Dani Zagreba u Sarajevu od 30. 05. do 03. 06. 2022.

Dani Zagreba u Sarajevu od 30. 05. do 03. 06. 2022.

Manifestacije Dani Zagreba u Sarajevu počinje u ponedeljak, 30. 05. i trajati će pet dana, do 03. 06. 2022. godine.

Organizator je Udruga za promicanje kulture i umjetnosti „Ja BiH“, suorganizator programa je JU BKC KS.

Dragi naši prijatelji,

evo Zagreba Sarajevu na ovaj umjetničko-prijateljski način koji već više od deset godina traje na našem Ja bih…festivalu u ovom formatu. Ne kažemo da se i ostala međudržavna i međugradska suradnja ne događa, ali ljepote prijateljstva i iskrenosti u oba grada nikad previše. Netko je u medijima rekao: „Zagreb postaje ljepši kada mu dođe Sarajevo“, a mi za obrnuto parafraziramo: „Sarajevo voli da mu Zagreb dođe“, te kako pjesma veli:

„Gradovi su kao ljudi, mogu imat’ svoje ćudi, mogu imat’ svoje mane isto, tako dobre strane.“

E sad bismo stali, samo nam trebaju dobre strane, što više. Nadamo se da ćemo svojim dolaskom, s našim programom prijateljstva, nakon dvije godine izbivanja zbog pandemije COVID 19, koja još tinja, te ranjenog Zagreba od posljednjih potresa, donijeti trenutke i sate raspoloženja te međusobnog poštivanja. Da ćemo bar na trenutke rastjerati svakodnevne brige, a one se posljednjih godina neplanirano gomilaju.

Naš program počinje u Bosanskom kulturnom centru KS svečanom izložbom Moj svijet slika svestranog umjetnika Borne Šercara (iz umjetničke porodice i ova njegova izložba je i hommage njegovu ocu, velikom hrvatskom slikaru Hrvoju Šercaru), slijedi koncert Ante Gele i njegova benda uz dvoje solista; Ivu Ajduković i Alena Đurasa. Već naredne večeri počinjemo s filmskim programom u Kinu Meeting Point, a taj smo pripremili uz jednog od najpoznatijih filmskih kritičara i povjesničara, Danielom Rafaelićem, koji je ujedno i naš književni gost s promocijom nove knjige Fantom Durmitora.

Mali presjek hrvatskih filmskih ostvarenja započinjemo nagrađivanim filmom Zbornica Sonje Tarokić, potom slijedi dugometražni igrani njemački film Fantom Durmitora koji je većim dijelom sniman upravo u Sarajevu 1933. godine, iz Hrvatskog državnog arhiva nam stiže remek-djelo hrvatske kinematografije H 8 Nikole Tahnofera, koji je digitaliziran 2020. godine. Ovogodišnje izdanje Festivala završavamo u vedrom tonu; uz dvije epizode TV-serijala Dnevnik velikog Perice Vinka Brešana, i urnebesnom stand up-komedijom Najbolji’ sat i kusur drugog najsmješnjijeg čovjeka na svijetu, Peđe Bajovića.

Dragi naši prijatelji, u danima pred vama izaberite neko od događanja, uputite se u svijet filma, likovne umjetnosti, koncerata, književnih večeri, tako nas raduju vaši dolasci, a vjerujte – bit će vam za jedan novi doživljaj bolje i pozitivnije.

Kako se u pjesmi veli: „Svugdje ljudi isto žele, da se vole i vesele, da se mogu zabaviti, da su zdravi, da su siti.“

Čekamo vas, dobro nam došli!

Iva Cikojević, asistentica produkcije – Udruga za promicanje kulture i umjetnosti „Ja BiH“.