Koncert: Ana-Maria Pilj, viola i Lejla Tucaković, klavir, 07. 12. 2020. u 19,30 sati, Galerija JU BKC KS

Koncert: Ana-Maria Pilj, viola i Lejla Tucaković, klavir, 07. 12. 2020. u 19,30 sati, Galerija JU BKC KS

JU „Bosanski kulturni centar KS“ organizuje koncert za violu i klavir, na kojem će u ponedjeljak, 07. 12. 2020. godine u 19,30 sati, u Galeriji JU BKC KS nastupit Ana-Maria Pilj, viola i Lejla Tucaković, klavir. Publika će imati priliku da čuje djela koja su komponovali:

Hans Sitt, (1850. – 1922.) violinista, violista i kompozitor koji je za života smatran jednim od najistaknutijih učitelja violine. Većina tadašnjih orkestara i konzervatorijuma u Evropi i Sjevernoj Americi imala je u svom sastavu muzičare i profesore koji su bili njegovi učenici.

Sergei Rachmaninoff (1873.-1943.) kompozitor koji je prema riječima muzičkih kritičara bio posljednja velika figura tradicionalnog ruskog romantizma, dirigent i vodeći klavirski virtuoz svog vremena. Posebno je poznat po klavirskim koncertima i komadu za klavir i orkestar pod naslovom Rapsodija na temu Paganinija (1934).

Mihail Glinka (1804. – 1857.) prvi ruski kompozitor koji je stekao međunarodno priznanje i često se smatra osnivačem škole ruske klasične muzike.

Gabriel Fauré (1845. – 1924.) francuski kompozitor čija je istančana i sofisticirana muzika uticala na tok moderne francuske muzike.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na prijavnici JU BKC KS radnim danima u periodu od 09 do 16 sati. Podsjećamo publiku na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.

BIOGRAFIJE:

Ana-Maria Pilj, rođena  je 1995. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Svoje muzičko obrazovanje započinje u Osnovnoj muzičkoj školi „Mladen Pozajić“ gdje upisuje gudački odsjek – smjer violina u klasi nastavnika Alije Holjana. Srednju muzičku školu Sarajevo, smjer viola, upisuje u klasi prof. Tatjane Romanić. Titule Bachelor i Master muzičkih umjetnosti – smjer viola stiče na odsjeku za gudačke instrumente i gitaru  Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. Pavela Kandrusevicha.

U toku svog školovanja sudjelovala je na XIV Federalnom takmičenju/natjecanju učenika i studenata muzike/glazbe Tuzla (2011.) na kojem osvaja 2. nagradu, XVII Otvorenom federalnom takmičenju/natjecanju učenika i studenata muzike/glazbe Sarajevo (2015.) –  3.nagrada i Bistrički zvukolik (2017.) – 1.nagrada.  Od 2012.-2017. godine sudjelovala je na SCMF-u (Sarajevo Chamber Music Festival) kao članica  raznih kamernih ansambala i kao članica kamernog orkestra. U sklopu ovog festivala surađivala je sa Manhattan String Quartetom, Deborah Wong, Edinom Karamazovom i mnogim drugim. Usavršavala se na brojnim majstorskim radionicama među kojima su: Tartini String Quartet, Manhattan String Quaret, Antonina Zharava i mnogi drugi. Učesvovala je također na mnogim priznatim festivalima među kojima su: SCMF (Sarajevo Chamber Music Festival) 2012.-2017., Majske muzičke svečanosti 2013.-2019., Sarajevo Sonic Studio 2014-2015., SVEM (Sarajevske večeri muzike) 2017., „MUSICA RIVA“ u Riva del Garda (Italija) 2017.

Od 2013. godine, u statusu spoljne suradnice je članica orkestra Sarajevske filharmonije. Od 2014. godine je članica ansambla „Etnoakademik“i Kamernog mješovitog hora „LOLA“. Iste godine.sudjelovala je sa Dartmouth Symphony Orchestra na koncertu održanom u Sarajevu u okviru međunarodne turneje. Godine 2017. sudjelovala je na turneji  Srednjoeuropskog orkestra mladih „Euphony“ u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Od 2019. godine je članica gudačkog kvarteta „Ridere“. Profesorica je viole, kamerne muzike i korepeticije u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo.

Lejla Tucaković, rođena je 1995. godine u Sarajevu, završila je Osnovnu muzičku školu “Mladen Pozajić” u Sarajevu u klasama profesorica Danijele Jirota i Nedžmije Mulabdić. Srednju muzičku školu u Sarajevu završava 2013. godine u klasi profesorice Grete Šećerkadić-Ganović. Zvanje Bachelor muzičkih umjetnosti- klavir stekla je 2017. godine u klasi prof. Dragana Opančića na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Master studije nastavlja na Konzervatoriju “Giuseppe Tartini” u Trstu u klasi prof. Massimo Gon-a (Erasmus+ razmjena studenata), a pri povratku stiče zvanje Master muzičkih umjetnosti – klavir u klasi prof. Dragana Opančića, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica je nagrade Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke za najboljeg studenta Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (2016.), zlatne značke Univerziteta u Sarajevu (2017.),  te nagrade za najboljeg studenta Muzičke akademije za Bachelor studij (2017.). Učestvovala je na 8. međunarodnom natjecanju mladih pijanista „Zlatko Grgošević“ u Zagrebu, međunarodnom pijanističkom takmičenju „Banjalučki Bijenale“, Internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu i dr. Usavršavala se na majstorskim radionicama kod:  Ruben Dalibaltayan, Boris Kraljević, Rita Kinka, Christopher Taylor, Jokut Mihailović, Aleksandra Romanić i dr.

Višegodišnja je članica Kamernog mješovitog hora “Lola”, a od februara 2019. godine zaposlena je u  Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo, kao profesor klavira.