Koncert za glas i klavir, Amila Ravkić, mezzosopran, Fuad Šetić, klavir, 27. 11. 2020. JU BKC KS

Koncert za glas i klavir, Amila Ravkić, mezzosopran, Fuad Šetić, klavir, 27. 11. 2020. JU BKC KS

JU „Bosanski kulturni centar KS“ u okviru koncertne sezone klasične muzike organizuje koncert za glas i klavir na kojem će nastupiti Amila Ravkić, mezzosopran, uz klavirsku pratnju Fuada Šetića.

Cjelovečernji koncert će se održati u petak, 27. 11. 2020. u galeriji JU BKC KS, sa početkom u 19,00 sati. Ovi mladi, talentovani i uspješni bosanskohercegovački muzičari izvest će program na kojem će se naći djela koja su komponovali: G. F. Händel, C.C. Saint-Saëns, J. Massenet, J. Turina, A. G. Abril i M. de Falla.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na prijavnici JU BKC KS. Podsjećamo publiku na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.

Biografije učesnika:

Amila Ravkić, mezzosopran, Sarajevo, BiH

Diplomirala je 2018. godine na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (klasa Paša Gackić, Adema Krehić-Pljevljak), gdje trenutno završava master studij. Usavršavala se na studiju kod prof. Terese Novoe na Conservatorio Superior de Musica de Vigo u Španiji.

Pohađala je majstorke radionice u oblasti savremenog plesa i pokreta kod Janis Brenner (The Juilliard School NY, USA) zatim oblasti pjevanja kod sopranistice Paolette Marrocu (Milano, Italija), zatim profesora Elema Eleyoma (Westminster Choir College of Rider, UK), sopranistice Beatrize Riobe (Conservatorio Superior de Musica de Vigo, Španija), i oblasti kamerne muzike za glas i  gitaru sa baritonom Brunom Pereirom, Portugal.

Debitirala je u Narodnom Pozorištu u Sarajevu ulogom Trećeg dječaka u Mozartovoj operi Die Zauberflöte pod dirigentskom palicom maestra Josipa Šege (Zagreb, Hrvatska). Učestvovala je na Internacionalnom festivalu vokalne glazbe InterVox u Osijeku (Hrvatska), Sarajevo International Guitar Fest-u, SVEM-u, Festivalu Sarajevska zima. Pjevala je solo alt u Mozartovom Requiemu u izvedbi simfonijskog orkestra Sarajevske filharmonije i Hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, pod dirigentskom palicom maestra Josipa Šege, te kao gost solista na svečanom cjelovečernjem koncertu gudačkog orkestra Muzičke akademije Sarajevo povodom Dana Univerziteta u Sarajevu u čast bosanskohercegovačkih kompozitora, ujedno profesora Muzičke akademije u Sarajevu, pod ravnanjem maestra Daria Vučića. Kao gost solista u Šibeniku izvodila je contralto solo u Vivaldijevom Beatus Viru ps.111, sa katedralnim horom i gradskim kamernim orkestrom u čast svečanog obilježavanja 464. godine postojanja Katedrale sv. Jakova u Šibeniku i u Katedrali Svetog Duje u Splitu.

Pjevala je ciklus solo pjesama “Lieder eines fahrenden Gesellen” Gustava Mahlera sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Narodnom Pozorištu Sarajevo i imala solističke izvedbe sa Sarajevskom filharmonijom u gradovima BiH. Izvodila je solo alt u Mozartovom Requiemu u izvedbi simfonijskog orkestra Sarajevske filharmonije i Hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, pod dirigentskom palicom maestro Ive Lipanovića u okviru 26.tog SVEM festivala.

Niz posljednih godina pjevala je ulogu Smetona iz Donizettijeve “Anne Bolene”, ulogu Larine iz “Eugena Onegina” Petra Iljiča Čajkovskog i Roßweissu u Wagnerovom “Walkürenrittu” u Hrvatskoj na festivalu “Creske kulturne večeri” pod vodstvom Simona-Petera Dešpalja.

Sarađivala je sa pozorišnim rediteljicama Dorom Ružđak- Podolski i Anjom Maksić- Japundžić.

Fuad Šetić (Schweinfurt, 1995.) dirigent je i korepetitor iz Sarajeva. Aktivno djeluje od 2014. godine. Dodiplomske i diplomske studije po Bolonjskom sistemu završio je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je dobitnik dva priznanja Zlatna značka. Master studij iz oblasti muzičkog menadžmenta završio je 2020. godine na Univerzitetu u Westminsteru (London), gdje je boravio kao dobitnik Chevening stipendije za akademsku 2019./2020. godinu.

Kao horski pjevač, orkestarski svirač, solista na harmonici, korepetitor i dirigent nastupao je u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Turskoj, Belgiji i Austriji. Značajne nastupe ostvario je na festivalima Sonemus FEST, Sarajevska zima, Majske muzičke svečanosti, Festival klasične muzike Orfej, Tabor Slovenskih pevskih zborov u Šentvidu, Internacionalni festival Udruženja Ivan Cankar u Vrhniki, Zeničko proljeće, itd.

Kao dirigent predvodio je horove MePZ Camerata Slovenica, MePZ Davorin Jenko, ŽPZ Slovenčice, International Children’s Choir Kovači Sound Smiths, KMH Lola, Omladinski hor Cantabile, te ostvario saradnju sa orkestrima poput: Orkestra harmonika Belg’harmonika, Orkestrom Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, orkestar Mostar Sinfonietta, Zenički kamerni simfonijski orkestarte Sarajevska filharmonija. U julu 2020. pozvan je da bude član žirija Internacionalnog takmičenja International Orchestra Auditions Awards.

Posebno je zainteresovan za javne interdisciplinarne umjetničke projekte koji se fokusiraju na novu ulogu umjetnosti u savremenom društvu, kao i za kreiranje prostora za mlade profesionalne muzičare.

Živi u Sarajevu, gdje radi kao umjetnički saradnik pri Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.