KOMPOZICIJE ZA VIOLINU I KLAVIR U BKC-U 04. APRIL

Koncert na kojem nastupaju violinist Milutin Radulović i pijanistica Zerina Šabotić biće održan u četvrtak, 04. aprila u galeriji sarajevskog BKC-a, u 19,30 sati. Publika će biti u prilici da čuje neke od najljepših kompozicija za violinu i klavir iz opusa čuvenih kompozitora: L. v. Beethovena, O. Messiaena i C. Francka.

Program: 

Ludwig van Beethoven – Sonata za klavir i violinu Opus 12, broj 1;

Olivier Messiaen – Theme et variations (1932)

Cesar Franck – Sonata za klavir i violinu, A dur

BIOGRAFIJE:

MILUTIN RADULOVIĆ, rođen 2002. godine u Podgorici. Svira violinu i student je prve godine na Hochschule für Musik u  Saarbrücken-u, kao i druge godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Uči u klasi profesora Gordana Nikolića (Saarbrücken) i Marka Simovića (Sarajevo). Završio je Srednju muzičku školu za muziku i balet „Vasa Pavić“, u Podgorici. Učestvovao je na mnogim takmičenjima, među kojima su najznačajnija „Whitgift International Music Competition“ u Londonu, gdje je bio jedan od finalista, „Polyhymnia“ u Skoplju, gdje je osvojio prvu nagradu tri godine uzastopno (2019., 2020., 2021.). Pohađao je razne majstorske kurseve za violinu, kamernu muziku i orkestar na području Amerike, Njemačke, Italije, kao i u regiona. Redovni je polaznik „Ljetnjeg kampa za kamernu muziku“ na Ivanovim koritima, kao i „Festivala Gudača u Perastu“. Član je Sarajevskog gradskog orkestra, u kojem je u više navrata bio angažovan kao koncertmajstor.

Godine 2019.  je svirao kao solista ispred orkestra crnogorskih muzičkih škola u projektu „Muzički krug“. Odsvirao je dva recitala u KIC-u „Budo Tomović“, u okviru ciklusa „Mladi talenti“, u martu 2021. godine.Bio je član kvarteta na Kotorart projektu „Kulturna preplitanja“ i sa njima je nastupio na tri koncerta, jedan u Kotoru i dva u Santa Barbari (SAD). U sezoni 2022/23, Milutin je u više navrata bio angažovan kao član Crnogorskog simfonijskog orkestra, Sarajevske filharmonije i Simfonijskog orkestra Mostar. U januaru 2023. godine,  imao je priliku da nastupi kao solista ispred akademskog orkestra u Sarajevu. I tokom aktuelne sezone, Milutin je često angažovan u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Posljednji recital u Crnoj Gori, odsvirao je u oktobru prošle godine, u KIC-u ,,Budo Tomović“.

Usavršavao se na seminarima kod brojnih cijenjenih umjetnika kao što su: Roman Simović, Arkadij Winokurow, Robert Lakatoš, Stefan Milenković, Sreten Krstić, Ivo Stankov, Vujadin Krivokapić, Klara Flieder-Pantillon, Önder Baloglu, Marko Josifoski, Christoph Poppen, Anton Martinov, Gordana Matijević Nedeljković, Dmitry Prokofiev i drugi.

Pored svega navedenog; Milutin je Mladi evropski ambasador iz Crne Gore, od oktobra 2022. godine.

ZERINA ŠABOTIĆ, rođena 1995. godine, muzičko obrazovanje započinje 2004., a 2014. godine završava Srednju muzičku školu u Sarajevu, smjer za solo klavir, u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnica je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu 2018. godine, kao diplomantica Muzičke akademija u Sarajevu na odsjeku za klavir, sa prosjekom ocjena 9,6 na I ciklusu studija.

Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, dvije treće nagrade na takmičenjima “Don Vincenzo Vitti” i “Gianluca Campochiaro”, prve i specijalne nagrade na internacionalnom takmičenju ‘Citta di Barletta’ u Italiji. Kao kamerni muzičar je nastupala u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH sa triom “Ardea”, te je osvojila prvu nagradu na takmičenju “Bistrički zvukolik” kao član klavirskog kvinteta. Nastupala je kao solista sa orkestrom Srednje muzičke škole u Sarajevu, kamernim orkestrom MAS, i Sarajevskim gradskim orkestrom.

Učestvovala je na “A-festu” u Novom Sadu, Sarajevo Chamber Music Festivalu, Sarajevskim večerima muzike (SVEM), Vaclaf Festivalu, Festivalu Sarajevska zima, SONEMUS Festu, kao i na brojnim majstorskim radionicama na kojima je sarađivala sa pijanistima i profesorima klavira kao što su: Boris Kraljević, Rita Kinka, Kemal Gekić, Massimo Gon, Ruben Dalibaltayan, Orla McDonagh, Arnulf von Arnim, Julia Gubajdullina.

U sklopu CEEPUS programa je studirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke, a trenutno je apsolvent na II ciklusu studija Muzičke akademije u Sarajevu u klasi profesora Dragana Opančića.

Djeluje aktivno kao pedagog, korepetitor i kamerni muzičar.