JU BKC KS SA REKORDNIM BROJEM POSJETILACA NA USPJEŠAN NAČIN PRIVELA KRAJU 2023. GODINU

JU BKC KS SA REKORDNIM BROJEM POSJETILACA NA USPJEŠAN NAČIN PRIVELA KRAJU 2023. GODINU

Koncertom pod nazivom „Sarajevo Big Band i prijatelji – Kemal Monteno”, održanim u četvrtak, 28. decembra, a koji predstavlja svojevrstan hommage stvaralaštvu jedinstvenog kantautora i šansonjera, Kemala Montena, kao i nedavno održanim 6. Sajmom Knjige u nišama – KUN, JU „Bosanski kulturni centar KS“ prema ocjenama publike, ali i umjetničke kritike, uspješno privodi kraju realizaciju programa koji su planirani za 2023. godinu.

Tokom protekle godine BKC je postao jedno od centralnih mjesta okupljanja brojnih umjetnika iz svih oblasti kulture, ali i istaknutih i uvaženih pojedinaca iz društvenog i javnog života. To je prepoznala i mnogobrojna publika, te se prema ocjenama stručne umjetničke kritike u protekloj 2023. godini BKC, sa ukupnom posjetom od oko 130.000 osoba, pozicionirao kao institucija kulture sa najviše posjetilaca (ali i programa) u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, nastavljajući tako konstanatan rast broja posjetilaca i izvođača, koji je započeo u prošloj 2022. godini.

Kako bi sve funkcionisalo što bolje pobrinuli su se uposlenici BKC-a koji su, osim organizovanja velikog broja raznovrsnih kulturnih programa svih profila postigli i bitan cilj, približili su građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine umjetnost i smjestili je u svakodnevnicu.

Muzički program BKC-a bio je u 2023. godini prepoznatljiv po visokom kvalitetu, a između ostalog podržavao je i interese publike i umjetnika mlađe generacije za afirmacijom, poticao je priliku za predstavljanje domaćih autora i njegovao žanrovsku raznovrsnost, pa se tako na repertoaru našla popularna pop-rock, klasična, džez, sevdah, etno, ali i alternativna i eksperimentalna muzika.  

U protekloj 2023. godini iza BKC-a je uspješna produkcija i organizacija vrhunskih muzičkih, ali i brojnih multimedijalnih i teatarskih programa, likovnih izložbi, književnih večeri, premijera dokumentarnih i igranih filmova, nastupa folklornih ansambala, programa za djecu, poslovnih promocija brojnih eminentnih kompanija itd.

Sve to je osiguralo Bosanskom kulturnom centru KS naziv „hrama kulture“ i vodeće mjesto na području kulturne djelatnosti u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, ali i užoj regiji. 

Umjetnici iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine i regiona su saglasni da u atraktivnim prostorima BKC-a imaju umjetničku slobodu i savršene tehničke uslove da se na profesionalan i pristupačan način predstave publici, o čemu govori i velik broj posjetilaca, te brojni upiti za nastupe i predstavljanja u ovom eminentnom prostoru.

Bez podrške partnera JU „Bosanski kulturni centar KS“ ne bi bila ono što jest. Tu posebno treba istaknuti Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo/Vladu Kantona Sarajevo, koji su osnivači JU BKC KS i čija podrška ni ove godine nije izostala. Posebnu zahvalnost BKC duguje i Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo/ Visit Sarajevo i Gradu Sarajevo koji su svojom finansijskom podrškom značajano doprinijeli raznovrsnosti programa i pozicioniranju BKC-a kao jedne od vodećih kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Od brojnih zanimljivih programa koji su tokom protekle 2023. godine održani u BKC-u, u vlastitoj organizaciji, ili u saradnji sa partnerima, spomenut ćemo samo neke:

Dva gostovanja Dragana Marinkovića sa predstavom „Kakva ti je žena, takav ti je život“, 05. 02. i 24. 10. /Velika dvorana/.

Koncert Perpetum Jazzile (Slovenija). Jedna je od najpoznatijih i najspektakularnijih a capella vokalnih grupa na svijetu, 12. 02. /Velika dvorana/.

Dva gostovanja Nikole Đurička sa stand-up predstavom „Showbiz“, 22. 02. i 29. 09. /Velika dvorana/.

Koncert „Boško Jović i gosti“, Amira Medunjan, Mustafa Šantić i Dino Šaran, 17. 03. /Velika dvoarana/.

Dva gostovanja Zorana Kesića sa predstavom „Priče i pjesme“, 19. 03. i 18. 11. /Velika dvorana/.

Večernja škola – Željko Prevan, 27. 04. /Velika dvorana/.

TEDx Sarajevo, dvodnevna konferencija, 13. i 14. 05. /Galerija i Velika dvorana/. (TED je skraćenica za Tehnologija, Zabava, Dizajn — tri široka tematska područja koja zajednički oblikuju naš svijet. „Dva ili više puta godišnje, grupa lidera u industriji i uticajnih ljudi okupi se na jedinstvenom višednevnom TED iskustvu — koje su polaznici opisali kao „vrhunsko kupalište za mozak“ i „putovanje u budućnost u društvu onih koji ga stvaraju .”

Koncert, Divanhana, 19. 05. /Velika dvorana/.

Lado – ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske, 20. 05. /Velika dvorana/.

Koncet, grupa Frajle, 26. 05. /Velika dvorana/.

Promocija koncertnog videosnimka „Sinan Alimanović International Band: Live in BKC, 2022.“, 2. 06. / Galerija/.

Promocija  foto-monografije „LAIBACH 40 GODINA VEČNOSTI’’, autora Teodora Lorenčiča o Laibachovom probijanju “gvozdene zavjese”, roudmuvi priča o historijskoj turneji OCCUPIED EUROPE TOURE 1983. godine, 15. 06. /Galerija/.

Festival Baščaršijske noći, koncert bendova: LET 3, Činčila, Bad Copy, 1.07.

Festival Baščaršijske noći koncert bendova: Darko Rundek & Ekipa, Sunday Stories, Srklet, 2. 07.

Festival Baščaršijske noći  Koncerti: Dado Topić & Band  i Femi Kuti & Positive Force, 22. 07.

Festival Baščaršijske noći  Svečano zatvaranje Festivala, koncert:  Hanka Paldum, 30. 07.

JU „Bosanski kulturni centar KS“ je bio partner šestog izdanja Festivala međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans (AJB DOC), Od 08. – 12. 09.

U JU BKC KS su  održane četiri projekcije. U pitanju su dokumentarni filmovi:

“Game: Drugi nivo” – SAJID KHAN NASIRI; EEFJE BLANKEVOORT; ELS VAN DRIEL

Takmičarski program, petak, 8. 09. u 19:30 sati.

“Svako ima svoj Everest” – MIDHAT MUJKIĆ; TOMISLAV CVITANUŠIĆ

Program AJB prikazuje, subota, 9. 09., 19:30 sati

“Braća Musemić” – EDIN ISANOVIĆ; NIHAD UŠANOVIĆ;

Program AJB prikazuje, ponedjeljak, 11. 09. 19:30 sati

“Istražitelj” – VIKTOR PORTEL

Program AJB prikazuje, utorak, 12. 09. 19:30 sati

POP ART FESTIVAL – PAF, 18. do 23. 09. / Galerija, velika dvorana, Atrijum i multimedijalna sala/

17th Sarajevo Wine Weekend Festival vina, 20. 10. /Galerija BKC-a/, okuplja regionalno najpoznatije vinare sa svojim najboljim vinima i pruža pravi raj za ljubitelje, te ima posebnu reputaciju zbog svoje ekskluzivnosti i prilike da se probaju najfinija vina.

BH Telecom – Premijera serije „Znam kako dišeš“, režija Jasmila Žbanić, 23. 10. /Veki dvorana/.

Yasmin Levy, Sarajevo – Balkan tour! 10. 11. / Velika dvorana BKC-a/

Diva world music scene, kantautorka izraelsko – španskog porijekla.

Predstavljanje umjetničke scene grada Rijeke u Sarajevu, 17. 11. (panel diskusiji pod nazivom: „Artkvart – priča iz Rijeke“, multimedijalna izložba „Sedam lica grada“, koncert dvojca poznatijeg i kao JMZM – Josip Marušić & Zoran Medvedev, nastup benda Zoran Majstorović Trio).

Veče sevdaha 1. 12. /Velika dvorana/ (Nedeljko Bilkić, Hari Mata Hari, Dragan Stojković Bosanac, Esad Kovačević, Adnan Jakupović, Zekija Suman, Avdo Lemeš, Marija Šestić, Alma Subašić, Izeta Milišić, Šejla Grgić, Biljana Prokić, Pavao Anić. Orkestar Dinka Mujanovića).

Šesti sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine (KUN) 12. do 16. 12./Galerija/.

Humanitarna manifestacija “Novogodišnja iskrica“, 22. 12. /Atrij i Galerija/

Tradicionalni Novogodišnji koncert „Sarajevo Big Band i prijatelji – Kemal Monteno“ 28. 12. /Velika dvorana/. Kompozicije Kemala Montena su intrepretirali poznati bh umjetnici: Boško Jović – gitara, Damir ImamovićRenata KurtalićJasna Gospić – SparavaloNermin PuškarDino ŠaranZlatan Fazlić – Fazla i  Alen Lemešević, dirigent Ranko Rihtman.

Foto: (Spektroom, Velija Hasanbegović, Danijel Ilić)