Izložba „Pregažena” autorice Georgette Yvette Ponté

Izložba  „Pregažena” autorice Georgette Yvette Ponté

JU „Bosanski kulturni centar KS“ najavljuje izložbu pod nazivom „Pregažena”, autorice Georgette Yvette Ponté (Žoržet Ivet Ponte). Izložba će biti otvorena u galeriji ove Javne ustanove, u petak, 4. novembra u 19,00 sati. Na otvorenju izložbe će govoriti: Maja Živković, likovni kritičar i kustos, Hari Ejubović, kurator izložbe i Jasmin Duraković, direktor JU BKC KS.

Povodom svečanog otvorenja izložbe, autorica će u galeriji BKC-a izvesti slikarsko-scenski preformans u okviru kojeg će slikati, plesati i glumiti uz muzičku podlogu, a bit će prikazan i kratki desetominutni umjetnički film posvećen izložbi u okviru kojeg će bit prikazana retrospektiva umjetnice, njeni raniji performansi koje je izvodila u okviru samostalnih i kolektivnih izložbi.

Režiser i autor muzike za kratki film pod nazivom „Pregažena“ je bosanskohercegovački muzičar i producent, Tuzlak, Azur Jahić. Scenarij je adaptirao, Hari Ejubović. U filmu igra Selma Gusinac, glas je posudila Jasmina Čelebić – Tanović. Scenu i likovno uobličenje potpisuju Georgette Yvette Ponté i Hari Ejubović. Producent kratkog filma je JU „Bosanski kulturni centar Tuzla“.

Izložba će biti otvorena za posjetioce u galeriji sarajevskog BKC-a, od 4. do 14. novembra, svaki dan od 10 do 20 sati.

Georgette Yvette Ponté se predstavlja grandioznim akrilnim slikama koje ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, ne samo zbog putenosti, no i snažne note opominjućeg.

Motiv torzoa, koji postoji od drevnih vremena u skulpturi, stalni je izazov za Georgette Yvette Ponte. Ona ga ostvaruje monumentalnim akrilnim platnima sa večitim antipodima – lepote i brutalnosti. Diskurs kojim se većina posmatrača vodi kada posmatra nago žensko telo bitno je promenjen svakom postavkom (pa i ovom) autorke, koja je uvek svoja i sa merom provokativna. U vremenu vulgarnosti i neukusa, Gergette Yvette Ponte istražuje žensku energiju, često akcentujući problemska pitanja nezavisnosti – ugroženosti, sreće – patnje, pripadanja – lutanja, teskobe – slobode.

Ženski torzoi na ovoj izložbi su prikazani iz različitih uglova sa nebrojenim otscima cipela koji su utkani, pulsiraju i žive u tkivu grandioznih slika, dajući im bolnu vitalnost, podsećajući i na patnju i obespravljenost – koju nosi telesnost. Te senzualne “div – žene” sazdane su snažnog, ali prefinjenog crteža smirenog kolorita. Iako ranjive i pregažene, dominiraju prostorom kroz nesagledive mogućnosti osnovnih likovnih elemenata – boje, svetlosti i tame. Georgette u motivu akta velikih formata stvara prepoznatljiv, osoben umetnički izraz, koji bi mogli da čitamo kao ekspresivno gestualan, ali zbog neobuzdane prirode umetnice on je promenljiv i uvek zanimljiv”. Maja Živanović, likovni kritičar i novinar

Georgette Yvette Ponté je rođena 10. 09. 1983. u Nici, Francuska. Diplomirala je na Odsjeku kiparstva u klasi prof. Peruška Bogdanića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2014. godine. Do sada je izlagala na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih izdvajamo 2011. GLIPTOTEKA, Skulptura u kamenu 1991-2011, 2013. XI memorial Ive Kerdića (trienale hrvatskog medaljerstva i male plastike), samostalna izložba u Exeter Hotel gallery Island… Također je osvojila mnoge nagrade i priznanja za svoje radove u mediju slikarstva, kiparstva, ali i fotografije.

Autorica je nekoliko javnih skulptura u Hrvatskoj i inozemstvu. U posljednjih 15-ak godina sudjelovala je i na brojnim kiparskim radionicama te je bila na umjetničkoj rezidenciji Glo Art u Belgiji. Godine 2021. bila je kuratorica na XI međunarodnom Bijenalu minijatura u Tuzli.

Članica je HDLU-a Rijeka, RezervArta. Bavi se kiparstvom, slikarstvom, fotografijom, te restauracijom. Prvim plesno slikarskim performansom se prezentirala u Varaždinu na Špancirfestu 2021. te potom u Baselu 2022. god. Živi i radi u Rijeci, u svom Ateljeu.