KONCERTOM SARAJEVSKE FILHARMONIJE SVEČANO POČINJU BAŠČARŠIJSKE NOĆI

KONCERTOM SARAJEVSKE FILHARMONIJE SVEČANO POČINJU BAŠČARŠIJSKE NOĆI

U četvrtak 30. juna 2022. godine biće otvoren 26. Festival „Baščaršijske noći“ koji je tokom više od četvrt vijeka prerastao u jedan od najvećih ljetnih festivala kulture u BiH. Svečano otvorenje Festivala će biti u četvrtak, 30. juna, u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati, tradicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije.

Na ovogodišnjem koncertu publici će se predstaviti Isak Haračić, vođa sekcije violončela Sarajevske filharmonije, izvedbom Simfonije Concertante za violončelo i orkestar u e-molu i Simfonije br.1, op. 25, u D-duru “Klasična simfonija”, Sergeja Prokofjeva.

Orkestar će predvoditi maestra Samra Gulamović. Ovim nastupom Sarajevska filharmonija, koja glasi za jednu od najstarijih institucija kulture u BiH osnovana još davne 1923. godine, završava ovogodišnju koncertnu sezonu 2021/2022.

Ulaz na koncert je slobodan.

Tokom Festivala «Baščaršijske noći» građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima će se tokom jula predstaviti izvođači iz velikog broja zemalja. Učestvovaće u zanimljivim kulturnim programima, na različitim lokalitetima u gradu, ali i širom Bosne i Hercegovine: Narodno pozorište Sarajevo, Plato iznad Trebevićke žičare, JU Bosanski kulturni centar KS, Gazi Husrev-begov Hanikah, Srebrenik – Stari grad (Gradina), Kompleks Panonskih jezera – Tuzla, Kozluk, Pozorišni trg – Susan Sontag, Centralna pozornica Vijećnica, Ljetna pozornica Ilidža, Avlija Svrzine kuće, Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca, Galerija Mak,  trgovi i ulice Sarajeva.

Biće održano 27 programa na kojima će učestvovati izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, S. Makedonije, Njemačke,  Irana, Kanade i Turske.

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti (klasična, pop, rock i jazz muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, te različiti muzičko-scenski programi).  Na ovaj način Festival doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Sarajeva koju već punih 25 godine upotpunjuje. Između ostalih u okviru ovogodišnjih Baščaršijskih noći biće održana premijera predstave Ljetopis o kralju Tvrtku u režiji Dine Mustafića i u produkciji: JU “Bosanski kulturni centar KS” i UG „Scena“. Predstava će imati svoja tri izvođenja u Sarajevu, između ostalog i na Memorijalnom kompleksu Spomen-park Vraca, ali i u Srebreniku na srednjovjekovnoj tvrđavi – Stari grad (Gradina)  i Tuzli na Kompleksu Panonskih jezera. Na Trebeviću će biti održan „Vidikovac Fest“ na kojem će se 02. jula predstaviti grupe: Srklet, Foxy Head, Almas, Zoster i Zabranjeno Pušenje, dok će 3. jula nastupiti Stereo Banana, Elemental, Skroz i Brkovi.

Maja Milinković, kantautorica koja izvodi fado i sevdah muziku nastupiće 24. jula u BKC-u, itd.

Kompletan program Festivala Baščaršijske noći bit će zvanično predstavljen na press konferenciji koja će se održati u četvrtak, 30. juna u 11:00 sati u JU Bosanski kulturni centar KS.

Bitno je istaknuti da će ulaz na sve programe, osim za predstavu „Ljetopis o kralju Tvrtku“ i za koncert Maje Milinković  biti slobodan.

Pokrovitelj Festivala Baščaršijske noći je: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Partneri Festivala: Grad Sarajevo,Općina Centar Sarajevo, Općina Stari Grad, Općina Ilidža, JP Sarajevo, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, Udruženje za razvoj kulture nauke i umjetnosti Scena i mnogi drugi.

Medijski pokrovitelji: TVSA, Antena Sarajevo.

BIOGRAFIJA SOLISTE NA KONCERTU SARAJEVSKE FILHARMONIJE:

Isak Haračić, violončelista, rođen je 1991. god. u Beogradu i svoje najranije muzičkoobrazovanje je stekao u Školi za muzičke talente u Ćupriji, Srbija. Osnovne i master studije je završio 2014. u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, a 2013. se usavršavao kod prof. David Gebera i Alexandar Stepansky na Music Academy of the West u Kaliforniji.

Obzirom da je jednako zainteresovan za kamerno i solističko izvođenje, ali i orkestarski repertoar, imao je priliku da nastupa na različitim festivalima kao što su New York Youth Philharmonic (SAD), Miami Summer Music Festival (SAD), Liandu Music Festival (Kina), Sommerliche Musikakademie (Njemačka), ISA Music Festival (Austrija) i drugim festivalima uAziji i Evropi. Imao je priliku nastupati u nekim od najeminentnijih koncertnih sala poput Konzerthaus u Berlinu, Guildhall u Londonu, New World Symphony Hall u Miamiu, Carnegie Hall u New Yorku, Bunkamura u Tokiju.

U proteklom periodu Isak je bio vođa dionice violončela u Kunming International Philharmonic (Kina) i gostujući vođa u Hunan Symphony Orchestra (Kina). Trenutno je vođa dionice violončela u Sarajevskoj filharmoniji i član međunarodnog No Borders Orchestra.

Program: S. Prokofjev: Simfonija br.1, op. 25, D-dur “Klasična simfonija”, S. Prokofjev: Sinfonia concertante za violončelo i orkestar op. 125, e-mol.