Koncert: Klara Flieder-Pantillon, violina, Patrick Leung, klavir, Arina Behlilović, studentica violine

Koncert: Klara Flieder-Pantillon, violina, Patrick Leung, klavir, Arina Behlilović, studentica violine

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje koncert Klare Flieder-Pantillon, priznate violinistice i profesorice na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, 16. februara, u 19 sati, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS.

Osim Flieder-Pantillon, ovom prilikom će nastupiti njena studentica Arina Behlilović i Patrick Leung, profesor i korepetitor na Mozarteumu. Na programu će se naći djela L. van Beethovena, F. Schuberta, P. I. Čajkovskog, C. Debussya i M. Ravela.

Klara Flieder-Pantillon (violina) potiče iz bečke muzičke porodice. Studirala je u klasi Grete Biedermann na Bečkom konzervatoriju, gdje je diplomirala uz najviše počasti, nakon čega studij violine nastavlja kod Christiana Ferrasa u Parizu i Arthura Grumiauxa u Briselu. Usavršavala se na majstorskim radionicama Henryka Szerynga, Nathana Milsteina i Augustina Dumaya. Kao solistica i članica kamernih sastava nastupala je diljem Evrope, na međunarodnim festivalima Kuhmo Festival (Finska), Midsummer Music Festival Umea (Švedska) ili Carinthischer Sommer i u čuvenim koncertnim salama Musikverein i Konzerthaus u Beču, Berlinskoj filharmoniji, Théâtre des Champs-Elysées u Parizu i The South Bank Center u Londonu. Sarađivala je sa renomiranim muzičarima kao što su Pierre Amoyal, Roberto Benzi, Vladimir Mendelssohn ili Ernst Kovacic. Članica je ansambala Flieder Trio i Leschetizky-Trio Wien. Njene izvedbe snimljene su i objavljene pod okriljem izdavačkih kuća EMI, Dabringhaus & Grimm, Extraplatte i Preiser Records. Flieder-Pantillon je predavala na Univerzitetima za muziku i izvedbenu umjetnost u Beču i Grazu, a od 2005. godine je profesorica na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu. Redovno održava majstorske radionice u Austriji, Švedskoj, Španiji, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Patrick Leung (klavir) odrastao je u Hong Kongu. Vođen ljubavlju prema muzici Roberta Schumanna i Johannesa Brahmsa, došao je u Evropu na studij violine kako bi se usmjerio i posvetio kamernoj muzici kao violinista i pijanista. Nakon završenog studija violine, zaposlen je kao profesor- korepetitor na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu gdje više od deset godina podučava u klasama Klare Flieder-Pantillon, Rainera Schmidta i Lukasa Hagena. Sa Klarom Flider-Pantillon ga povezuje dugogodišnja koncertna aktivnost, uključujući kompletna izvođenja klavirsko-violinskih sonata Mozarta i Beethovena, kao i zajednički projekti poput “Schuman i njegov krug prijatelja”. Učestalo sarađuje i nastupa sa Sophiom Herbig, Mancom Rupnik i Mikhailom Pochekinom. Vođen iznimnim entuzijazmom, pokrenuo je različite muzičke projekte na Mozarteumu, uključujući izvedbe svih Beethovenovih klavirsko-violinskih sonata na jednom koncertu sa studentima iz klase violine Rainera Schmidta, Schumannove cikluse pjesama “Dichterliebe” i “Liederkreis” sa studentima violine iz klase Annelie Gahl, kao i cjelokupan opus klavirske kamerne muzike Johannesa Brahmsa.

Arina Behlilović (2003, Tuzla), nakon završetka osnovne i srednje muzičke škole, školovanje nastavlja na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, gdje 2021. započinje redovan studij na koncertnom odsjeku za violinu u klasi profesorice Klare Flieder-Pantillon. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja kao što su posebna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za izvedbu zadane kompozicije na takmičenju “Mladi virtuoz” u Zagrebu (2019) i Grand Prix takmičenja violinista za jugoistočnu Evropu “SASEVC” u Sarajevu. Predstavila se u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, nastupila kao članica Europe Spirit of Youth Orchestra u Italiji (2020), a u Austriji redovno učestvuje u projektima simfonijskih orkestara mladih. Pohađala majstorske radionice renomiranih profesora Davida Kamhija, Vladimira Markovića, YeonJu Jeong, Michaele Girardija i Paula Roczeka.

Ulaz je slobodan.