KONCERT ZA KLARINET I KLAVIR IDUĆE SEDMICE U BKC-U

KONCERT ZA KLARINET I KLAVIR IDUĆE SEDMICE U BKC-U

Početkom iduće sedmice, tačnije u ponedjeljak, 11. 03. u galeriji sarajevskog BKC-a, publika će imati priliku uživati u koncertu za klarinet i klavir na kojem će učestvovati klarinetista Timur Muratović i pijanistica Zerina Šabotić. Ovo dvoje talentovanih mladih bosanskohercegovačkih muzičara njeguju dugogodišnju suradnju kroz razne zajedničke projekte koji su rezultirali velikim uspjehom. Za nastup u BKC-u pripremili su pomno izabrane kompozicije iz klasičnog i savremenog repertoara pisanog za klarinet i klavir. Koncert počinje u 20,00 sati, a ulaz je slobodan.

Na programu će biti djela koja su komponovali: W.A.Mozart, C.M. von Weber, C. Debussy, I. Stravinsky, L. Bernstein, G. Tailleferre i B. Kovacs.

BIOGRAFIJE:

TIMUR MURATOVIĆ, rođen 26.5.1996 u Sarajevu. Završava osnovnu muzičku i baletsku školu “Novo Sarajevo” u klasi prof. Afrodite Obućine, te upisuje “Srednju Muzičku školu Sarajevo” u klasi prof. Adnana Cice. Nakon toga upisuje “Muzičku Akademiju Sarajevo” kod profesora Tuce Vedrana, te se nakon završene prve godine prebacuje na “Fakultet Muzičke Umetnosti Beograd” u klasu prof. Popović Ognjena gdje završava Osnovne i Master studije. Kao apsolvent master studija, kao stipendista ERASMUS + projekta, usavršavao se na Akademiji umjetnosti Banja Luka u klasi prof. Nikole Srdića. Učestvovao je na raznim seminarima i muzičkim kampovima po Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Pohađao je veliki broj masterclassova klarinetista kao što u: Daniel i Andreas Ottensamer, Roberto Noche, Matthias Muller, Andei Maevski, Davor Reba, Andrej Zupan, itd..

Osvajao je mnoge nagrade na takmičenjima od kojih se izdvajaju: Prva nagrada na internacionalnom takmičenju “Davorin Jenko” 2020. i druga nagrada na internacionalnom takmičenju „Ohridski Biseri“ 2021., iz solo izvođenja; Prva nagrada na internacionalnom takmičenju kamernih sastava „Olivera Đurđević“ 2019., iz kamerne muzike; Prva nagrada na takmičenju „Klaribanat“ 2018, iz čitanja s lista.

Svirao je u raznim orkestrima kao što su: Beogradska filharmonija, Sarajevska filharmonija, Simfonijski orkestar Mostar, Mladi Beogradski Simfoničari, Simfonijski orkestar FMU, Western Balkan Youth orchestra, European Creative orchestra, FAMES orchestra, te je završio orkestarsku akademiju Beogradske Filharmonije “Filhademija”.

Kao solista orkestra Sarajevske filharmonije namjestio je 3 premijere. Od toga Operu “ Prodana Nevjesta” B. Smetane i balet “Žetva” B. Papandopula, u sklopu obilježavanja 100 godina Narodnog pozorišta Sarajevo 2021. i balet “Šeherezada” 2022.

Učestvovao je na prvom European orchestral performing institute seminaru u organizaciji FAMES instituta u saradnji sa Creative Europe fondacijom.

Nastupao je kao solista u više navrata ispred Gudačkog orkestra MAS i orkesta Sarajevske Filharmonije sa kojim je izvodio koncert za klarinet u Es Dur-u C.M. fon Webera, kratko je bio član RKUD “Proleter” Sarajevo ispred čijeg narodnog orkestra je nastupao par navrata kao solista.

Surađivao je sa renomiranim dirigentima iz regije i inostranstva, kao što su: Timothy Redmond, Ariel Zuckermann, Alastair King, Desar Sulejmani, Uroš Lajovic, Slaven Kulenović, Josip Šego, Ivo Lipanović, Bojan Suđić, Mihnea Ignat i dr.

Nastupao je kao predstavnik svih duvačkih klasa kamerne muzike FMU Beograd na godišnjem revijalnom koncertu klasa kamerne muzike Fmu Beograd u sali Beogradske Filharmonje, te redovno učestvovao u projektima Simfonijskog Orkestra FMU.

Kao prvi klarinet Western Balkans Youth Orchestra nastupao je u sklopu turneje WBYO go Dance u Albaniji (Durres), S. Makedoniji (Skoplje), Kosovu (Priština), BiH (Sarajevo), Crnoj Gori (Kotor), Srbiji (Novi Sad) i u koncertnim dvoranama u Njemačkoj: Konzerthaus Berlin i Philharmonie Essen. Završio je Veneto Opera Summer School kao instrumentalista i u sklopu Arte Lirica Festivala izodio scene iz  opera “Cossi fan tutte” W.A. Mozarta, “La Traviata”  G. Verdia i  “Cavaliera rusticana”  P. Mascagnia.

Koncertirao je po Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a najznačajniji koncerti su: Cjelovečernji koncert povodom obilježavanja Mađarske revolucije sa pianistom Ivanom Perkovićem u  Bošnjačkom Institutu Sarajevo 2019, Cjelovečernji koncert sa pianisticom Elenom Šever u Kulturnom Centru Beograda 2020, Koncert i live stream “In remenbrance of Kristallnacht” u Jevrejskoj Opštini Sarajevo 2020., Svećani koncert muzike za klarinet i klavir u koncernoj Sali Cvjetko Rihtman u oktobru 2021., Celovečernji koncert za JKPHD “La Benevolencija” Sarajevo sa pianisticom Zerinom Šabotić u Sali Jevrejske Opštine Sarajevo- 2022.

Nastupao je na festivalima kao što su: Euro Youth Classics, Kotor Art, Festival Arte Lirica, Sarajevska Zima, Skopsko Leto, Majske muzičke svečanosti, Ohridski Biseri, Vendegseg Budapesten, Minority Fest i dr.

Timur je predavač i projekt menager projekta Epizode kulturne emancipacije, koji već 3 godine organizuje ispred Mađarskog udruženja građana HUM, udruženje sa koijm redovno surađuje.

ZERINA ŠABOTIĆ, rođena 1995. godine, muzičko obrazovanje započinje 2004., a 2014. godine završava Srednju muzičku školu u Sarajevu, smjer za solo klavir, u klasi profesorice Vedrane Mujkić.

Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, dvije treće nagrade na takmičenjima “Don Vincenzo Vitti” i “Gianluca Campochiaro”, prve i specijalne nagrade na internacionalnom takmičenju ‘Citta di Barletta’ u Italiji. Kao kamerni muzičar je nastupala u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH sa triom “Ardea”, te je osvojila prvu nagradu na takmičenju “Bistrički zvukolik” kao članica klavirskog kvinteta. Nastupala je kao solista sa orkestrom Srednje muzičke škole u Sarajevu, kamernim orkestrom MAS, i Sarajevskim gradskim orkestrom.

Učestvovala je na “A-festu” u Novom Sadu, Sarajevo Chamber Music Festivalu, Sarajevskim večerima muzike (SVEM), Vaclaf Festivalu, Festivalu Sarajevska zima, SONEMUS Festu, kao i na brojnim majstorskim radionicama na kojima je sarađivala sa pijanistima i profesorima klavira kao što su: Boris Kraljević, Rita Kinka, Kemal Gekić, Massimo Gon, Ruben Dalibaltayan, Orla McDonagh, Arnulf von Arnim, Julia Gubajdullina.

U sklopu CEEPUS programa je studirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke, a trenutno je apsolvent na II ciklusu studija Muzičke akademije u Sarajevu u klasi profesora Dragana Opančića.

Djeluje aktivno kao pedagog, korepetitor i kamerni muzičar.