Autorska poetsko-muzička večer „Pero Zubac i prijatelji“ 29. novembar, 19, 30, Galerija BKC-a

Autorska poetsko-muzička večer „Pero Zubac i prijatelji“ 29. novembar, 19, 30, Galerija BKC-a

5. Sajam Knjige u nišama – KUN će biti svečano otvoren, u utorak, 29. novembra u 19 sati u Galeriji BKC-a. U okviru programa svečanog otvorenja, publici će se zajedno sa svojim gostima u 19, 30 sati predstaviti čuveni bosanskohercegovački pjesnik i jedan od najpopularnijih pjesnika s područja bivše Jugoslavije, Hercegovac, Mostarac, Pero Zubac. Program se dešava povodom Dana državnosti BiH, a održava se u okviru 5. Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine.

Biće to prilika da jedan od najpopularnijih pjesnika s područja bivše Jugoslavije pred publikom predstavi novu knjigu pod nazivomSESTRA MOJA SAMOĆA“, koja će upravo ovih dana biti objavljena u izdanju izdavačke kuće Art Rabic.

U okviru ove autorske poetsko-muzičke večeri koja nosi naziv „Pero Zubac i prijatelji“, između ostalog, govorit će se i čuveni stihovi iz poeme “Mostarske kiše” koja je postala svojevrstan zaštitni znak ovog autora. O pjesniku i književniku Peri Zubcu će govoriti  pjesnik, književni kritičar i historičar književnosti prof. Enver Kazaz i Goran Mikulić, arhitekta, kulturni djelatnik i direktor izdavačke kuće Art Rabic. Moderatorica programa će biti Aida Krehić.

Povodom ovog programa Goran Mikulić, direktor izdavačke kuće Art Rabic je rekao: „Odlučih da za Perin 75. rođendan objavim četiri knjige odabranih pjesama i tekstova:

„Mostarske kiše i neka druga zemlja“;

„Povratak Mostaru“;

„Zapisi iz tihog vremena“ i

„Glasovi u tišini“.

Knjige objavih, ali Pero zbog korone nije bio u mogučnosti da dođe do Sarajeva.

Sad korone nema, a ja objavih i petu knjigu „Sestra moja samoća“ i

dogovorih se sa Perom da se družimo 29. novembra ovdje u Sarajevu.

Bit će to veče za nezaborav. Pozvani ste svi pa i šire.

Radujem se vašem dolasku“.

Kao muzička potpora će nastupiti kantautor Miloš Zubac, koji je na gitari, u blues maniru, obradio Perine pjesme.  Radi se o pjesmama koje je odabrao iz zbirke svog oca Pere Zubca „Hazarske pjesme” koja je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća političkom odlukom povučena iz prodaje i javnog opticaja i od koje je ostao samo jedan otisnuti primjerak. Tadašnje pokrajinsko rukovodstvo Vojvodine je pod optužbom za autonomaštvo smijenjeno. Između ostalih i Pero Zubac je pao u političku nemilost, a njegova zbirka pjesama „Hazarske pjesme“ je zabranjena i nikada iz štamparije nije dospjela do polica u knjižarama i do čitalaca. Sa namjerom da ovu spornu zbirku pjesama otrgne od zaborava, Miloš Zubac 2020. godine objavljuje muzički blues album pod nazivom „Hazarske“. Bit će ovo jedinstvena prilika da publika u okviru poetsko-muzičke večeri posluša i koncertno predstavljanje dijela repertoara sa ovog albuma.

Ulaz je slobodan.

PERO ZUBAC, rođen je  u Nevesinju 30. maja 1945. godine. Osnovnu školu završio u rodnom mjestu, a eksperimentalnu gimnaziju u Lištici i Zrenjaninu. Studirao književnost južnoslovneskih naroda na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Član Udruženja novinara Jugoslavije i Udruženja književnika Srbije.

Pero Zubac, je sa svega dvadeset godina napisao poemu “Mostarske kiše” koja je proslavila njega i Mostar. Ta poema je bila i ostala obavezno štivo svake mladosti na ovim prostorima. Uvrštena je u njegovu prvu pjesničku zbirku. Pjesma je prevedena na trinaest svjetskih jezika, a 1988.godine “Mostarske kiše” su objavljene u moskovskom časopisu “Rabotnica”, u tiražu od skoro 20 miliona primjeraka.

Objavio 50 knjiga poezije, 20 knjiga pjesama za djecu, knjigu eseja („Ti dani“, Stražilovo, Novi Sad, 1976), lirsku studiju o Lenki Dunđerskoj, tri knjige parodija na jugoslovensko pjesništvo (Pantologija nova, Smejuljci, Perodije), 16 antologija jugoslovenskog i stranog pjesništva. Na strane jezike prevedeno mu je sedam knjiga, a pjesme su mu prevođene na dvadeset svjetskih jezika. Nalazi se u desetak stranih i preko tri stotine srpskih antologija pjesništva i pjesništva za djecu.

Bio je glavni urednik studentskog lista INDEKS, glavni i odgovorni urednik časopisa za kulturu POLJA u Novom Sadu, urednik zagrebačke revije POLET, urednik skopske MISLE, časopisa „Detinjstvo“ Zmajevih dečjih igara i časopisa za djecu „Vitez“ iz Beograda, saradnik brojnih jugoslovenskih revija, časopisa i listova. Kao novinar, imao je svoje kolumne i feljtone u “Borbi” (Beograd), “Pobjedi” (Podgorica), “Svijetu” i “Nedjelji” (Sarajevo), “Oku” (Zagreb), “Dnevniku” (Novi Sad), “Poletu” (Zagreb), “Radu” (Beograd), “Glasu omladine” (Novi Sad), “Uni” (Sarajevo), “Subotičkim novinama” (Subotica). Bio je urednik popularne serije klasične muzike Radio-televizije Srbije „Harmonija sfera“. Napisao je libreto za balet “Banović Strahinja” Stevana Divjakovića i libreto za operu Miroslava Štatkića “Lenka Dunđerska”. 

Objavio je (sa Goranom Babićem, Lukom Paljetkom, Vladimirom Nikolićem) dramu “Mudbol”, izvedenu 1968. godine, pozorišni komad “Vratio se Nikoletina” (sa Draganom Jerkovićem), izveden u Beogradu 2000. godine, TV dramu “Izbacivač”, koja je emitovana 1979. godine, na TV Novi Sad i TV Beograd.

Napisao je scenarije za 8 dokumentarnih filmova i cjelovečernji film “Centar filma” iz Beograda o Jovanu Jovanoviću Zmaju. Dobio je Zlatnu povelju međunarodnog Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za scenario filma Karolja Vičeka “Pinki”.

Na stihove Pera Zubca komponovano je više kantata, solo pjesama, oratorijuma, a za stihove je dobio najznačajnije nagrade na jugoslovenskim festivalima u Opatiji, Beogradu, Podgorici, Nišu, Donjem Milanovcu, Pančevu, Rožaju, Nikšiću.

Realizovao je pedesetak multimedijalnih spektakala (Dani mladosti, logorske vatre, otvaranja olimpijskih takmičenja), a kao televizijski autor i urednik napisao je i realizovao preko četiri stotine scenarija za dokumentarne, muzičke, zabavne, umjetničke i emisije za djecu i mlade. Urednik je popularnih jugoslovenskih serijala za decu “Muzički tobogan” i “Fazoni i fore”.

Za književni rad nagrađen je značajnim jugoslovenskim nagradama kao što su: “Nagrada punoletstva” OK SSO Novi Sad, “Goranov vijenac”, “Goranova plaketa” za književnost za djecu, “Jovan Popović”, “Žarko Vasiljev”, Oktobarska nagrada Novog Sada, Povelja Novog Sada, Nagrada oslobođenja Mostara, Zlatna plaketa grada Vukovara, Velika povelja grada Kraljeva, Nagrada oslobođenja Kikinde, “Zlatna kap sunca Mostara”, “Stražilovo”, “Zmajev štap”, Nagrada Sremskih Karlovaca “Pavle Adamov”, Godišnje nagrade Radio Beograda, Nagrade “Zmajevih dečjih igara” za književnost za djecu, nagrada “Stara maslina” za književnost za djecu, Bar, “Gašino pero”, Lazarevac, za životno djelo u književnosti za djecu, “Zlatni ključić” Smederevske pjesničke jeseni za književnost za djecu, Zlatna čaša manifestacije “Čaša vode sa izvora”, Nagrada oslobođenja Vojvodine.