Koncert: Isak Haračić, violončelo i Sonja Marković, klavir, ponedjeljak, 30. 11. 2020. u 19,00 sati, Galerija JU BKC KS

Koncert: Isak Haračić, violončelo i Sonja Marković, klavir, ponedjeljak, 30. 11. 2020. u 19,00 sati, Galerija JU BKC KS

JU „Bosanski kulturni centar KS“ u okviru koncertne sezone klasične muzike najavljuje koncert na kojem će publika imati priliku da čuje talentovane umjetnike, dobitnike nagrada na međunarodnim takmičenjima. Nastupit će violončelista Isak Haračić, uz klavirsku pratnju Sonje Marković, u ponedjeljak, 30. 11. 2020. u 19,00 sati, u Galeriji JU BKC KS.

Umjetnici će kroz pomno odabrana djela publiku povesti na muzičko putovanje koje će započeti kompozicijom Sonata za violončelo i klavir, Op. 6, Richarda Strauss-a, kompozitora koji je djelovao u periodu kasnog romantizma i ranog modernizma. Zatim će biti izvedeno djelo, Tri komada za čelo i klavir, koje je komponovala Nadia Boulanger, dirigentica, orguljašica, koja je ujedno bila i jedan od najuticajnijih muzičkih pedagoga 20. vijeka. Program će zaključiti kompozicijom, Sonata br. 2 za čelo i klavir, koju je komponovao Nikolai Myaskovsky.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na prijavnici JU BKC KS radnim danima u periodu od 9 do 16 sati. Podsjećamo publiku na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.

BIOGRAFIJE 

Isak Haračić, violončelista, rođen je 1991. god. u Beogradu i svoje najranije muzičko obrazovanje je stekao u Školi za muzičke talente u Ćupriji, Srbija. Osnovne i master studije je završio 2014. u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, a 2013. se usavršavao kod prof. David Gebera i Alexandar Stepansky na Music Academy of the West u Kaliforniji.

Obzirom da je jednako zainteresovan za kamerno i solističko izvođenje, ali i orkestarski repertoar, imao je priliku da nastupa na različitim festivalima kao što su New York Youth Philharmonic (SAD), Miami Summer Music Festival (SAD), Liandu Music Festival (Kina), Sommerliche Musikakademie (Njemačka), ISA Music Festival (Austrija) i drugim festivalima u Aziji i Evropi. Imao je priliku nastupati u nekim od najeminentnijih koncertnih sala poput Konzerthaus u Berlinu, Guildhall u Londonu,New World Symphony Hall u Miamiu, Carnegie Hall u New Yorku, Bunkamura u Tokiju.

U proteklom periodu Isak je bio vođa dionice violončela u Kunming International Philharmonic (Kina) i gostujući vođa u Hunan Symphony Orchestra (Kina). Trenutno je vođa dionice violončela u Sarajevskoj filharmoniji i član međunarodnog No Borders Orchestra.

Sonja Marković, pijanistkinja, osnovne studije završila je kao najbolji student klavirskog odsjeka na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, u klasi prof. Nevene Popović, a master studije u istoj klasi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Bila je stipendistica CEEPUS, usavršavala se na Muzičkoj akademiji Stanislav Monijuško u Gdanjsku, u klasi prof. Bogdana Kulakovskog, kao i na seminarima kod profesora J. Mihailović, A. Romanić, H. Hasa, J. Kota, V. Ovčinjikova, E. Krasovskog, K. Tejlora.

Dobitnica je preko 40 republičkih i međunarodnih nagrada, među kojima su prve nagrade na takmičenju u Torinu i na Međunarodnom takmičenju Banjalučko bijenale, kao i nagrade za najboljeg studenta Republike Srpske. Takođe, bila je prvi stipendista Fondacije Milan Jelić i učesnica projekta colluvio za kamernu muziku u Gracu. Udruženje muzičkih umjetnika Republike Srpske (UMURS) dodijelilo joj je nagradu za najboljeg solistu tokom 2012/13. godine, a Kulturni centar Banski dvor za najperspektivnijeg pijanistu. Solističkim koncertom otvorila je sezonu UMURS-a, a ističe se i saradnja s trubačem Nenadom Markovićem, s kojim je izvela Šostakovičev Koncert za klavir, trubu i orkestar.

Trenutno pohađa doktorsko-umjetničke studije kamerne muzike, u klasi prof. Ladislava Mezeija.