EUROPSKI DANI JEVREJSKE KULTURE – KONCERT MUZIČKOG SASTAVA “SHIRA UTFILA”

EUROPSKI DANI JEVREJSKE KULTURE – KONCERT MUZIČKOG SASTAVA “SHIRA UTFILA”

JKPHD “La Benevolencija” u suradnji sa JU “Bosanski kulturni centar KS” organizuje manifestaciju povodom Europskog dana jevrejske kulture. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je Oživljavanje sefardske kulture, a La Benevolencija će ovaj dan obilježiti sa koncertom muzičkog sastava Shira Utfila iz Beograda. Koncert će se održati u subotu, 17. 09. 2022. godine u velikoj dvorani BKC-a sa početkom u 20 sati. Specijalni gost na koncertu će biti bosanskohercegovački pijanista Kenan Mačković. Ulaz na program je slobodan.


Europski dan jevrejske kulture obilježava se širom Europe svake godine tokom mjeseca septembra. U gotovo svim europskim gradovima jevrejske zajednice su kroz historiju ostavile značajan trag i uticaj na kulturu okruženja i predstavljaju jedinstvenost kulturnog nasljeđa Europe.

“Shira Utfila” je multietnički, multikonfesionalni sastav koji svoju inspiraciju crpi iz raznolikosti i bogatstva sefardske, osmansko-turske, arapske i balkanske muzičke tradicije. Osnovan je 2000. godine od strane pjevača i oudista Stefana Sablića, a sve sa ciljem očuvanja i promocije sefardske kulturne baštine Balkana, Mediterana i Sjeverne Afrike. Sastav Shira Utfila je izdao sedam albuma, obišao desetke zemalja i surađivao na različitim istraživačkim i produkcijskim projektima. Sastav strastveno spaja svoje znanje o klasičnim tradicijama i predanost njihovom očuvanju sa smislom za improvizaciju i talentom za fuziju. Gostovali su u Sarajevu nekoliko puta, a ovaj mjesec publika će imati priliku da ih posluša u JU „Bosanski kultruni centar KS“.