Književno-scenski događaj VEČER ZA SIDRANA: “Živjeti, svjedočiti epohu” 07. 05. galerija BKC-a

Književno-scenski događaj VEČER ZA SIDRANA: “Živjeti, svjedočiti epohu” 07. 05. galerija BKC-a

Književno-scenski događaj Večer za Sidrana: “Živjeti, svjedočiti epohu” bit će upriličen 07. 05. u 20 sati, u Galeriji BKC-a, na inicijativu Bosanskog kulturnog centra KS u saradnji sa Fondacijom Sidran, a u okviru Dana Kantona Sarajevo.

U programu, koji je svojevstan omaž nedavno preminulom akademiku, rahm. Abdulahu Sidranu, uzet će učešće istaknuti kulturni radnici. Stihove iz poezije našeg velikog pjesnika govoriti će velikani glumačke scene: Jasminka Bery, Emina – Minka Muftić i Izudin Bajrović. Bit će prikazan nagrađivani 15-minutni kratki film “(A)Torzija”, za koji je Sidran napisao scenarij. Dva Sidranova ponajveća životna prijatelja, Goran Babić, video-porukom iz Beograda, i Gavrilo Grahovac, koji će prisustvovati programu, podijeliće sa publikom svoja sjećanja i osjećanja.

Veliki Sidranov prijatelj, a iz mlađe generacije umjetničke elite, Almir Kurt, govoriće aforistične i humoristične odlomke iz knjige “A Nurija veli”, koju čine misli, mudrolije, ili kako je autor ponekad govorio, “izvaljotine” ovog njegovog alter-ega.

Biće tu i nekoliko muzičkih iznenađenja, kao i poruka Fondacije Sidran na kraju večeri!

Voditelji ovog književno-scenskog programa će biti novinari i urednici: Senka Kurt, Jasminka Šipka i Dževdet Tuzlić.

Ulaz je slobodan.