ART PERFORMANS „PASIVNI PUŠAČI“ I OTVARANJE IZLOŽBE „GRADOVI“, 17. JUNI

ART PERFORMANS „PASIVNI PUŠAČI“ I OTVARANJE IZLOŽBE „GRADOVI“, 17. JUNI

U subotu, 17. juna 2023. godine u 19 sati u predvorju Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, u sklopu obilježavanja 28 godina vlastitoga djelovanja, kulturalna i umjetnička asocijacija AMBROSIA iz Sarajeva priređuje art performans „Pasivni Pušači“, nakon kojeg će biti otvorenje izložbe „Gradovi“, autorice Romane Lindem.

Ulaz je slobodan

Art performansom „Pasivni Pušači“ obilježava se kontinuitet samopostajanja kulturne i umjetničke asocijacije Ambrosia u znaku 28. godišnjice.

Izvedba je plagijat sopstvenog djelovanja osmišljen kao ponovni pokušaj figuracije odnosa Ambrosije spram dominacije instrumentalnog i funkcionalnog.

Propitivanje se kreira kroz teritorij postavljene instalacije u čijem centru su okačene četiri velike limene ploče koje zajedno sa visećim artefaktima simuliraju vlastiti U-topos kao Arhi-topos. Umjetnost događaja uprizorena je kroz igru tijela i limova gdje kostimizirane figure tjelesnosti simbolički kontekstualiziraju četiri temeljna Am¬brosijina principa. Oivičena kvadrofonskim zvukom na sceni se izvodi igra vibracija proizvodeći kontingentne frekvencije obojene ultraljubičastim svjetlom.

Činom „Pasivnih Pušača“ Ambrosia nastoji da atmosferom ambijenta, kroz zvuk, svjetlo, pokret i vibracije, kreira tonalitet artističke dimenzionalnosti prostornog i vremenskog u pankatastrofičnom svijetu.

Kratki pregled originalne izvedbe: https://tinyurl.com/4sr6rv3n

Nova izložba Romane Lindem “Gradovi” je mjesto gdje se susreću intelekt i estetika, gdje se rađaju nove ideje i gdje umjetnost postaje iskustvo koje nas mijenja. Kroz upotrebu boja, oblika i tekstura, ona nas vodi na putovanje koje transformira našu percepciju i otvara nove horizonte.

Svaka slika na platnu (akrilne boje) predstavlja fragment priče koja se isprepliće sa drugim fragmentima, stvarajući složenu mrežu značenja. Minijaturne figure grotesknih oblika, smještene u tamne tonove, stvaraju neobične konfiguracije koje nas pozivaju na putovanje kroz nadrealne pejzaže i neistražene unutrašnje svjetove.

Tako, izložbom “Gradovi”, autorica inspirira i navodi publicum na dubinska propitivanja vlastitosti u bezvremenom prostoru umjetnosti.

O Ambrosiji ukratko:

Djelujući u području kulturalne produkcije, u umjetnosti i humanističkim naukama prevashodno, AMBROSIA je realizirala preko 150 vlastitih umjetničkih, interdisciplinarnih i multimedijalnih „projekata“ – art performansa, koncerata, teatarskih predstava, izložbi, predavanja, koncerata, radio-emisija, organizirala nekoliko međunarodnih festivala i konferencija, te izdala nekoliko tekstualnih i audio publikacija.

Svoje djelovanje i kreacije Ambrosia je realizirala u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji i Mađarskoj, Norveškoj i Njemačkoj. U svom kreativnom radu AMBROSIA kontekstualizira prevazilaženje granica, smješta se s onu stranu bilo kakvih prošlih, ili sadašnjih ideologija, bježi od „izama“, depersonalizira Autora, bježi od pouke, ili rezultata (outcomes) vlastitih aktivnosti; AMBROSIA istražuje i igra se sa značenjima i konačno u sferi svakovrsne produkcije AMBROSIA je bricolage.