Svečani program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti  Bosne i Hercegovine

Svečani program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti  Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti  Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak, 28. 02. i u utorak 01. 03. 2022. godine bit će održan niz raznovrsnih programa i sadržaja kojim će se obilježiti jedan od najznačajnijih praznika naše zemlje.

Programi se održavaju pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Generalni pokrovitelj je Vlada Kantona Sarajevo. Partneri manifestacije su: Grad Sarajevo, Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevska filharmonija. Izvršni organizator manifestacije je JU Bosanski kulturni centar KS. Medijski partneri su: TVSA, FTV

Dođite na svečanu dvodnevnu manifestaciju da zajedno obilježimo 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ulaz na programe je besplatan, uz pridržavanje VPT (vakcinisan/prebolovao/testiran) pravila.

Ponedjeljak, 28.02.2022.

11:00 – „Na dvoru bosanskom“ – muzičko – zabavni program za djecu / galerija BKC


19:00 – Referendum ‘92. – premijera dokumentarnog filma, autorica Arijana Saračević-Helać / velika dvorana BKC

Utorak, 01.03.2022.             

11:00 – Filmska matineja „Švedsko srce moje majke“ domaći igrani film Adisa Bakrača / velika dvorana BKC

13:00 –  22:00 praznični muzički program na otvorenom / Gradska tržnica Markale:

13:00 – Vojni orkestar Oružanih snaga BiH

13:30 – hor Superar

14:00 – Duo LaVa

15:00 – Vremeplov

17:30 – Zlatan Karić & Cover Art bend

20:00 – Zoster

17:00 – Javna tribina: Šta nama znači Prvi mart? / galerija BKC U okviru tribine će govoriti ugledni profesori, pisci, novinari, društveno-politički i kulturni radnici: Dragan Bursać, Nerzuk Ćurak, Dragan Markovina, Jasmin Duraković i drugi.

19:00 – „Švedsko srce moje majke“ domaći  igrani film Adisa Bakrača / velika dvorana BKC

Svečani program će započeti u ponedjeljak 28. 02. u 11,00 sati, u galeriji BKC-a dječijim programom koji  nosi naziv „Priče sa dvora bosanskog“. Tom prigodom će mladi umjetnici iz Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ svirati djela poznatih kompozitora, a kroz bogatu historiju Bosne i Hercegovine posjetioce će voditi princeza i vitez sa bosanskog dvora, glumica Vanja Matović i glumac Kemal Čebo.

Isti dan u 19,00 sati u velikoj dvorani BKC-a bit će održana premijera dokumentarnog filma pod nazivom “Referendum ‘92.” autorice Arijane Saračević-Helać. Publici će se predstaviti i dio ekipe koja je radila na ovom dokumentarnom filmu.  Nakon ekskluzivnog prikazivanje u BKC-u povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, filmski materijal će u vidu dokumentarne serije biti prikazan na Federalnoj televiziji  1. 2. i 3. marta. Film je rađen u produkciji Redakcije dokumentarnog programa FTV-a, reditelj je Himzo Mihaljević, snimatelj Igor Ciković, dok montažu potpisuje Jasmin Nalo.

O dokumentarnom filmu “Referendum ‘92.” autori u sinopsisu kažu „Podsjećamo,  29. februara i 1. marta 1992. godine, od 64 posto građana Bosne i Hercegovine koji su se odazvali referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 99,44 posto glasalo je „ZA“.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“.

Prethodno je 25. januara 1992. Skupština SR BiH donijela Odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti, koju su podržali SDA i HDZ BiH. Sjednicu je prije glasanja napustila većina srpskih zastupnika predvođena predstavnicima Srpske demokratske stranke. Njihov tadašnji vođa Radovan Karadžić, prijetio je sa skupštinske govornice kako će odluka o referendumu odvesti bošnjački narod na “istu onu autostradu pakla i stradanja kojom su pošle Slovenija i Hrvatska”. No, ipak, na referendum su izašli građani srpske nacionalnosti koji su živjeli uglavnom u većim gradovima.

Rekonstrukcijom političkih i vojnih događaja, u bivšoj Jugoslaviji, u ovom dokumentarnom serijalu,podsjećamo na okolnosti  koje su dovele do ovog važnog historijskog događaja za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, zanimljivo je da se ove godine, po prvi put otvaraju arhivi, vezani za raspad Jugoslavije i nastanak novih nezavisnih država.

O svemu tome, uz autentičan filmski materijal, u seriji govore historičarke/i, stručnjaci za međunarodne odnose, vojni analitičari, sociolozi i sudionice/i događaja u BiH i regionu.“

Idući dan, 1. marta, povodom obilježavanja 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održat će se niz programa.

U 11,00 sati u sklopu filmske matineje u velikoj dvorani BKC-a bit će prikazan domaći igrani film Adisa Bakrača „Švedsko srce moje majke“.

Praznični muzički program na otvorenom održat će se ispred gradske tržnice Markale u periodu od 13:00 do 22:00 sata.

U 13:00 sati nastupit će Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

Godine 2004. zajedno sa Počasnom postrojbom OS BiH utemeljen je Orkestar OS BiH kojem je osnovna zadaća potpora vojnog i državnog protokola, ali i čuvanje vojničke tradicije, povijesno-istorijskog nasljeđa i kulturnog identiteta vojnika OS BiH, a ujedno je spona vojnog i civilnog života, te stalni promotor OS BiH. Sa Orkestrom će kao gosti nastupiti članovi vojnog orkestra SAD. Na programu će biti popularne evergreen kompozicije u aranžmanima za duvački orkestar.

U 13:30 sati će nastupiti Superar, hor za djecu.

Superar je visokokvalitetan muzički program koji su u Beču prije jedanaest godina osmislile i osnovale institucije Caritas Beč, Hor bečkih dječaka, te Bečka koncertna dvorana. Superar u Bosni i Hercegovini sa radom je počeo 2016. godine kako bi djeci i mladim ljudima pružio priliku da ojačaju samopouzdanje, te razviju ključne vještine i kreativnost kroz poseban muzički program koji su kreirali renomirani umjetnici s ciljem pozitivnog razvoja ličnosti.

Program se bazira na pružanju jednakih mogućnosti za svako dijete, poticanju socijalne uključenosti ranjivih društvenih grupa, poboljšanju kvaliteta obrazovanja širom zemlje, te razvoju vještina kod djece i mladih u Bosni i Hercegovini koje vode ka pomirenju i osiguravaju mir.

Superar u BiH nudi horsko pjevanje i orkestar potpuno besplatno i direktno uključeno u obrazovni sistem, bez selekcije i segregacije. Prioritet programa su djeca i mladi koji ne mogu imati pristup kvalitetnom muzičkom obrazovanju, djeca koja su na određene načine odbačena od sredine, djeca s poteškoćama u razvoju, kao i djeca različite socijalne, društvene, etničke, te vjerske pripadnosti.

Superar program se trenutno implementira u Kantonu Sarajevu u dvije osnovne škole u kojima 187 djece učestvuje u Superar programu. U ovim školama njihov muzičko-obrazovni program nudi se kao dio redovnog nastavnog plana i programa tri sata sedmično u 10 odjeljenja ukupno. Zatim u Dječijoj kući (općina Novo Sarajevo) gdje se program implementira kao vannastavna aktivnost i to:

  • Superar hor za djecu (60 djece)
    • Superar hor Cadenza za djevojke i mlade žene (20 djevojaka)
    • Superar grupni časovi violine sa 30 polaznika, kao osnova za uspostavljanje prvog dječijeg orkestra u Sarajevu.  

Caritas BiH: Vrtić/produženi boravak « Sveta obitelj » : Superar hor za djecu (70 djece). Trenutno je ukupan broj direktnih korisnika Superar programa oko 370 djece i mladih ljudi u Kantonu Sarajevo.   

U 14:00 sati, publici će se predstaviti Duo LaVa koji je osnovan krajem 2021.godine, a čine ga pijanistica Lana Šahman i vokalna solistica Ivana Vlašić koja također svira i trubu. Na taj način je nastao magični spoj instrumenata, klavira, trube i glasa putem kojih se prenose najljepše emocije. 

U 15:00 sati nastupa grupa Vremeplov. Ime sastava odražava muziku koju izvode i preferiraju, a to je zabavna pop – rock muzika od 80-tih pa sve do danas. Zvuk i aranžmani  pjesama prilagođeni su instrumentima koje sviraju za ovaj žanr muzike.  

Kao sastav djeluju više od 3 godine pod imenom Romano band  pod kojim interpretiraju gipsy

(domaću i stranu muziku), te latino i špansku muziku raznih izvođača.

U 17:30 sati pred publikom će nastupiti Zlatan Karić & Cover Art bend. Grupu predvodi Zlatan Karić, pjevač, kantautor i muzičar, rođen je u Zenici gdje je završio i Osnovnu muzičku školu, svira klarinet i gitaru. Godinama kasnije, od repa i hip-hopa, Zlatan se profilisao i našao svoju inspiraciju u Funku, Rocku, Popu, Bluesu i Reggae.  Profesionalnu muzičku karijeru počinje sa sarajevskim rock bendom Paranoid Android 2012. godine, s kojim ima album, a par godina kasnije, 2016., odlučuje se za samostalnu karijeru i to singlom „IRIE“ – pjesmom koju je posvetio svom prvorođenom sinu Ajriju.

Zlatan Karić jedan je od najperspektivnijih i najinteresantnijih kantautora bosanskohercegovačke muzičke scene. Poznat je po energičnom scenskom nastupu, jedinstvenom muzičkom stilu te fascinantnim vokalnim sposobnostima.

Njegovi singlovi “IRIE”, “Let Love Be Your Game”, “Otvaram Oči”, “Falling” i “Građanin Uzoran”  oduševili su bh javnost i zainteresovali regionalnu scenu. Sedmicama na vrhu svih relevantnih top lista dokazuje da se radi o svježem, novom i kvalitetnom zvuku.

Zlatan uživo nastupa s bandom Cover Art koji čine: Emir Adilović Brko, Duško Kostić, Anes Zukić, Besir Beso Maglić… U njihovom širokom repertoaru i Zlatanovom specifičnom scenskom performasu uživaju svi oni koji očekuju fenomenalnu zabavu i nezaboravan provod. Zlatan Karić nedavno je objavio dva nova singla: “Wipe Yo Ego” i “Glas Anđela” kojim zaokruzuje prvi samostalni album “Let Love Be Your Game”. Autor je svih svojih pjesama, na većini je radio i aranžman te muziku, a njegove pjesme su uglavnom socijalnog i društvenog karaktera. Pjeva o ljubavi, zajedništvu i slobodi…

Od 20:00 do 22:00 sata publiku će zabavljati dobro poznata grupa  Zoster.

1. marta, u 17:00 sati, u galeriji BKC-a održat će se Javna tribina pod nazivom „Šta nama znači Prvi mart?“ U okviru tribine će govoriti ugledni profesori, pisci, novinari, društveno-politički i kulturni radnici: Dragan Bursać, Nerzuk Ćurak, Dragan Markovina.

U 19,00 sati u velikoj dvorani BKC-a bit će održana svečana projekcija domaćeg igranog filma „Švedsko srce moje majke“, a tom prilikom publici će se predstaviti dio glumačke i producentske ekipe koja je radila na ovom filmu.

Film je režirao Adis Bakrač, a sniman je na osnovu istoimene knjige autora Zilhada Ključanina, a radnja se temelji na njegovoj životnoj priči.

Projekat pretvaranja knjige u film je pokrenut još 2015. godine, ali je pauziran zbog smrti pisca Zilhada Ključanina koji je istovremeno radio i kao scenarista na filmu. Snimanje je nastavljeno nakon pauze od godinu dana na osnovu ideja i onog o čemu su pisac Zilhad Ključanin i režiser Adis Bakrač razgovarali tokom pripremnog perioda u početnoj fazi rada na scenariju. Film je sniman prošle godine na području općine Kiseljak.

Glavnu ulogu tumači Faketa Salihbegović-Avdagić, a pored nje glumačku ekipu čine i Nermin Omić, Irina Dobnik, Aida Bukva, Miro Barnjak, Midhat Kuštunić, Nerman Mahmutović, te Armin Omerović. Producent filma je “HEFT produkcija” na čelu sa Almirom Šahinovićem.

Sinopsis filma: “U ljeto 1993. godine grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni križ izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni…“  

Film govori o majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere, upoznavajući nas i sa najskrivenijim ljudskim osjećanjima koje, u ovom slučaju, neprekidno ispunjavaju samo ljubav i nada za bolje i ljepše sutra. “ 

Na 46. izdanju crnogorskog filmskog festivala „Mojkovačka filmska jesen“ jednoglasnom odlukom žirija glumica Faketa Salihbegović-Avdagić dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, dok je Irini Dobnik pripalo specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje.