U JU BKC KS u toku radovi na obnovi sistema centralnog grijanja te priključenja na sistem daljinskog grijanja sa ciljem povećanja energijske efikasnosti

  • Post category:Novosti
U JU BKC KS u toku radovi na obnovi sistema centralnog grijanja te priključenja na sistem daljinskog grijanja sa ciljem povećanja energijske efikasnosti

U JU „Bosanski kulturni centar KS“ u toku su opsežni mašinski i građevinski radovi na instalaciji novog sistema centralnog grijanja sa novim toplotnim vodovima (cijevnom mrežom) kroz čitav objekat te priključka objekta na sistem daljinskog grijanja.

Radovi se izvode u sklopu projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) koji finansira Švedska, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Sredstva za ovu aktivnost su zajednički obezbijedili Vlada Kantona Sarajevo i Švedska. Cilj projekta je smanjenje negativnih efekata na kvalitet zraka, racionalizacija troškova potrošnje energije, ušteda budžetskih sredstava i povećanje komfora za krajnje korisnike.

Riječ je o jednom velikom i iznimno važnom projektu kroz koji će se rekonstrukcijom sistema grijanja, te priključkom  na sistem daljinskog grijanja osigurati kvalitetno zagrijavanje objekta koje koriste tri ustanove Kantona Sarajevo: JU Bosanski kulturni centar KS, zatim, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

U okviru ovog projekta, će pored ugradnje savremenog sistema za grijanje biti ugrađen i sistem toplotne pumpe kojim se reguliše klimatizacija Velike dvorane JU BKC KS. Na ovaj način će biti riješen višedecenijski problem hlađenja dvorane u ljetnim mjesecima, te će biti omogućena puna funkcionalnost ovog reprezantativnog prostora tokom cijele godine. Također, ugradnjom savremene opreme za zagrijavanje i hlađenje, posjetiocima će biti omogućeno da se osjećaju ugodnije tokom boravaka u dvorani, naročito u ljetnom i zimskom periodu.

Ovi zahtjevni radovi predstavljaju nastavak uspješne saradnje JU BKC KS i agencije UNDP kroz projekt Zeleni ekonomski razvoj. U okviru ovog projekta, tokom 2019. godine na zgradi JU Bosanski kulturni centar KS su između ostalog izvedeni i građevinski radovi koji su obuhvatili termoizolaciju vanjskih zidova, zamjenu dijela fasadne stolarije te termoizolaciju stropa i tavanskog dijela objekta. Ukupna investicija za građevinske i mašinske radove na objektu iznosi 485,133.52 KM.

Na ovaj način se nastoji doprinijeti boljem kvalitetu zraka u Sarajevu i čistijem okolišu, a svim posjetiocima se nastoji pružiti mogućnost da u ovoj reprezantativnoj zgradi od historijskog značaja što ugodnije prate različita kulturna dešavanja.