U JU BKC KS obnovljen sistem centralnog grijanja sa ciljem povećanja energetske efikasnosti

U JU BKC KS obnovljen sistem centralnog grijanja sa ciljem povećanja energetske efikasnosti

U JU „Bosanski kulturni centar KS“ se privode kraju opsežni građevinski radovi na instalaciji novog sistema centralnog grijanja sa novim toplotnim vodovima (cijevnom mrežom) kroz čitav objekat. Radovi su započeli u jesen 2020. godine, a prije nekoliko dana je izvršena primopredaja novog postrojenja i instalacija koje su postavljene unutar zgrade BKC-a. 

U toku su radovi koje izvan zgrade objekta izvodi  KJKP „Toplane-Sarajevo“, a završetak svih preostalih radova se očekuje 15. oktobra 2021. Nakon toga zgrada JU BKC KS će biti priključena na sistem centralnog grijanja Toplana, što do sada nije bio slučaj jer su se prostorije ove Javne ustanove grijale putem sopstvene kotlovnice. Priključkom na sistem centralnog grijanja Toplana ostvarit će se uštede, te će se smanjiti zagađenje zraka.

Investitor projekta je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, dok je kao posrednik u dogovorima u ovom projektu učestvovalo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Generalni izvođač radova je KJKP „Toplane-Sarajevo“. Cilj je smanjenje negativnih efekata na kvalitet zraka, racionalizacija troškova potrošnje energije, ušteda budžetskih sredstava i povećanje komfora za krajnje korisnike.

Radovi se izvode u okviru projekta energijske efikasnosti u javnim objektima Kantona Sarajevo koji Vlada KS realizira u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj” koji implementira UNDP.

U okviru ovog projekta, između ostalog, ugrađen je savremeni sistem za grijanje, kao i sistem toplotne pumpe kojim se reguliše klimatizacija Velike dvorane JU BKC KS. Na ovaj način je riješen višedecenijski problem hlađenja dvorane u ljetnim mjesecima, te je omogućena puna funkcionalnost ovog reprezantativnog prostora tokom cijele godine. Također, ugradnjom savremene opreme za zagrijavanje i hlađenje, posjetiocima je omogućeno da se osjećaju što ugodnije tokom boravaka u dvorani, naročito u ljetnom i zimskom periodu.

Radovi koji su se obavljali u okviru ovog projekta podrazumijevali su: modernizaciju toplotne podstanice, izgradnju priključnog toplovoda sa svim potrebnim pratećim aktivnostima, izgradnju razdjeljivačke podstanice i priključenje objekta na toplifikacioni sistem kotlovnice.