Izložba fotografija pod nazivom „Kiana Hayeri: Avganistan“ od 04. – 10. 07.

Izložba fotografija pod nazivom „Kiana Hayeri: Avganistan“ od 04. – 10. 07.

Izložba fotografija pod nazivom „Kiana Hayeri: Avganistan“ bit će postavljena u Galeriji JU “Bosanski kulturni centar KS” od ponedjeljka, 04. do 10. 07. a bit će dostupna za posjetitelje svaki dan u periodu od 10,00 do 18,00 sati.

Svečano otvorenje izložbe na kojem će biti prisutna autorica, Kiana Hayeri, kao i gosti bit će upriličeno u srijedu, 06. 07. u 19:00 sati.

Kustosi izložbe su Lejla Hodžić i Damir Šagolj, a izložbu u okviru Festivala Baščaršijske noći organizuje WARM fondacija.

Izložba fotografija iz Avganistana iransko-kanadske fotografkinje Kiana Hayeri sadrži 120 fotografija različitih formata koje će biti postavljene na 12 bijelih zidova.

Radi se o vrhunskim fotografijama autorice koja je viši TED saradnik i redovni saradnik New York Timesa.

Dobitnica je nagrade National Geographic Explorer, nagrade Tim Hetherington Visionary 2020. godine za svoj predloženi projekat otkrivanja opasnosti diletantskog “hit & run” novinarstva. Iste godine proglašena je za šestog dobitnika nagrade James Foley za izvještavanje o sukobima. Godine 2021. dobila je zlatnu medalju Robert Capa za njenu fotografsku seriju „Gdje je zatvor vrsta slobode” dokumentujući živote afganistanskih žena u zatvoru Heart.

Kiana je 2022. godine bila dio izvještajnog tima New York Timesa koji je osvojio nagradu Hal Boyle za “Kolaps Afganistana”, te su ušli u uži izbor u okviru Međunarodnog izvještavanja za Pulitzerovu nagradu 2022.

Njeni radovi su se između ostalih pojavljivali u časopisima: Harprers Magazine, Foreign Policy, Washington Post, NPR, Monocle Magazine, Wall Street Journal, Le Monde, The Globe and Mail. Kiana trenutno živi u Kabulu, Avganistan, odakle kao fotograf pokriva regiju.

Kiana (1988.) je odrasla u Teheranu, Iran, odakle je emigrirala u Toronto dok je još bila tinejdžer. Suočena s izazovima prilagođavanja na novu sredinu, počela se baviti fotografijom

kao načinom za premošćavanje jaza u jeziku i kulturi. Nakon incidenta koji se dogodio u njenom ličnom životu, dok je još bila na fakultetu, spakovala je svoj život u ranac i započela nomadski život, u potrazi za mjestom koje bi se moglo nazvati domom.

Njeni projekti često istražuju kompleksne teme kao što su migracije, adolescencija, identitet i seksualnost u ratovima poharanim zemljama.