KONCERT DUVAČKI KVINTET “MALI SVIJET” 25. APRIL, JU BKC KS

KONCERT DUVAČKI KVINTET “MALI SVIJET”                     25. APRIL, JU BKC KS

Koncert duvačkog kvinteta Mali svijet“ održat će se u utorak, 25. aprila 2023. u sarajevskom BKC-u sa početkom u 20:00 sati. Kvintet čine: Adi Šehu, flauta, Andrej Petreski, oboa, Timur Muratović, klarinet, Edin Hadžić, fagot, Asim Gadžo, horna. Na repertoaru će biti zastupljena djela kompozitora koji su djelovali u različitim muzičkim epohama, od klasicizma, preko romantizma, pa sve do modernizma i savremenih kompozicija iz 20. i 21. vijeka. Tako će publika imati priliku da posluša „magična i bezvremenska“ djela koja su komponovali: J. Haydn „Divertimento“, F. Kuhlau „Sonatina Op 55 N° 2“, G. Bizet Carmen Suite“, J. Ibert „Trois Pièces Brèves“, F. Farkas „Early Hungarian Dances from the 17th Century“ i D. Shostakovich „Waltz No. 2“.

Organizator koncerta je JU „Bosanski kulturni centar KS“, a ulaz je slobodan.

Biografije umjetnika

Adi Šehu, rođen je 1984. godine u Sarajevu, gdje diplomira i magistrira flautu na Muzičkoj akademiji Sarajevo, u klasi prof. Bećira Drnde. Za vrijeme školovanja, imao je brojne koncerte i nastupe, širom zemlje, ali i u inostranstvu, i to kao solista, solista sa orkestrom, član kamernog ansambla ili raznih orkestara. Predstavio se publici u SAD, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, San Marinu, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Kao učenik i student, aktivno je učestvovao na takmičenjima učenika i studenata muzike FBiH, ostvarivši značajne rezultate koje potvrđuje šest Prvih nagrada i jedna Druga nagrada, u disciplinama solističke i kamerne muzike. Sarađivao je sa brojnim institucijama kao što su: „Sarajevo arts concert agency“, „Muzička omladina Sarajevo“, Muzička akademija u Sarajevu, „Tyrolean Festspiele Orchestra“,  „SONEMUS“, UG „Obrazovanje gradi BiH“, ansambl gitara „Collegium artisticum“, Akademski kulturni centar univerziteta u Sarajevu, Međunarodni omladinski simfonijski orkestar „Sarajevo“, „Simfonijski orkestar Mostar”, Muzikološko društvo FBiH,”Centar za kulturu Sarajevo“, „Internacionalna Liga humanista“, „Pavarotti centar – Mostar“, Srednja muzička škola Sarajevo, Muzička škola I i II stupnja Mostar,  te brojni drugi.

Učestvovao je na brojnim festivalima i manifestacijama kao što su: „Sarajevska zima“, „Baščaršijske noći“, „Mostarsko proljeće”, „Dani Ajvatovice“, „Simf“, „Tyrolean Festspiele“, „Festival Lent- Maribor“, Festival Riva del Garda, “VaClaF” itd. Aktivni je učesnik  brojnih seminara u zemlji i inostranstvu na kojima su predavači bili: Bećir Drnda, Laura Levai – Aksin, Boris Previšić, Paul Haeming, Ana Domančić i brojni drugi. Još od 2001. godine je bio saradnik Sarajevske filharmonije, a od 2005. je i zaposlen u Sarajevskoj filharmoniji kao flautista i pikolista, sa kojom je imao preko 940 koncerata. Snimao je muziku za filmove “Jasmina” i “1395 dana bez crvene”. Godine 2003. svirao je kao solista sa orkestrom Muzičke akademije Sarajevo i sa toga koncerta snimljen  i promovisan je CD u izdanju Muzičke akademije Sarajevo. Aktivno nastupa kao solista sa simfonijskim orkestrom Sarajevske filharmonije. Takođe obavljao je i funkciju v.d.direktora JU “Sarajevska filharmonija”, a trenutno je na poziciji predsjednika Umjetničkog savjeta JU “Sarajevska filharmonija”.

Andrej Petreski, rođen je 1997. godine u Skopju (Makedonija), gdje završava osnovnu i srednju školu “Ilija Nikolovski-Luj” na instrumentalnom odsjeku. Svoje školovanje nastavlja na “UKIM Fakultet za muzičku umjetnost” u Skopju, na odsjeku za obou u klasi prof. Gordana Josifova-Nedelkovska. Za vrijeme studija sarađivao je sa Makedonska Opera i Balet. Godine 2018. sa Orkestrom Fakulteta za muzičku umjetnost učestvuje na FIMU festival u Belfort, Francuska. Nastupao je sa Mladinski Kamerni Orkestar “Саша Николовски-Ѓумар”. Diplomirao je 2019. godine i stekao zvanje diplomirani oboist – profesor. Od 2019. godine  sarađuje sa Sarajevskom filharmonijom, a od 2020.godine je i zaposlen u Sarajevskoj filharmoniji na poziciji prvog oboiste.

Timur Muratović, rođen 26.5.1996. u Sarajevu. Završava osnovnu muzičku i baletsku školu “Novo Sarajevo” u klasi prof. Afrodite Obućine te upisuje “Srednju Muzičku školu Sarajevo” u klasi prof. Adnana Cice. Nakon toga upisuje “Muzičku Akademiju Sarajevo” kod profesora Tuce Vedrana, te se nakon završene prve godine prebacuje na “Fakultet Muzičke Umetnosti Beograd” u klasu prof. Popović Ognjena gdje završava Osnovne i  Master studije. Kao apsolvent master studija, kao stipendista ERASMUS + projekta, usavršavao se na Akademiji umjetnosti Banja Luka u klasi prof. Nikole Srdića. Učestvovao je na raznim seminarima i muzičkim kampovima po Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Pohađao je veliki broj masterclassova klarinetista kao što su: Daniel i Andreas Ottensamer, Rodrigo Noche, Matthias Muller, Andei Maevski, Davor Reba, Andrej Zupan, itd.

 Osvajao je mnoge nagrade na takmičenjima od kojih se izdvajaju: Prva nagrada na internacionalnom takmičenju “Davorin Jenko” 2020 i druga nagrada na internacionalnom takmičenju „Ohridski Biseri“ 2021, iz solo izvođenja; Prva nagrada na internacionalnom takmićenju kamermih sastava „Olivera Đurđević“ 2019, iz kamerne muzike; Prva nagrada na takmičenju „Klaribanat“ 2018, iz čitanja s lista.

Svirao je u raznim orkestrima kao što su: Beogradska filharmonija, Sarajevska filharmonija, Simfonijski orkestar Mostar, Mladi Beogradski Simfoničari, Simfonijski orkestar FMU, Western Balkan Youth orchestra, European Creative orchestra, FAMES orchestra, te je završio orkestarsku akademiju Beogradske Filharmonije “Filhademija”. Kao solista orkestra Sarajevske filharmonije namjestio je 3 premijere. Od toga Operu “ Prodana Nevjesta” B. Smetane i balet “Žetva” B. Papandopula, u sklopu obilježavanja 100 godina Narodnog pozorišta Sarajevo 2021. i balet “Šeherezada” 2022.

Učestvovao je na prvom European orchestral performing institute seminaru u organizaciji FAMES instituta u saradnji sa Creative Europe fondacijom. Nastupao je kao solista u više navrata ispred Gudačkog orkestra MAS i orkestra Sarajevske Filharmonije sa kojim je izvodio koncert za klarinet u Es Dur-u C.M. fon Webera, kratko je bio član RKUD “Proleter” Sarajevo ispred čijeg narodnog orkestra je nastupao par navrata kao solista.

Surađivao je sa renomiranim dirigentima iz regije i inostranstva, kao što su: Timothy Redmond, Ariel Zuckermann, Alastair King, Desar Sulejmani, Mihnea Ignat, Uroš Lajovic, Slaven Kulenović, Josip Šego, Ivo Lipanović, Bojan Suđić i dr. Nastupao je kao predstavnik svih duvačkih klasa kamerne muzike FMU Beograd na godišnjem revijalnom koncertu klasa kamerne muzike Fmu Beograd u sali Beogradske Filharmonje, te redovno učestvovao u projektima Simfonijskog Orkestra FMU.

Koncertirao je po Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a najznačajniji koncerti su: Cjelovečernji koncert povodom obilježavanja Mađarske revolucije sa pianistom Ivanom Perkovićem u  Bošnjačkom Institutu Sarajevo 2019., Cjelovečernji koncert sa pianisticom Elenom Šever u Kulturnom Centru Beograda 2020., Koncert i live stream “In remenbrance of Kristallnacht” u Jevrejskoj Opštini Sarajevo 2020., Svećani koncert muzike za klarinet I klavir u koncernoj Sali Cvjetko Rihtman u oktobru 2021., Celovečernji koncert za JKPHD “La Benevolencija” Sarajevo sa pianisticom Zerinom Šabotić u Sali Jevrejske Opštine Sarajevo- 2022.

Nastupao je na festivalima kao što su: Sarajevska Zima, Skopsko Leto, Majske muzičke svečanosti, Ohridski Biseri, Vendegseg Budapesten, Minority Fest i dr.

Edin Hadžić, rođen je 1979. godine u Zenici, gdje završava teoretsko-pedagoški i instrumentalni smjer (fagot) u Srednjoj muzičkoj školi. Školovanje je nastavio na Muzičkoj akademiji Sarajevo gdje 2002. godine diplomira na teoretsko-pedagoškom odsjeku – predmet solfeđo. Uporedo s tim je radio na instrumentalnoj interpretaciji za fagot sa prof. Knutom Sonstevoldom (Švedska). Svoje muzičko obrazovanje nastavlja na Akademiji za glasbo Univerze u LJubljani – odsjek za pihala in trobila (fagot) u klasi prof. Božidara Tumpeja, te diplomira 2009.godine.

Za vrijeme studija u Ljubljani, nastupio je na mnogobrojnim koncertima studenata, te sa akademskim orkestrom nastupa u Berlinu, Lionu, Beču, Grazu, Trstu, Beogradu i Zagrebu. Kao član Slovenskog narodnog gledališča učestvuje na festivalima  drame u Beogradu, Skopju i Nici. Trenutno radi u Sarajevskoj filharmoniji kao solista orkestra – prvi fagot, sa kojom ostvaruje brojne koncertne, operne i baletne nastupe u BiH i inostranstvu (Austrija, Italija, Katar, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Slovenija).

Asim Gadžo, rođen je 1971. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju Muzičku školu. Godine 1993. upisuje Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U 1994. godini bilježi prve nastupe s orkestrom Sarajevske filharmonije u Sarajevu i Italiji. Od 1995. godine nastavlja studij na Univerzitetu za muziku i primjenjene umjetnosti (Uni.fur Musik und Darstellende Kunst Wien) u Beču gdje diplomira 2000. godine na odsjeku za duvačke instrumente – Horna, u klasi prof. Rolanda Bergera. Na istoj  instituciji magistrira 2004.godine i stiče zvanje magistra umjetnosti – Horna. U toku studija, sarađuje s kamernim orkestrom ,,Franz Lehar,, Bad Ischl s kojima ostvaruje veliki broj javnih nastupa (koncerti,operete). Od 2000.godine stalno zaposlen u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo kao profesor horne,kamerne muzike i korepeticije. Sa učenicima svoje klase učestvuje na takmičenjima i ostvaruje određeni broj nagrada. Iste godine obnavlja angažman s orkestrom Sarajevske filharmonije.

Godine 2001. počinje sarađivati sa međunarodnim teatrom ,,Ulysses,, na Brijunima i učestvuje u izvođenju preko stotinu predstava. Član i jedan od osnivača ansambla ,,Sarajevo brass,, s kojim učestvuje na koncertnoj promociji limenih duvačkih instrumenata. Od 2005.godine angažovan kao prvi – solo hornista orkestra Sarajevske filharmonije sa kojim bilježi preko devet stotina  javnih nastupa što u zemlji što na gostovanjima (Hrvatska, Turska, Italija, Austija, Njemačka, SAD, Albanija, Katar). Od 2017.godine angažovan na Muzičkoj akademiji kao saradnik iz struke – horna a 2018. izabran u zvanje docenta. Od oktobra 2022. angažovan pola nastavne norme u Srednjoj Muzičkoj ŝkoli, a pola nastavne norme na Muzičkoj akademiji –  oblast horna.