U BKC-u IZLOŽBA SKULPTURA AKADEMSKOG KIPARA ENESA SIVCA OD 09. – 21. 03. 2023.

U BKC-u IZLOŽBA SKULPTURA AKADEMSKOG KIPARA ENESA SIVCA OD 09. – 21. 03. 2023.

U Galeriji JU „Bosanski kulturni centar KS“ u četvrtak, 09. marta, u 19, sati, bit će otvorena izložba skulptura akademskog kipara Enesa Sivca. Ulaz je slobodan, a izložba će biti otvorena za posjetioce do 21. marta.

JEDINSTVO SUPROTNOSTI

Sivac je apsolutno jedan od najboljih kipara koji je izašao iz klase velikog Alije Kučukalića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Kipar koji kao da se “rodio” sa zakonima skulpture: prostor, oblik, zrak, svjetlo i sjena. Njegova prva (diplomska) 1991.godine u Domu mladih-Skenderija na kojoj se predstavio skulpturama rađenim u žici, otkrila je svu raskoš umijeća crtanja u prostoru i posebnu poetiku. Ta izložba izazvala je pravu senzaciju u tada, po mnogo čemu, izuzetnim umjetničkim krugovima.
Veliki vječiti tragač drugačijih materijala i pristupa skulpturi uprkos najstrašnijoj opsadi Sarajeva, nastavio je. U najtežem vremenu postavio je svoju skulpturu “Biciklista”. Ekvilibrista na razapetoj žici iznad Miljacke prkosio je sunovratu i mračnim gospodarima smrti. Ispunjen željom za slobodom i snom o letenju.
Skulptura je proslavila ovog umjetnika i postala simbolom Sarajeva daleko van granica ex Jugoslavije. Ponos koji nosi i njen autor u svom življenju. Konstantno usavršavanje tehnika oblikovanja materijala i unutarnjih promišljanja ovog autora, u narednim godinama rezultiralo je gotovo savršenim crtežima. Skulpture ispunjene oblikom, linijom,zrakom, svjetlom i tamom nose nevjerovatnu koncentraciju metafizičkog.

Na ovoj izložbi, potpuno izgrađenoj vlastitom poetikom, predstavlja nam odnos likovnosti i metafizičke dubine. Radovi bazirani na likovnom problemu crtež, oblik, kiparski odnos kalupa i pozitiva, predstavlja filozofskim promišljanjem svjetla i tame, dana i noći koji se međusobno prožimaju.
Suprostavljeni u neraskidivoj vezi čine savršeno jedinstvo. Centralni motiv ovog ciklusa je žena. Autor ženu posmatra kao kalup života čovjeka i njegovog svijeta. U kineskoj mitologiji i filozofiji taj sklad suprotstavljanja pozitiva i negativa, svjetla i tame nastala su iz haosa stvaranja univerzuma. Tokom stvaranja Zemlje dostizanjem njihovog balansa rođen je prvi čovjek (Pangu).
Također, vjeruje se da je život prošao kroz pet faza: vatra, voda, metal, drvo i zemlja. Oni se neprestano smjenjuju kroz princip Jin i Jang. Jedinstvo i balans suprotnosti. Kao što se smjenjuju kroz skulpture Enesa Sivca, stvarajući ljudski oblik prepun ujedinjenih suprotnosti. Zaista, žena jeste kalup.

U okrilju tame, u dubini noći. Obavijen ženom stvara se novi život čovjeka.”

Salko Zuko

Enes Sivac rođen je 05. 03. 1966. godine u Sarajevu. Godine 1985. završio je Školu primjenjenih umjetnosti u Sarajevu. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu i diplomira 1991. godine na Odsjeku kiparstva u klasi profesora Alije Kučukalića. Sivac je izlagao na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i svijetu (Japan, SAD, Italija, Finska, Francuska, Slovenija, Njemačka, Hrvatska). Radio je između ostalog i na restauraciji Šarene džamije u Travniku, Katedrale u Sarajevu i Medrese u Mostaru. Rad mu je uvršten u kolekciju ARS AEVI Sarajevo. Donedavno je radio i kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena 10 dana.