„Kolo bosansko i prijatelji“ 06. 05. u 20:00 sati, u velikoj dvorani JU BKC KS

„Kolo bosansko i prijatelji“ 06. 05. u 20:00 sati, u velikoj dvorani JU BKC KS

Ansambl narodnih igara i pjesama „Kolo bosansko“ izvest će svečani plesni koncert u okviru Manifestacije Dani Kantona Sarajevo. Cjelovečernji program pod nazivom „Kolo bosansko i prijatelji“ održat će se, 06. 05. u 20:00 sati, u velikoj dvorani JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“.

Učestvuju: folklorni ansambl, mješoviti orkestar. Gosti prijatelji: Eldin Huseinbegović,  Latif Močević,  Šuki Planjanin, sazlija Avdo Lemeš.

Voditelj programa je Enver Šadinlija.

Koncert je posvećen obilježavanju jubileja 30 godina opsade Sarajeva s obzirom da je Ansambl svoj prvi premijerni koncert izveo u opkoljenom Sarajevu 11. 12. 1993.godine u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Ulaz je slobodan.

Donosimo historija Udruženja

Ansambl narodnih igara i pjesama Bosne i Hercegovine „Kolo bosansko“ osnovan je u septembru 1993. godine. Osnovni ciljevi i orijentacija ovog ansambla su: neiscrpno bogatstvo bosanskohercegovačkog folkora, očuvanje identiteta, skupljanje, obrada, umjetnička dogradnja i prezentacija igara i pjesama respektabilne kulturne baštine, folklorne tradicije i narodnih običaja naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovaj Ansambl sa sobom donosi ljepotu, vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva. Tome doprinosi bogat i atraktivan koncertni repertoar koji karakteriše: elegancija izvorno stiliziranog folklora, naglašena dinamika, oduševljavajući temperament i meloritmička ljepota. Sve upečatljivo dočarava autentičnu atmosferu folklornog rituala. Otuda nepodijeljeno priznanje oduševljene publike, među njima i poznatih imena iz svijeta kulture, umjetnosti i politike, kao i stručne kritike.

U cilju što kvalitetnije i vjerodostojnije prezentacije, ovaj Ansambl u svom repertoaru ima igre i pjesme naroda iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i može ponuditi publici izvođenje cjelovečernjih plesnih koncerata, u kojima su pored igre i pjesme, prikazani elementi narodnih običaja, zatim muzičko-scenskih predstava namjenskog karaktera, muzičkih programa zabavnog aranžmana i niz drugih interesantnih plesnih i muzičkih tački.

Ansambl narodnih igara i pjesama „KOLO BOSANSKO“ je pokazao veoma visok stepen umjetničke vrijednosti i profesionalnosti na svim dosadašnjim koncertima i nastupima, od premijernog koncerta u Narodnom pozorištu 1993. godine, preko svečanog koncerta „Bajram u Sarajevu“ (prvi direktan TV prijenos RTVBIH) za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu 1994. godine, potom koncerta na prvom ratnom festivalu folklora „Sarajevo ‘94.“, zatim naši koncerti „Sarajevo igra i pjeva“ u okviru festivala „Sarajevska zima“ 1995, 1996. i 1997. godine. U svom angažmanu ima snimljeno desetak TV emisija za RTV BIH, TV HAYAT, TV OBN kao i druge TV kuće, video kasete, te niz nastupa i koncerata širom BiH.

U postratnom periodu, pored niza nastupa u Sarajevu, Kantonu kao i šire u Bosni i Hercegovini, KOLO BOSANSKO je na osnovu svih segmenata pravi ambasador kulture u inostranstvu.

Redaju se učešća na međunarodnim festivalima i gostovanjima: Belgija, Njemačka, Slovenija, Španija, Egipat, Turska, Švedska, Austrija itd. Takođe je Ansambl na vrlo visokom nivou i veoma kvalitetno prezentovao našu kulturnu baštinu i običaje na Internacionalnim festivalima u Brašovu (Rumunija), Ankari i Afijonu (Turska), Solunu (Grčka), Amanu (Jordan), Tripoliju (Libija), Dubrovniku (Hrvatska), Coimbra (Portugal), Klek (Hrvatska), Sutomore-Bar (Crna Gora).

U svim ovim zemljama kao i u samoj BiH, Ansambl je zavrijedio pohvale, nagrade i priznanja. Pomenut ćemo neke:

Plaketa 13-og festival folklore u Belgiji 1996. godine;

Velika plaketa 8. Internacionalnog folklornog festivala „Ismailija ‘97.“, u Egiptu, gdje je „KOLO BOSANSKO“ progalešno za najbolji Ansambl između 45 grupa iz 31 zemlje učesnice. Na ovom festivalu Ansambl je nastupio na stadionu „Kairo“ pred 100 000 gledalaca uz direktan TV prenos u 95 zemalja svijeta.

Plaketa kopnene vojske Republike Turske 1998. godine;

Zlatna ruža mira 1997. godine;

U ovom periodu od 1993. do 2016. godine, ansambl „KOLO BOSANSKO“ je imao 25 do

30 nastupa i koncerata godišnje sa preko 10 000 gledalaca. Bitno je naglasiti da je u ovom

periodu Ansambl egzistirao kao segment djelovanja JU “Bosanski kulturni centar Sarajevo“.

Tada je u periodu 2013/2014. godine, zbog administrativnih i pravnih normi uz saglasnost

Ministarstva za kulturu, Kantona Sarajevo, preregistracijom ovaj Ansambl dobio status:

Udruženje građana ansambl narodnih igara i pjesama “Kolo Bosansko” i od tog perioda djeluje samostalno.