DANI KANTONA SARAJEVO 2024. OD 2. DO 9. MAJA

DANI KANTONA SARAJEVO 2024. OD 2. DO 9. MAJA

Manifestacija Dani Kantona Sarajevo 2024. održat će se od 2. do 9. maja, a publika će biti u prilici da prati mnoštvo zanimljivih sadržaja za građane, od rock koncerata, predstava za djecu, promocija knjiga i izložbi posvećenih antifašističkim stripovima itd. na različitim lokacijama širom Kantona Sarajevo. Ulaz na sve programe je besplatan.

JU „Bosanski kulturni centar KS“, u okviru ove Manifestacija koja se dešava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, najavljuje nekoliko zanimljivih događaja.

Prvog dana Manifestacije, 2. maja, u 19 sati, u Galeriji JU BKC KS, planirano je filmsko veče u okviru koje će biti prikazan dokumentarni film “Planet Sarajevo”, autora Šahina Šišića.

Nagrađivani bosanskohercegovački režiser Šahin Šišić tokom prvih godina opsade Sarajeva, snimio je možda i najupečatljivije djelo svoje karijere – kratki dokumentarac Planeta Sarajevo, koji na jedinstven način govori o užasima opsade Sarajeva početkom devedesetih. Film je prikazan na filmskim festivalima diljem svijeta, a danas se smatra remek-djelom kinematografije.

Snimljen 1993. godine, 16 mm ručnom kamerom u stilu cinéma vérité, Šišićev dokumentarac – nenadmašnom vizualnom estetikom, bez naracije i intervjua – prikazuje svakodnevnu borbu Sarajlija u katastrofalnom vihoru jugoslavenskih ratova. Planet Sarajevo, koji predstavlja višeslojni i višeznačni prikaz moguće sudbine čovječanstva i ratne sudbine čovjeka u opsjednutom Sarajevu, mnogi smatraju ponajboljim dokumentarcem snimljenim u ratnom periodu u BiH.

Šahin Šišić (rođen 1961. godine) karijeru je započeo osamdesetih godina prošlog vijeka kao fotograf, da bi potom upisao studij filmske kamere na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. U to vrijeme snima svoj diplomski film “Margina” (1989), za koji je u službenom programu kanskog filmskog festivala dobio nagradu “Zlatna palma” za najbolji kratki film, što se smatra jednom od najvećih svjetskih filmskih nagrada koju je dobio jedan bh. autor. Karijeru nastavlja u inostranstvu, gdje je radio na velikom broju filmskih i umjetničkih projekata.


Narednog dana, 03. maja, povodom obilježavanja Dana slobode medija, u 12 sati, u galeriji BKC-a planirana je promocija knjige “Hamza” autora Hamze Bakšića.

U okviru promocije, koju organizira Mediacentar Sarajevo povodom izdavanja dopunjenog izdanja ove knjige, bit će vođeni stručni razgovori o medijskim slobodama u bosanskohercegovačkom društvu i vraćanju povjerenja u novinarstvo.

Vodilja razgovora je novinarski rad i promišljanja o profesiji koje je ostavio Hamza Bakšić, doajen bosanskohercegovačkog novinarstva. Razgovor će moderirati Azra Husarić – Omerović (BIRN BiH), a učestvuju Mehmed Halilović, novinar i pravnik, Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo i Selma Zulić – Šiljak, urednica knjige „Hamza“, Mediacentar Sarajevo.

Knjiga sadrži novinske komentare, kolumne, memoare i promišljanja o novinarskoj profesiji koje nam je ostavio Hamza Bakšić, doajen bosanskohercegovačkog novinarstva, a može se koristiti i kao edukativni materijal o novinarskoj profesiji.

Treći dan Manifestacije, 4. maj, planiran je kao dan stripa, ili “devete” umjetnosti, kako nerijetko zovu taj zabavni medij.  Tim povodom u Galeriji BKC-a bit će postavljena izložba pod nazivom “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana“” autora Veljka Krulčića, novinara, publiciste i povjesničara stripa iz Zagreba. Izložba će biti svečano otvorena 04. 05. u 19 sati, a bit će dostupna za posjetioce do 25. maja, svaki dan osim nedjelje, od 10 do 18 sati.

Izložba se uz centralnu, sastoji još od dvije zasebne cjeline – ”Abdulah Kozić, Ahmed Muminović, „Male novine“… i antifašistički strip u Bosni i Hercegovini” i ”Andrija Maurović i umjetnost antifašizma” koje će predstaviti strip-produkciju na području bivše Jugoslavije koja je po svojim estetskim dosezima, komunikacijskoj snazi i relevantnosti bila u ravni sa produkcijom stripa u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Španiji i drugim vodećim evropskim zemljama u razdoblju druge polovice XX vijeka.

Jedan od žanrova koji je ”obilježio” jugoslavenski strip svakako je bio i antifašistički strip, koji se obično nazivao ”partizanskim stripom”, ”ratnim stripom” ili ”stripom na temu NOB-a”. Crtali su ga stripaši od Makedonije do Slovenije. U kontekstu antifašističkog stripa važan je i doprinos bosanskohercegovačkih umjetnika, pogotovo Abdulaha Kozića i Ahmeda Muminovića, što će se moći vidjeti na zasebnoj izložbi.

O značenju i popularnosti partizanskog stripa možda i ponajbolje ilustruje podatak da su postojale dugogodišnje specijalizirane edicije (npr ”Nikad robom“’) koje su objavljivale stripove većinom na tu temu; ali i činjenica da je više popularnih ”partizanskih” filmova i serija dobivalo svoje strip-adaptacije (”Valter brani Sarajevo”, ”Kapetan Leši”, ”Otpisani”, ”Kuda idu divlje svinje”, ”Diverzanti”, ”Balkan express 2”; film ”Sutjeska” je npr. objavljivan u formi foto-stripa), kao i niz književnih djela koje su prenesene u strip (”Demonja”, ”Kurir s Psunja”, ”Rankov odred”, „Dečak iz mirne ulice“…). Naposlijetku, u nekoliko navrata organizovali su se i savezni Natjecaji za domaći strip sa tematikom NOB-a. Antifašistički stripovi nisu se objavljivali samo u strip-izdanjima, nego i u dnevnim novinama, tjednicima, raznim magazinima…

U ponedeljak, 6. maja publiku očekuje koncert proslavljene operske dive, sopranistice Sandre Bagarić i pijaniste Darka Domitrovića. Koncert će biti održan u velikoj dvorani BKC-a sa početkom u 20 sati, a na program će biti širok repertoar koji uključuje šansone, kancone, mjuzikle, crossover i evergreen kompozicije kao što su: Ennio Morricone – Nella Fantasia, C. Porter – Kiss me Kate, F. Sartori – Time to say goobye, L. Bernstein – West Side Story, T. Albinoni – Adagio, F. Chopin – Nocturo u cis-molu, zatim pjesma koju je izvodila Tereza Kesovija, a koju je napisao Kemal Monteno – Moja posljednja i prva ljubav itd.

Operska pjevačica Sandra Bagarić rođena je u Zenici, srednje muzičko obrazovanje završila je u Sarajevu. Tokom školovanja nagrađivana je na takmičenjima solo pjevanja i flaute. Diplomirala je 1996. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lj. Molnar-Talajić. Godine 1995. nagrađena je Rektorovom nagradom. Nastupala je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, Zagrebačkim solistima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Mostar, te snimala za HRT. Od 1996. angažirana je kao solist u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija.

Okušala u svim scenskim formama, koketirala s mnogim žanrovima, pomicala svoje granice; od opere, operete, mjuzikla, Lied-a, sakralne muzike, dramskih uloga, sinhronizacija, žirija do TV sapunica, voditeljstva, zaštitnih lica raznih brendova.

Sve to radi s velikim veseljem i odgovornošću i upravo je to ono što ju je izgradilo u svestranu umjetnicu koja je imala hrabrosti odškrinuti mnoga vrata te doći do simpatija publike, gledatelja i slušatelja.

Književno-scenski događaj “Sidran, živjeti, svjedočiti epohu” bit će upriličen 07. 05. u 20 sati, u velikoj dvorani BKC-a. U programu, koji je svojevstan omaž nedavno preminulom akademiku, rahm. Abdulahu Sidranu uzet će učešće istaknuti kulturni radnici.

U okviru manifestacije Dana Kantona Sarajevo, sarajevski bend ”Anchy and Moon dogs” imaće mini-turneju povodom promocije novog spota i pjesme ”Good Dude”. Bend će svirati autorsku muziku ali i mnoge cover hitove, obzirom da sastav sačinjavaju iskusni, izuzetno dobri muzičari koji iza sebe imaju mnogo realiziovanih projekata u nekoliko poznatih i priznatih grupa u zemlji i regiji. Radi se o višedecenijskom uspješnom druženju sa instrumentima. Njihov opus pokriva različite žanrove, od popa, rocka, countryja, blues obrada hitova, do ex-yu hitova.

Raspored nastupa: Centralni trg Ilidža, 6. 05. u 20 sati, Vanjska scena Kulturno sportski centar Ilijaš, 07.05. u 20 sati, zatim dvorana Kino Bosna, 08. 05, u 20 sati, te Vanjska scena Kulturno sportskog centra Vogošća, 09. 05. u 20 sati.

U okviru Manifestacije pripremljen je i bogat program za naše najmlađe posjetioce. Tako će dječija predstava/muzičko – zabavni program “Gdje se krije svijet čarolije” biti održana u Multimedijalnoj sali Općine Ilidžanekadašnjem kinu Igman, u ponedjeljak, 6. 5. u 11 sati.

Ista dječija predstava bit će izvedena u Ilijašu, 07.05. u 12 sati, u Kulturno sportskom centru Ilijaš. Zatim u Hadžićima, 08. 05. u 12 sati u Multimedijalnoj sali Hadžići, te 09. 05. u 12 sati u Vogošći u Kulturno sportskom centru Vogošća.

Uloge u predstavi tumače: Ana – Marija Tomić, Kemal Čebo, zatim Mirsad Abdagić-Kike i Baletni studio „Aurora“ – KUD Baščaršija. Autor i režiser ovog dječijeg programa je Dževad Hadžić.

Siže predstave „Gdje se krije svijet čarolije” – Djeca su nezadovoljna jer misle da nešto propuštaju i pitaju se gdje je taj svijet čarolije. Nakon niza avantura na kraju saznaju da je čarolija u njima, da oni stvaraju svoju čaroliju u sebi, druženjem sa svojom porodicom, prijateljima, u svom okruženju, kroz svoja djela, učenjem i sazrijevanjem.

Završnog dana Manifestacije Dani Kantona Sarajevo nastupit će „Almas“, bh pjevač, bas gitarista, kompozitor i aranžer. Nakon uspješne promocije prvog solističkog albuma pod nazivom “Krug” i singlova “Zmija”, “Bol”, “Kad boriš se sam” i drugih, Almas Smajlović najavljuje koncertnu promociju svojih pjesama koja će se održati 9. maja, u 21 sat, u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo.

Na koncertu će gostovati brojni Almasovi prijatelji i saradnici. Kaže da je sretan što se nakon dužeg vremena vraća u dvoranu BKC-a, gdje će sa vrhunskom ekipom muzičara, među kojima su Dino Šukalo, gitara, Edvin Hadžić, bas gitara, Bojan Ahac, klavijature, Anes Begleberović, bubanj, Olmo Vlahovljak, gitara i drugi, uživo predstaviti album “Krug”.

“S nestrpljenjem i radošću očekujem koncert. Veliko je zadovoljstvo svirati i biti na bini sa vrhunskim muzičarima te ugostiti sjajne umjetnike koji su potvrdili dolazak. Nakon mnogo godina opet ću zasvirati sa. Tu su i divne djevojke iz hora Superar Cadenza predvođene fenomenalnom Almom Karić. Doći će moji prijatelji Hamo i Nećko iz Konvoja, gitarski maestro Muris Varajić, kao i prvakinja Opere Aida Čorbadžić. Bit će tu još gostiju, ali ostavimo nešto i kao iznenađenje”, istakao je Almas.

Ulaz na koncert je besplatan. Zbog ograničenog broja mjesta, svi zainteresovani svoje ulaznice mogu preuzeti na biletarnici u BKC-u. Radno vrijeme biletarnice: ponedjeljak – petak 10:00 – 17:00, subota 10:00 -16:00.

Sarajevski pjevač, bas gitarista, kompozitor i aranžer Almas Smajlović rok muzikom se počeo baviti još u tinejdžerskim godinama, a 1993. godine sa Muhamedom Trnkom osniva bend „Erogene Zone“. Bend 1994. izdaje svoj prvi album “Šuti, seko, šuti”. Tokom narednih godina, Almas je sa bendom objavio nekoliko albuma koji su ih učinili izrazito prepoznatljivim na našoj sceni: „Robija” (1997. godine), „XXL” (1999. godine), „Mistični znaci” (2003. godine) i „Mi nismo isti – live” (2007. godine).

Almas Smajlović je uporedo radio i na samostalnim projektima od kojih se izdvaja rad u bendu  „GRAFIT“. Kao producent, basista i aranžer učestvuje na snimanju albuma ovog benda pod nazivom “Ploča”. Sa albuma “Ploča” grupa GRAFIT objavljuje 2013. godine četiri video spota za pjesme: “Hodaj” i “Sloboda”, a 2014 godine, pjesme “Tamo drugi je grad” i “Jutro”.

Pod imenom ALMAS kao autor, multiinstrumentalista  i izvođač, 2017. godine pokreće solo karijeru, objavivši prvi samostalni singl „Sat“, a krajem prošle godine izašao je i njegov prvi solo album pod nazivom „Krug“ koji je prethodno najavio singlovima: „Bol“, „Zmija“, „Kad boriš se sam”, „Samoća”  i „Krug za nas”.