KONCERT ZA KLAVIR I FLAUTU – IVAN PERKOVIĆ, klavir (BiH) i LELYA BAYRAMOĞULLARI, flauta (TURSKA) 4. 03. U GALERIJI BKC-a

KONCERT ZA KLAVIR I FLAUTU – IVAN PERKOVIĆ, klavir (BiH) i LELYA BAYRAMOĞULLARI, flauta (TURSKA) 4. 03. U GALERIJI BKC-a

U okviru Međunarodnog festivala ”Sarajevska zima”, u Galeriji sarajevskog BKC-a, u ponedjeljak, 4. marta, u 19,00 sati, će biti održan koncert za klavir i flautu. Nastupaju Ivan Perković (BiH), klavir i Lelya Bayramoğullari, (Turska), flauta. Ovi uspješni muzičari osmislili su program na kojem su zastupljena djela, iz različitih muzičkih epoha, koja su komponovali: J. S. Bach, F. Poulenc, D.S.Wood, P. I. Čajkovski, J. Gade, M. Prebanda, Ö. Gülbey Usta, A. Sait Karabulut, H.Villa Lobos i A. F. Doppler. Suorganizator programa je JU “Bosanski kulturni centar KS”, a ulaz je besplatan.

IVAN PERKOVIĆ, klavir (BiH)

Rođen je u maju 1995. godine u Sarajevu. Završio je Osnovnu muzičku školu “Mladen Pozajić” u Sarajevu gdje je studirao klavir kod prof. Dženane Hadžisadiković i priznat je kao Student generacije. Nastavio je svoje obrazovanje na Muzičkoj srednjoj školi u Sarajevu gdje je studirao kod prof. Angelina Bojović-Pap i diplomirao u klasi prof. Senke Hasanagić. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi doc. mag. Nihada Kreče. Dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu i nominovan je za Najboljeg studenta prvog ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. U čast postignućima tokom prvog ciklusa studija i doprinosu radu Muzičke akademije, dobio je Dekanovu nagradu Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Tokom master studija preuzeo je odgovornost Student-demonstratora na Odjelu za klavir, harfu, udaraljke i srodne instrumente. Sticao je pedagoško iskustvo kao nastavnik klavira u Muzičkoj srednjoj školi Sarajevo i Osnovnoj muzičkoj školi “Mladen Pozajić” Sarajevo.

Tokom svog obrazovanja bio je stipendista Kantona Sarajevo kao talentirani student s izuzetnim rezultatima, stipendista Republike Hrvatske, Općine Novo Sarajevo i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.

Od februara 2017. do jula 2020., bio je studentski prodekan na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i član Nastavnog i umjetničkog vijeća, Etičkog odbora i Disciplinske komisije Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu kao predstavnik studentskog tijela u periodu od 2017. do 2020. godine. Također je bio senator Univerziteta u Sarajevu u ime Umjetničke grupe i studentski član Senata Univerziteta u Sarajevu.

Dok je bio student, osvojio je osam prvih nagrada na federalnim i međunarodnim takmičenjima u disciplinama klavir solo, klavir četveroručno i kamerna muzika. Osvojio je šesto mjesto na Međunarodnom EPTA takmičenju za mlade pijaniste u Osijeku. Na Međunarodnom pijanističkom takmičenju za mlade pijaniste “Davorin Jenko” u Beogradu 2016. godine, osvojio je treće mjesto i bronzanu medalju. Na 4. Međunarodnom festivalu “Bistrica Sound” u Mariji Bistrici 2017. godine, osvojio je prvu nagradu za klavir solo, srebrnu medalju i prvu nagradu s komornim ansamblom “Quadrifoglio”.

Aktivno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Pohađao je seminare i majstorske radionice s istaknutim profesorima i pedagozima: Boris Kraljević, Jokut Mihailovič, Vladimir Bočkarjov, Aleksandar Serdar, Ida Gamulin, Đuro Tikvica, Rita Kinka, Ruben Dalibaltayan, Massimo Gon, Stijn De Cock, Philippe Devaux.

LELYA BAYRAMOĞULLARI, flauta (Turska)

Započela je svoje obrazovanje 1986. godine u klasi flaute kod profesora Cahita KOPARAL-a na Državnom konzervatoriju D.E.U u Izmiru. Diplomirala s počastima 1994. godine, te je nastavila studij uz profesora Yo WASHIO 1995. godine, a potom i uz profesora Andreom SEBALD-om na “Muzičkoj akademiji Folkwang”. Magistarske studije okončala je na Akademiji 1999. godine, a doktorirala je u programu umjetničke izvrsnosti 2014. godine kroz studije s profesorom Ayla ULUDERE na Akademiji za muziku i umjetnost pri Univerzitetu Mimar Sinan.

Radila je kao nastavnica flaute u Dortmundu i Duisburgu tokom svog školovanja u Njemačkoj, te je koncertirala kao solistica, sa kamernim ansamblima i s orkestrom. Osvojila je prvo mjesto na takmičenju u kamernoj muzici “Köhler Ostbahr” 1996. godine. Održala je solo i kamerne koncerte s poznatim flautistima poput profesora A. Nicolet-a, profesora J. P. Rampal-a, profesora R. Wendorf-a, profesora M. Epstein-a, profesora M. Martin Koffler-a, profesora A. Adorjan-a, profesora L. Oşavkova na majstorskim radionicama.

Kvalificirana za rad kao flautistica u Simfonijskom orkestru Državne opere Antalya od 1998. godine, izvodila je J.S. Bachovu Suitu u h-molu, Brandenburški koncert br. 3, D. Cimarosa koncert, F. Krommer Concertino, Patara Suite, Patara kao solistica s istim orkestrom. Inicirala je klasu flaute na Državnom konzervatoriju Sveučilišta Akdeniz 2000. godine i predavala do 2007. godine. Trenutno nastupa u Simfonijskom orkestru Državne opere Antalya, gdje je obavljala dužnost glavnog asistenta u odjelu flaute od 2008. do 2010. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti Mimar Sinan 2014. godine, Institut za društvene znanosti, odsjek za muziku, odsjek za flautu. Završila je kvalifikaciju u umjetnosti s profesoricom Ayla Uludere i stekla titulu docenta u listopadu 2015. godine.

Bila je jedna od članica žirija na 16. Međunarodnom flautističkom takmičenju u Nici (Francuska) u februaru 2018. godine, članica žirija na Međunarodnom njemačkom flautističkom takmičenju 2020, 2021. i 2022, te članica žirija na Međunarodnom holandskom flautističkom takmičenju 2022. Njeni članci “Flauta na sceni u Turskoj” i “Nigerija, srce Afrike” objavljeni su u “Flöte Aktuel” u Njemačkoj. Lelya Bayramoğulları svira u “Istanbulskom flautističkom ansamblu”, koji je osnovan 2015. godine. Pridružila se “Big Flute Festivalu” s Istanbulskim flautističkim ansamblom u Washingtonu, SAD, u aprilu 2018. godine, te sudjelovala na Sofijskom-Bugarskom festivalu Evropske kamerne muzike u martu 2019., Flautističkom festivalu u Poznanju, Poljska, i 14. Adams Flute Festivalu u aprilu u Itervotu, Holandija. U junu iste godine bila je u Abuji i Lagosu, Nigerija, gdje je održala dvije masterklase, jedan recital i jedan koncert kao solistica sa Gibraltarskim simfonijskim orkestrom. Postala je poznata umjetnica na flauti kompanije Sankyo. Pridružila se “Proslavi godine turske kulture” 2019. godine u Japanu, Tokiju, s flautističkim recitalom. Nastupila je u ovom koncertu posvećenom “2019. godini turske kulture u Japanu”, koji je obuhvatao svjetsku premijeru solo flautističkog djela posvećenog Lelyi Bayramoğulları. Bila je gostujuća solistica na 12. Međunarodnom muzičkom festivalu u Abuji u decembru 2019. godine, gdje je također održala majstorsku radionicu. Održala je flautistički recital na 36. Međunarodnom zimskom festivalu u Sarajevu 2020. godine.

Trenutno je i dalje prva flautistica u Simfonijskom orkestru Državne opere Antalija. Također je profesorica na Univerzitetu Akdeniz / Gerontologija za socijalni projekat Flautističkog orkestra. Snimila je CD sa Triom Patara 2020. godine za Ministarstvo kulture Turske.

Održala je recital i majstorsku radionicu na Flautističkim danima u Frankfurtu u septembru 2021. godine, te u Vajmaru u oktobru 2022. godine. Bila je gostujuća flautistkinja na 14. Međunarodnom muzičkom i hor festu u Abuji u decembru 2021. godine. Tom prilikom je održala solistički recital za djecu Afrike i svijeta, te majstorsku radionicu u Abuji. Dobila je nagradu za Umjetnika godine 2021. od strane Asocijacije poslovnih ljudi Antalije.

U februaru 2022. godine nastupala je s Shumen Sinfonietta izvodeći djela D. Cimarosa i G. Holsta u Bugarskoj. Na 38. Sarajevskom zimskom festivalu imala je flautistički recital i održala koncerte za bosansku djecu.

U martu 2022. godine održala je recital na Muzičkim danima u Šumenu, Bugarska. U aprilu je imala koncert u Duesseldorfskoj Turskoj ambasadi u Njemačkoj. U junu je posjetila Taškent gdje je održala flautistički recital, vodila majstorsku radionicu i bila predsjednica žirija na završnim ispitima Nacionalnog konzervatorija u Taškentu.

U avgustu iste godine nastupila je na Mostarskom ljetnom festivalu u Bosni i Hercegovini s flautističkim recitalom i koncertom za djecu. U septembru je imala recital tursko-bugarskih kompozitora u Plovdivu, Bugarska. U oktobru je gostovala na Njemačkom flautističkom festivalu kao solistica i predavač na majstorskoj radionici. U novembru je izvodila novo flautističko djelo posvećeno njoj s Državnim simfonijskim orkestrom Taškenta, te je imala turneju s tri recitala i majstorskim radionicama. U decembru je bila gostujuća solistica u Abuji, gdje je održala koncert za siročad afričke djece, kao i majstorsku radionicu za mlade afričke flautiste. Ona je prva državna umjetnica na flauti u Antaliji, te iz tog razloga zauzima mjesto u Muzeju žena u Antaliji.

U januaru je održala koncert za ukrajinsku siročad, imala je koncert u Plovdivu; koncerti kamerne muzike u Haskovu, u februaru je nastupala kao solistica sa Shumen Sinfonietta u Bugarskoj. Dana 5. marta, primila je nagradu za umjetnika godine 2023. godine od Međunarodnog društva. Od 2. do 7. juna održavala je koncerte, masterclass-ove, televizijske programe u Maputu, Mozambik. Imala je koncert na 19. Brazilskom internacionalnom festivalu flaute i izvela je svjetsku premijeru kompozicije posvećene njoj od strane Ö. Gülbey Usta pod nazivom ‘Devotion’, te održala i masterclass-ove. Posjetila je školu slijepih baletanki ‘Fernanda Bianchini’ i svirala za djecu. Također je imala recital za flautu u turskom konzulatu u Sao Paolu.

Dana 9. i 10. augusta, imala je koncerte na Međunarodnom ljetnom festivalu u Konjicu i Mostaru. Posjetila je siročad u Mostaru i održala im koncert. Imala je intervju sa Bosanskom nacionalnom televizijom i radijem.

Održala je recital za flautu povodom stote godišnjice Turske Republike 24. septembra u Esslingenu, Njemačka, 26. septembra u Strazburu, Francuska. Dana 1. oktobra, održala je koncert na najvećem evropskom internacionalnom festivalu flaute u Freiburgu, Njemačka.

Održala je koncert za flautu 30. oktobra u Helsinkiju sa prof. Ristom Lauriala.

Dana 11. decembra održala je koncert u Varšavi, a 17. decembra imala solistički nastup na 16. Međunarodnom festivalu u Abuji, Nigerija. U isto vrijeme održala je masterclass-ove i koncert za afričku siročad u Abuji.