigenta stekao je u ranoj mladosti i u četvrtom polugodištu preuzeo je rukovodstvo „Omladinskog kamernog orkestra Muzičke i umjetničke škole Jena“. U isto vrijeme Martin Lentz je počeo studirati dirigovanje kod prof. Frischmutha u Weimaru.

Istovremeno kada je osnavna “Landesverband Thüringen der Jeunesses Musicales Deutschland”, Lentz postaje zamjenik direktora Muzičke i umjetničke škole Jena. Martin Lentz je takođe gostujući predavač raznih kurseva na Jeunesses Musicales Deutschland. U decembru 2004. stupio je u kontakt sa fondacijom Barenboim-Said, za koju intenzivno radi od 2005. kao konsultant za program muzičkog obrazovanja na teritorijama pod okupacijom Izraela, posebno u Ramali.

Njegova privrženost novoj muzici ogleda se u brojnim premijerama i svjetskim premijerama Siegfrieda Müllera, Koncertina za klavir i mali orkestar (UA), Thila Jaquesa, „Schwarz/Weiß” (UA), Matti Murto, Koncerta za violinu (DEA), E. Rautavaara „Pravi i lažni jednorog” (DEA).

Sa Omladinskim simfonijskim orkestrom Bremena dirigovao je svjetskom premijerom Merana Shakerija “Seit er im Grabe liegt”.

U svim oblastima, od opere do mjuzikla, od rane muzike do cross-overa, od obrazovnih do profesionalnih projekata, Martin Lentz je bio i još uvijek je angažovan. Jedan primjer za to su projekti saradnje koje je vodio između Filharmonije STÜBA i Cluesoa, Big Benda Blue Beans i Filharmonije iz Jene, te omladinskih orkestara Muzičke i umjetničke škole Jena i Jene Philharmonic Orchestra.

Ovaj otac četvero djece je od 2012. godine direktor Omladinskog simfonijskog orkestra Bremen-Mitte s kojim je već bio na koncertnim turnejama širom Evrope i vodio projekte poput „International Youth Symphony Orchestra. ”

Godine 2014., Martin Lentz je izabran za člana odbora Jeunesses Musicales Germany.