Izložba akademske slikarke Adrijane Todorović – Panjeta od 04. do 18. 12. 2020. u Galeriji JU BKC KS

Izložba akademske slikarke Adrijane Todorović – Panjeta od 04. do 18. 12. 2020. u Galeriji JU BKC KS

JU “Bosanski kulturni centar KS” organizuje izložbu akademske slikarke Adrijane Todorović – Panjeta. Na izložbi koja će svečano biti otvorena u Galeriji JU BKC KS, u petak. 04. 12. u 19,00 sati, publici će bit će predstavljen ciklus slika, simboličnog naziva “Produži dalje”.

Prema riječima autorice, ovaj ciklus slika je svojevrstan spomenar u kojem su apstraktnim  likovnim jezikom zabilježene crtice iz života naše svakodnevnice. Nastao je kao posljedica promišljanja o prolaznosti života, potrebe da se sačuvaju uspomene i dokumentuju važni događaji.

Izložba će biti postavljena u Galeriji JU BKC KS, od 04. do 18. 12. 2020. godine, a bit će otvorena za posjetioce svakim danom, uključujući i vikend, u terminu od 09.00 do 18.00 sati. Podsjećamo publiku na pridržavanje epidemioloških mjera.

O izložbi: 

“Gdje god da pođemo plaćamo račune, kupujemo ulaznice, ispraćaju nas bonus kartama, “love” gratisima, zahvaljuju na posjetama, pišu nam dijagnoze… Od svega ponešto i sačuvamo. Nekome su ti papiri presudni u odluci da se na ista mjesta opet vraćaju, nekima su samo papiri koji pune ladice, a umjetnici su poslužili kao svojevrstan materijal za stvaranje umjetnosti. Na detaljima slika se mogu prepoznati fragmenti računa, parking karti, spiskova za kupovinu, ljekarskih nalaza, izvoda s bankomata, oglasa iz novina i različitih pisanih poruka koje simbolično svjedoče o svakodnevnici, postaju dokument našeg vremena i kritika društva u kojem živimo.

Ove poruke nas tjeraju da se zaustavimo i da umjetničke slike u isto vrijeme gledamo i čitamo, podsjećajući nas kako umjetnost ima moć da postavlja pitanja, ali i da daje odgovore. Kada sliku pročitamo, jednostavno produžimo dalje, a u nama ostaje iskra koja može da utiče na naša dalja promišljana, baš kao što produžimo nakon svakog događaja u našoj svakodnevnici koji u nama, bio radostan, ili bolan, ostavljaju traga i oblikuju nas.

Iako su slike dokumentarnog i angažovanog karaktera, s nama prvenstveno komuniciraju likovnim jezikom. Boja, tekstura, oblici i linije su u harmoničnom odnosu sa riječima,  ekspresivni potezi boje naglašavaju emociju, a paleta boja je ograničena kako bi poruka bila što jasnija”.

Biografija:

Adrijana Todorović-Panjeta, rođena 1980. godine u Maglaju.  Diplomirala je 2005. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i stekla zvanje Profesora likovnog obrazovanja i vaspitanja. Od 2006. je zaposlena kao profesorica aranžerske grupe predmeta u JU Srednjoj poslovno-komercijalnoj i trgovačkoj školi Sarajevo. Izradila je novi Nastavni plan i program stručnih predmeta  za  zanimanje Aranžer,  realizovala  projekte značajne za aktualizaciju ovog zanimanja i 2017. je nominovana za Nagradu INŠKOLE (Zajednica inovativnih nastavnika) za inovativnog nastavnika godine u kategoriji nastavnika predmetne nastave u srednjim školama.

Od 2016. je članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Grupe Lucido iz Lukavca, a odnedavno je i članica Udruženja likovnih pedagoga Kantona Sarajevo. Do sada je imala četiri samostalne izložbe, a kolektivno je izlagala u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.  Organizatorica je mnogobrojnih likovnih projekata i radionica za djecu i mlade, a pored slikanja bavi se i dizajnom dekorativnih predmeta.

Izložbe:

2019.

Anale crteža BiH MOSTAR GRAND PRIX 2019, grupna izložba

REVIJALNA IZLOŽBA ULUBiH – 2019, COLLEGIUM ARTISTICUM, grupna izložba

MALI FORMAT 2019, Galerija Roman Petrović,  Sarajevo, grupna izložba

Šestoaprilska izložba  COLLEGIUM ARTISTICUM, 2019, grupna izložba

2018

MALI FORMAT 2018, Galerija Roman Petrović, Sarajevo

Galerija Likum Visoko, grupna izložba

REVIJALNA IZLOŽBA ULUBiH – 2018, COLLEGIUM ARTISTICUM, grupna izložba

Šestoaprilska izložba  COLLEGIUM ARTISTICUM, 2018, grupna izložba

2017.

Učesnik likovne kolonije Bistarac, HNK Lukavac, grupna izložba

XII Salon de arte postal, Venezuela, grupna izložba

Anale crteža BiH MOSTAR GRAND PRIX 2017, grupna izložba

MALI FORMAT 2017, Galerija Roman Petrović,  Sarajevo

Galerija Likum Visoko, grupn izložba

REVIJALNA IZLOŽBA ULUBiH – 2017, COLLEGIUM ARTISTICUM, grupna izložba

Šestoaprilska izložba  COLLEGIUM ARTISTICUM, 2017, grupna izložba

2016.

“Umetnost u minijaturi”, Centar za kulturu-Velika galerija, Majdanpek, grupna izložba

“Umetnost u minijaturi”, Muzej primenjene umetnosti – Galerija “Žad”, grupna izložba

2012.

Samostalna izložba “Prva izložba za djecu”, Galerija Roman Petrović u Sarajevu

Samostalna izložba “Prva izložba za djecu”, JU Dom kulture “Edhem Mulabdić” Maglaj

2007.

Samostalna zložba slika “Život počinje životom”, Artatak i Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo

Osnivačka postavka “Spomenik prirode Vrelo Bosne: EKOGALERIJA, Termalna rivijera, Ilidža, grupna izložba

2005.

Festival urbane kulture Interground Sarajevo,  COLLEGIUM ARTISTICUM, grupna izložba

Samostalna izložba crteža “Prve riječi i koraci”, JU Dom kulture “Edhem Mulabdić” Maglaj