6. SAJAM “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN) 12. – 16. 12. 2023.

6. SAJAM “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN) 12. – 16. 12. 2023.

ŠESTI SAJAM “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN) – Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine, počinje u UTORAK, 12. DECEMBRA, TRAJAT ĆE DO 16. DECEMBRA 2023. godine, a odvijat će se u organizaciji JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Zajednice izdavača/nakladnika u BiH. 

Tokom pet dana, u niše BKC-a, jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestit će vodeći bosanskohercegovački izdavači/nakladnici, koji čine najveći dio bh. izdavačke/nakladničke produkcije. Sajam nije osmišljen tako da bude samo prodajnog karaktera, već nudi puno više od toga.

Osim kupovine novih izdanja knjiga najrazličitijih žanrova koje će biti u ponudi po pristupačnim cijenama, tokom Sajma, koji se ove godine održava pod sloganom „Knjige nisu skupe, ali vrijede kao zlato“, čitalačkoj publici bit će ponuđen vrlo sadržajan i zanimljiv program, koji uključuje: promocije knjiga i projekata, razgovore sa književnicima, projekciju filma „Praznik praznine“ (dramski krimić smješten u današnje Sarajevo koji prati priču o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmljivao drugima i koje hoće da vrati, pokušava da poveže pokidane niti vlastitog života…), nastup benda Still Crazy koji će izvoditi pjesme čuvenog kantautora, pjesnika, ali i laureata prestižne Nobelove nagrade za književnost, Boba Dylana itd.

KOMPLETAN PROGRAM SAJMA KUN U PDF-u: https://shorturl.at/cIQ47

I ove godine posjetioci će u okviru programa „Jutro sa autorom“ imati priliku da prisustvuju razgovorima sa domaćim i regionalnim književnicima, novinarima, pjesnicima, a ovogodišnji gosti će biti: MAJA OMBAŠIĆ, ANDREJ NIKOLAIDIS, IRENA ŠENTEVSKA, MAŠA TOMANOVIĆ, SLOBODAN IVANOVIĆ I EDIN KUKAVICA. 

U okviru programa „Večer sa autorom“ publici će svoja nova književna ostvarenja predstaviti: EJUP GANIĆ, SVETISLAV BASARA, TIJANA RAKOČEVIĆ, RAZIJA OMANOVIĆ, MARIJA RATKOVIĆ, ANDREA LEŠIĆ, AHMED BURIĆ I SNJEŽANA BANOVIĆ.

Šest mladih bosanskohercegovačkih autora: Azemina Krehić, Amela Mustafić, Ermina Ribić, Edin Rikalo, Emina Đelilović- Kevrić i Luka Bošković predstavit će se kroz razgovore o književnosti, te kroz čitanje poezije i kratke proze. Sa njima će, u okviru posebnog programa pod nazivom „Književni korner”, razgovarati Goran Vrhunc i Elvis Ljajić.

Kroz promocije knjiga i programe kao što su Jutro i Večer sa autorom, učesnici će predstaviti niz tema koje su bitne za književnost, izdavaštvo i kulturu uopšteno. Sajam se održava u Bosanskom kulturnom centru KS, koji je i ovaj put središte okupljanja ljubitelja pisane riječi i mjesto susreta, razgovora i predstavljanja najnovijih književnih djela najznačajnijih izdavačkih kuća i autora iz Bosne i Hercegovine, a stručnoj i široj publici predstavit će se i izdavači i autori iz susjednih zemalja

Na sajmu će učestvovati izdavačke kuće, članovi Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine: Agarthi Comics, Buybook, Connectum, Dobra knjiga, Imprimatur, Lijepa riječ, Malik books, Naklada Mate, Synopsis, University press, IK Vrijeme.

Također na Sajmu učestvuju i: Kontrast izdavaštvo – Sarajevo, Izdavačka kuća Clio – Beograd, Fokalizator – Podgorica, Sarajevo Publishing – Sarajevo, Bošnjački institut, Historijski Muzej, Zemaljski muzej i NUB BiH.

Niša, jednostavna udubina u zidu, prepoznata kao sakralni element iznimnog značaja i značenja u svim religijskim tradicijama, skrbi simboliku svjetla, svjetiljke i svjetlosti, prolaza i prelaza iz dimenzije profanosti u dimenziju svetosti. Stoga, bh. izdavači/nakladnici upravo ispred niša žele poslati poruku o važnosti i značaju izdavaštva/nakladništva i knjige, kao temeljnog, javnog dobra za kulturni razvoj naše zemlje. Nadamo se da će taj odjek doprijeti, prije svega, do čitalaca, a zatim i do svih onih koji mogu dati institucionalni doprinos afirmaciji i boljoj poziciji bosanskohercegovačkog izdavaštva/nakladništva i knjige.

Najavljujući Šesti Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN), direktor JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“, Jasmin Duraković, je istakao da: „uprkos tehnološko-digitalnoj revoluciji koja je promjenila svijet, knjiga i kultura njenog čitanja nemaju alternative. Zato je naša ustanova i ove godine partner u projektu KUN-a, za koji smatramo da je jedan od vrhunski koncipiranih kulturnih programa u gradu Sarajevu i BiH. Ovim želimo i da pokažemo domaćim izdavačima i autorima da su vrata JU BKC KS uvijek otvorena za njih, kao i za publiku koja voli i poštuje knjigu“.

Ajet Arifi, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, istakao je: „Od prošlogodišnjeg KUN-a do danas, članovi Zajednice izdavača Bosne i Hercegovine obogatili su svoju produkciju, a time i svekoliku bh. javnost za veliki broj novih naslova. Značajan je to broj novoobjavljenih knjiga i prijevoda i za puno stabilnije i uređenije zajednice od ove naše. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način pomogli, podržali ovakvu izdavačku potentnost.

I ovogodišnji KUN je mjesto na kojem ćemo sugrađanima i javnosti s ponosom prezentirati ono što smo uradili za godinu dana. KUN je i naša platforma s koje posebno naglašavamo da su upornost, žilavost i entuzijazam nas bosanskih izdavača puno veći od brige za knjigom takooslovljavanih vladajućih struktura svih nivoa u domovini nam Bosni i Hercegovini.

U čitanju je snaga!“

6. Sajam izdavača Bosne i Hercegovine donijet će mnoštvo novih naslova, ali i niz izdanja književnih klasika svih žanrova. KUN će ove godine ugostiti brojne autore, urednike, profesore, književne kritičare, novinare i ostale kulturne radnike, sa kojima će čitalačka publika imati priliku da se sretne i razgovara, ali i da popije kafu i da se druži sa njima u posebnom sajamskom salonu. Također, ljubiteljima knjiga će pod povoljnim uvjetima, biti ponuđena najnovija izdanja izdavača/nakladnika iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Medijski pokrovitelj: Antena Sarajevo.

Ulaz na Sajam je besplatan, a vrata BKC-a bit će otvorena za posjetioce od 10:00 do 20:30 sati.