POČETNA / VIJESTI

Koncert: Ana-Maria Pilj, viola i Lejla Tucaković, klavir, 07. 12. 2020. u 19,30 sati, Galerija JU BKC KS

04.12.2020.

JU „Bosanski kulturni centar KS“ organizuje koncert za violu i klavir, na kojem će u ponedjeljak, 07. 12. 2020. godine u 19,30 sati, u Galeriji JU BKC KS nastupit Ana-Maria Pilj, viola i Lejla Tucaković, klavir. Publika će imati priliku da čuje djela koja su komponovali:

Hans Sitt, (1850. – 1922.) violinista, violista i kompozitor koji je za života smatran jednim od najistaknutijih učitelja violine. Većina tadašnjih orkestara i konzervatorijuma u Evropi i Sjevernoj Americi imala je u svom sastavu muzičare i profesore koji su bili njegovi učenici.

Sergei Rachmaninoff (1873.-1943.) kompozitor koji je prema riječima muzičkih kritičara bio posljednja velika figura tradicionalnog ruskog romantizma, dirigent i vodeći klavirski virtuoz svog vremena. Posebno je poznat po klavirskim koncertima i komadu za klavir i orkestar pod naslovom Rapsodija na temu Paganinija (1934).

Mihail Glinka (1804. – 1857.) prvi ruski kompozitor koji je stekao međunarodno priznanje i često se smatra osnivačem škole ruske klasične muzike.

Gabriel Fauré (1845. – 1924.) francuski kompozitor čija je istančana i sofisticirana muzika uticala na tok moderne francuske muzike.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na prijavnici JU BKC KS radnim danima u periodu od 09 do 16 sati. Podsjećamo publiku na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.

BIOGRAFIJE:

Ana-Maria Pilj, rođena  je 1995. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Svoje muzičko obrazovanje započinje u Osnovnoj muzičkoj školi „Mladen Pozajić“ gdje upisuje gudački odsjek – smjer violina u klasi nastavnika Alije Holjana. Srednju muzičku školu Sarajevo, smjer viola, upisuje u klasi prof. Tatjane Romanić. Titule Bachelor i Master muzičkih umjetnosti – smjer viola stiče na odsjeku za gudačke instrumente i gitaru  Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. Pavela Kandrusevicha.

U toku svog školovanja sudjelovala je na XIV Federalnom takmičenju/natjecanju učenika i studenata muzike/glazbe Tuzla (2011.) na kojem osvaja 2. nagradu, XVII Otvorenom federalnom takmičenju/natjecanju učenika i studenata muzike/glazbe Sarajevo (2015.) –  3.nagrada i Bistrički zvukolik (2017.) – 1.nagrada.  Od 2012.-2017. godine sudjelovala je na SCMF-u (Sarajevo Chamber Music Festival) kao članica  raznih kamernih ansambala i kao članica kamernog orkestra. U sklopu ovog festivala surađivala je sa Manhattan String Quartetom, Deborah Wong, Edinom Karamazovom i mnogim drugim. Usavršavala se na brojnim majstorskim radionicama među kojima su: Tartini String Quartet, Manhattan String Quaret, Antonina Zharava i mnogi drugi. Učesvovala je također na mnogim priznatim festivalima među kojima su: SCMF (Sarajevo Chamber Music Festival) 2012.-2017., Majske muzičke svečanosti 2013.-2019., Sarajevo Sonic Studio 2014-2015., SVEM (Sarajevske večeri muzike) 2017., „MUSICA RIVA“ u Riva del Garda (Italija) 2017.

Od 2013. godine, u statusu spoljne suradnice je članica orkestra Sarajevske filharmonije. Od 2014. godine je članica ansambla „Etnoakademik“i Kamernog mješovitog hora „LOLA“. Iste godine.sudjelovala je sa Dartmouth Symphony Orchestra na koncertu održanom u Sarajevu u okviru međunarodne turneje. Godine 2017. sudjelovala je na turneji  Srednjoeuropskog orkestra mladih „Euphony“ u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Od 2019. godine je članica gudačkog kvarteta „Ridere“. Profesorica je viole, kamerne muzike i korepeticije u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo.

 

Lejla Tucaković, rođena je 1995. godine u Sarajevu, završila je Osnovnu muzičku školu “Mladen Pozajić” u Sarajevu u klasama profesorica Danijele Jirota i Nedžmije Mulabdić. Srednju muzičku školu u Sarajevu završava 2013. godine u klasi profesorice Grete Šećerkadić-Ganović. Zvanje Bachelor muzičkih umjetnosti- klavir stekla je 2017. godine u klasi prof. Dragana Opančića na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Master studije nastavlja na Konzervatoriju “Giuseppe Tartini” u Trstu u klasi prof. Massimo Gon-a (Erasmus+ razmjena studenata), a pri povratku stiče zvanje Master muzičkih umjetnosti – klavir u klasi prof. Dragana Opančića, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica je nagrade Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke za najboljeg studenta Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (2016.), zlatne značke Univerziteta u Sarajevu (2017.),  te nagrade za najboljeg studenta Muzičke akademije za Bachelor studij (2017.). Učestvovala je na 8. međunarodnom natjecanju mladih pijanista „Zlatko Grgošević“ u Zagrebu, međunarodnom pijanističkom takmičenju „Banjalučki Bijenale“, Internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu i dr. Usavršavala se na majstorskim radionicama kod:  Ruben Dalibaltayan, Boris Kraljević, Rita Kinka, Christopher Taylor, Jokut Mihailović, Aleksandra Romanić i dr.

Višegodišnja je članica Kamernog mješovitog hora “Lola”, a od februara 2019. godine zaposlena je u  Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo, kao profesor klavira.

20.01.2021.

JU BKC KS PREDSTAVLJA SERIJAL EDUKATIVNIH EMISIJA O DAROVITOJ DJECI „ŠTA SVE MOGU, ŠTA SVE ZNAM“

Realizacijom projekta “Šta sve mogu, šta sve znam“, želi se pružiti šansa darovitoj djeci da se predstave, da pokažu šta…

06.01.2021.

Potpisan Protokol o saradnji između JU „Bosanski kulturni centar KS“ i Udruženja „Mali ambasadori“

U Sarajevu je 06. januara 2020. godine potpisan Protokol o saradnji između JU „Bosanski kulturni centar KS“ i Udruženja „Mali…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777