Dženana Šehanović- Sarajlić – klavirski recital

Dženana Šehanović- Sarajlić – klavirski recital

Klavirski recital Dženane Šehanović- Sarajlić,  jedne od najdarovitijih i najuspješnijih bh pijanistica, održat će se u okviru Festivala Baščaršijske noći, u petak, 28. 07. u Galeriji sarajevskog BKC-a, u 20:30 sati. Na programu će biti djela koja su komponovali: D. Scarlatti, W. A. Mozart, J. Brahms i F. Chopin.

Ulaz je slobodan.

Dženana Šehanović-Sarajlić – rođena je 1991. godine, u Brčkom. Godine 2005. u julu mjesecu, položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tako sa 14 godina postala najmlađi ikada primljen student ove akademije. Diplomirala je 2010. godine, u klasi prof. Srđana Čaldarovića. Magistrirala je 2011. godine sa najvišom ocjenom iz klavira, takođe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno priprema odbranu doktorske disertacije na trećem ciklusu studija (doktorski studij) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Lichtensteinu, Norveškoj, Turskoj, Mađarskoj, Pakistanu (Islamabad, Faisalabad), Quatar-u (Doha), Švedskoj, Bosni i Hercegovini, te za Vijeće Evrope (Sarajevo). Na koncertima pored klasičnog repertoara izvodi i vlastite kompozicije. Nastupala je sa renomiranim orkestrima kao solista: Sarajevska filharmonija, orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda (Hrvatska), kamerni orkestar Amoroso (Srbija) i sa ansamblom Zagrebačkih solista. Dobitnica brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska. Od 2020. godine sarađuje sa sopranisticom Dženanom Huseinagić, iza sebe imaju niz zajedničkih koncerata i nastupa, a svoj zajednički rad su okrunile u maju 2021. godine albumom pod nazivom “Sevdah i klasika” na kojem se nalaze sevdalinke izvedene u duhu klasične muzike za koje je obradu napisala pijanistica Dženana Šehanović-Sarajlić. Album je izdala produkcijska kuća Hayat, uz podršku BKZ Preporod.

Drugi studijski album pod nazivom „Zefir“ takođe izdaje Hayat produkcija u maju 2023. godine. Na oba studijska albuma se nalaze sevdalinke obrađene u duhu klasicne muzike, za koje je aranžmane pisala pijanistica Dženana Šehanovic-Sarajlić.

OPŠIRNIJA BIOGRAFIJA

Dženana Šehanović-Sarajlić – Pijanistica, rođena je 1991. godine, u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Lichtensteinu, Norveškoj, Turskoj, Mađarskoj, Pakistanu (Islamabad, Faisalabad), Quatar-u (Doha), Švedskoj, Bosni i Hercegovini, te za Vijeće Evrope (Sarajevo). Na koncertima je pored klasičnog repertoara izvodila i vlastite kompozicije. Nastupala je sa renomiranim orkestrima kao solista: Sarajevska filharmonija, orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda (Hrvatska), kamerni orkestar Amoroso (Srbija) i sa ansamblom Zagrebačkih solista.

Godine 2005., u julu mjesecu, položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tako sa 14 godina postala najmlađi ikada primljen student ove akademije. Studirala je u klasi prof. Đorđe Stanetti- a i prof. Karl-Heinz Kammerling- a, a diplomirala je 2010. godine, u klasi prof. Srđana Čaldarovića.

Magistrirala je 2011. godine sa najvišom ocjenom iz klavira, takođe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno priprema odbranu doktorske disertacije na trećem ciklusu studija (doktorski studij) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Od 2020. godine sarađuje sa sopranisticom Dženanom Huseinagić, iza sebe imaju niz zajedničkih koncerata i nastupa, a svoj zajednički rad su okrunile u maju 2021. godine albumom pod nazivom “Sevdah i klasika” na kojem se nalaze sevdalinke izvedene u duhu klasične muzike za koje je obradu napisala pijanistica Dženana Šehanović-Sarajlić. Album je izdala produkcijska kuća Hayat, uz podršku BKZ Preporod.

Drugi studijski album pod nazivom „Zefir“ takođe izdaje Hayat produkcija u maju 2023. godine. Na oba studijska albuma se nalaze sevdalinke obrađene u duhu klasicne muzike, za koje je aranžmane pisala pijanistica Dženana Šehanovic-Sarajlić, a dostupni su na svim digitalnim platfornama.

Svoj radni staž započela je kao profesor klavira u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli, a zatim u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla. Od 2018.godine živi i radi u Sarajevu, gdje je zaposlena u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi “Novo Sarajevo”. Sa svojim učenicima redovno osvaja nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Dženana Šehanović-Sarajlić je dobitnica brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska.

Na preporuku iz ureda bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, gosp. Stjepana Mesića, 2006. god. dobila je Hrvatsko državljanstvo, na osnovu umjetničkog i profesionalnog dostignuća za koji postoji interes Republike Hrvatske.