“Lady sings the Jazz” – Billie Holliday, 21. 11. 19,30 sati

“Lady sings the Jazz” – Billie Holliday, 21. 11. 19,30 sati

JU “Bosanski kulturni centar KS” najavljuje muzičko-scenski performans pod nazivom “Lady sings the Jazz” – Billie Holliday, posvećen jednoj od najznačajnijih jazz pjevačica svih vremena.

Program će se održati u galeriji BKC-a, u utorak, 21. novembra u 19,30 sati, a publiku će na svojevrsno muzičko putovanje kroz jazz standarde iz repertoara ove jedinstvene američke jazz pjevačice povesti: Žaneta Medinceva (Ukrajina), klavir i vokal, Bojan Dizdarević (BiH), gitara i vokal, Zlatan  Džanović (BiH), bas gitara i vokal, dok će akademska glumica Vanesa Glođo biti voditeljica ovog interesantnog muzičkog programa.

Na početku i na kraju koncerta posvećenog Billie Holiday, bit će prikazani i dijelovi iz filma koji govori o životu proslavljene interpretatorke koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu jazz muzike.

“If I’m going to sing like someone else, then I don’t need to sing at all.” – “Ako ću da pjevam poput nekog drugog, onda ne treba da pjevam nikako.”

Ove riječi vjerovatno najtačnije opisuju muzički stil i karakter Billie Holiday. Bila je jedinstvena, neponovljiva, beskompromisna. Nije imala formalno muzičko obrazovanje, ali su izvanredan sluh i emotivna istančanost u izvođenju brojne njene pjesme učinili bezvremenskim klasicima. Billie Holiday se smatra jednom od najboljih jazz vokalistica svih vremena. Nesumnjivo je dovela do svojevrsne revolucije u načinu izvođenja pjesama, čineći emocionalnu improvizaciju sastavnim dijelom svakog svog nastupa. Uticala na brojne muzičare i umjetnike širom svijeta koji su u njoj vidjeli uzor, a ponekad čak i nedostižni ideal.

Žaneta Medinceva (Zhaneta Medintseva) je scenaristkinja, muzički urednik, pijanistkinja i vokalna interpretatorka. Osnovnu i srednju muzičku školu završila je u Mahačkale (Dagestan-Rusija). Državni Univerzitet za kulturu i umjetnost završila je u Kijevu (Ukrajina). U Sarajevu živi od 2005 godine. Radila je u muzičkim školama i snimila CD “Janet and Guests” koji se između ostalog može pronaći i na muzičkoj platformi Spotify. Napisala je 2 scenarija: Sergey Yesenin (život i stvaralaštvo) i Billie  Holiday (biografija  i muzička karijera). Nastupila je u Beogradu na Jazz festivalu.

Vanesa Glođo, glumica rođena u Sarajevu, završila je Akademiju scenskih umjetnosti, radi u ansamblu Kamernog teatra 55. Igrala je u mnogim filmovim i serijama. Ostvarila je brojne filmske uloge, a neke od važnijih su uloga Senke u filmu “Mirni dani” koji je bio prikazan na filmskom festivalu u Cannes-u. Za tu ulogu je dobila pozitivnu kritiku u Le Mond-u i nominaciju za najbolju mladu glumicu u Rotterdamu. Za ulogu Lejle u filmu “U zemlji krvi i meda” Angeline Jollie, dobiva nagradu Cinema for peace u Berlinu. Na televiziji je igrala u serijama Crna hronika, Lud zbunjen normalan, Kriza, Dobro došli u Orient Express. U teatru je ostvarila niz uloga.

Bojan Dizdarević je jazz umjetnik, gitarista, vokalista, kompozitor i aranžer iz Sarajeva. Na području BiH djeluje više od 15 godina i jedan je od osnivača sarajevskog jazz sastava Sunday Stories, kao i Bojan Dizdarević Bossa Nova tria. U svojoj životnoj karijeri se osvrtao i izučavao razne muzičke stilove, kao sto su swing-jazz, manouche, bossa nova, fado, flamenco… Bojan Dizdarevic je bio i član Sarajevo Big Banda, te jedan od predstavnika Playing For Change fondacije za BiH. Sarađivao je sa mnogim poznatim izvođačima kao sto su Nermin Puškar, Maja Milinković, Fadil Redžić itd. Svirao je u većem broju autorskih i cover bandova kao sto su Big Band Sarajevo, Sarajevo Dixiland Band, Walter, Lučka Uprava, Divanhana, Sunday Stories, Sarajevo Blues Bang, Don Guido i Misionari. Neke od autorskih radova mogu se čuti na njegovom youtube kanalu @bojandizdarevic1355

Zlatan Džanović, je rođen u Priboju, 1986. godine. Samouki je basist koji se muzikom bavi od tinejdžerskih dana. Do sada je nastupao sa bendovima i izvođačima: Kamikaze, Propeler, Don Guido i Misionari, Maja Milinković, Intheroom, Bojan Dizdarević trio.

Ulaz na koncert je besplatan.

Dobro došli!