OD 21.-28. MARTA U BKC-U IZLOŽBA FOTOGRAFIJA KEMALA HROMIĆA POD NAZIVOM “I OVO JE AMERIKA”

OD 21.-28. MARTA U BKC-U IZLOŽBA FOTOGRAFIJA  KEMALA HROMIĆA POD NAZIVOM “I OVO JE AMERIKA”

Izložba fotografija i promocija monografije Kemala Hromića bit će upriličena u utorak, 21. marta, u 15,00 sati u Galeriji JU Bosanski kulturni centar KS. Izložba kolor fotografija pod nazivom „I ovo je Amerika“ će biti otvorena do 28., marta 2023. godine, a publika je može posjetiti svakim danom od 10 do 19 sati.

Kemal Hromić je rođen 1942. godine u Sarajevu. Pohađao je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1967. godine. Od 1967. do 1992. godine radio u preduzeću “Famos“ kao samostalni programer za dizajn i sajmove. Od 1992. do 1996. godine radio je kao profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Takođe, član je međunarodne organizacije grafičkih dizajnera ICOGRADA i međunarodne organizacije dizajnera ISCID.

Za umjetnička ostvarenja primio je više nagrada i priznanja iz oblasti primijenjene i likovne umjetnosti, među kojima su: Nagrada za tekstilni dizajn COLLEGIUM ARTISTICUM 1998, Nagrada za umjetnički dizajn stakla COLLEGIUM ARTISTICUM 1999, Nagrada za umjetničku fotografiju COLLEGIUM ARTISTICUM 2000. i COLLEGIUM ARTISTICUM 2003, Nagrada za seriju plakata COLLEGIUM ARTISTICUM 2004, Nagrada Srebreno Drvo 2023. za izuzetan doprinos humanizmu borbi za ljudska prava i slobodu u BiH.


Dobitnik je Zlatne plakete i značke Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH. Godine 2000. dobija status zaslužnog člana ULUPUBiH-a povodom 45. godišnjeg jubileja, kao najvećeg priznanja što ga dodjeljuje ovo udruženje. Dobitnik je Zlatne plakete Udruženja likovnih umjetnika BiH, za doprinos i razvoj Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj.

Tokom četrdesetpetogodišnjeg umjetničkog rada izlagao je na pedesetak samostalnih i više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, te je učestvovao na mnogim simpozijima i kongresima grafičkog i industrijskog dizajna u zemlji i inostranstvu. Redovno učestvuje na svim izložbama udruženja likovnih i primijenjenih umjetnosti, a njegova djela se nalaze u mnogim galerijama, muzejima, preduzećima, ustanovama kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.