5. Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN) 29. 11. – 03. 12

5. Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN) 29. 11. – 03. 12

PETI SAJAM “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN) – Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine, bit će održan OD 29. NOVEMBRA DO 03.DECEMBRA u organizaciji JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Zajednice izdavača/nakladnika u BiH. 

U niše BKC-a, jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestit će vodeći bosanskohercegovački izdavači/nakladnici, koji čine najveći dio bh. izdavačke/nakladničke produkcije. Sajam nije koncipiran tako da bude samo prodajnog karaktera, već nudi puno više od toga.

Tokom Sajma, koji se ove godine održava pod sloganom „Mislim dakle čitam“, čitalačkoj publici bit će ponuđen vrlo bogat i zanimljiv program, koji uključuje: promocije knjiga, promocije projekata, radionice, promociju likovne monografije, razgovore sa književnicima. I ove godine publika će imati priliku da prisustvuje programu Jutro s autorom, u kojem će gosti biti:  Andrej Nikolaidis, Vahidin Preljević, Bisera Alikadić, Feđa Gudić i Almir Kolar.

Na sajmu će učestvovati članovi Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine: Dobra knjiga, Buybook, University press, Vrijeme Zenica, Connectum, Synopsis, Hrvatski leksikografski institute, Mostar, Naklada Mate, Neum, Malik books, Imprimatur, Banja Luka, Lijepa riječ, Tuzla i Agarthi comics, Sarajevo.

Također učestvuju i Fakultet političkih nauka Sarajevo, Fondacija/zaklada Kemal Bakaršić, Fondacija za izdavaštvo i IK Planjax Tešanj, NUB BiH, FMC Svjetlo riječi, IKFokalizator Podgorica, Bošnjački institut Sarajevo, Orijentalni institut Sarajevo.

Sajam se održava u Bosanskom kulturnom centru u KS, koji je i ovaj put središte okupljanja ljubitelja knjige i mjesto susreta, razgovora i predstavljanja novih naslova bosanskohercegovačkih izdavača i autora.

Niša, jednostavna udubina u zidu, prepoznata kao sakralni element iznimnog značaja i značenja u svim religijskim tradicijama, skrbi simboliku svjetla, svjetiljke i svjetlosti, prolaza i prelaza iz dimenzije profanosti u dimenziju svetosti. Stoga, bh. izdavači/nakladnici upravo ispred niša žele poslati poruku o važnosti i značaju izdavaštva/nakladništva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet naše zemlje. Nadamo se da će taj odjek doprijeti, prije svega, do čitalaca, a zatim i do svih onih koji mogu dati institucionalni doprinos afirmaciji i boljoj poziciji bosanskohercegovačkog izdavaštva/nakladništva i knjige.

Najavljujući Peti Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN), direktor JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“, Jasmin Duraković, je istakao da „uprkos tehnološko-digitalnoj revoluciji koja je promjenila svijet, knjiga i kultura njenog čitanja nemaju alternative. Zato je naša ustanova i ove godine partner u projektu KUN-a, za koji smatramo da je jedan od vrhunski koncipiranih kulturnih programa u gradu Sarajevu i BiH. Ovim želimo i da pokažemo domaćim izdavačima i autorima da su vrata JU BKC KS uvijek otvorena za njih, kao i za publiku koja voli i poštuje knjigu“.

Ajet Arifi, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, istakao je: „Mi bosanski izdavači, sa posebnim ponosom ističemo svoje opredjeljenje za njegovanjem i protežiranjem kulture čitanja u našem društvu. Čitanje je puno važnije i od pisanja, kako je govorio naš velikan rahmetli Nedžad Ibrišimović. Ovogodišnjim KUN-om želimo još jednom skrenuti pažnju svih nivoa odgovornih za stanje u zajednici da se aktivno angažiraju i kontinuirano brinu o razvoju čitalačkih navika u našem društvu. U čitanju je najveća snaga“.

Gosti 5. Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari i ostali kulturni radnici, sa kojima će čitalačka publika imati priliku da razgovara, da ih upozna, ali i da popije kafu sa njima u posebnom sajamskom salonu. Također, ljubiteljima knjiga, pod povoljnim uvjetima, bit će ponuđena najnovija izdanja izdavača/nakladnika iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Ulaz na Sajam je besplatan, a bit će otvoren za posjetioce u periodu od 10:30 do 20:30 sati.