Solistički koncert pijaniste Muhameda Sadovića, 01. 12. JU BKC KS u 19,00 sati

Solistički koncert pijaniste Muhameda Sadovića, 01. 12. JU BKC KS u 19,00 sati

JU „Bosanski kulturni centar KS“ organizuje solistički koncert jednog od najtalentovanijih bosanskohercegovačkih pijanista mlađe generacije, Muhameda Sadovića, u utorak, 01. 12. 2020. u galeriji JU BKC KS, u 19,00 sati.

Sadović je učenik IV razreda Srednje muzičke škole Sarajevo, smjer za solo klavir u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnik je prvih nagrada na: Federalnom takmičenju, održanom 2013. godine u Sarajevu, te na „Banjalučkom bijenalu – „Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Banja Luci, Banski dvor 2014.godine. Osvojio je treće mjesto na renomiranom međunarodnom takmičenju u Milanu, 2014. godine „ International Competition Pianotalents„ gdje je nastupao u konkurenciji 32 pijanista iz cijelog svijeta. Na međunarodnom takmičenju mladih pijanista: Rising Stars Grand Prix Berlin 2016. godine, u konkurenciji od preko stotinu mladih pijanista iz cijelog svijeta osvaja  treću nagradu, a nakon toga i prvu nagradu u Austriji – Salzburg, gdje je nastupio na koncertu pobjednika 2016. godine u Wiener Saal Mozarteum. Iste godine, osvojio je i prvu nagradu na Grand Prize Virtuoso Wienna. Osvojio je prvu nagradu u Londonu 2016. god. i nastupio je u poznatoj koncertnoj dvorani, Royal Albert Hall.  Proglašen je učenikom Federacije BiH.

Publika će imati priliku da posluša djela koja su komponovali: J.S.Bach, L.V.Beethoven, F.Liszt i C.Nielsen.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na prijavnici JU BKC KS svaki radni dan u periodu od 09 do 16 sati. Podsjećamo publiku na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.

BIOGRAFIJA

Muhamed Sadović rođen je 09. 03. 2002.godine u Sarajevu. Već u predškolskim aktivnostima imao je interes za scenski i muzički nastup, pa je uspješno završio seminar modernog plesa u javnoj ustanovi „ Centar za kulturu Sarajevo “. U cilju daljnjeg muzičkog obrazovanja upisuje Osnovnu muzičku školu „ Mladen Pozajić „ u Sarajevu, odsjek klavir, a brzo savladavši školski program ističe se na školskim nastupima kao pijano talenat i osvaja prvu nagradu na Federalnom takmičenju u klaviru, održanom 2013.godine u Sarajevu.

I prije uspjeha na domaćim takmičenjima pokazuje ubrzo svoj pravi muzički talenat i osvaja prva mjesta na međunarodnim takmičenjima za solo klavir održanim na:

–         Slobomir univerzitetu u Bijeljini 2013. i 2015. godine

–         „Banjalučkom bijenalu „, Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Banja Luci, Banski dvor 2014.godine.

Naporan rad na naprednom muzičkom programu donosi najveći uspjeh na svjetski  renomiranom međunarodnom takmičenju: „ International Competition Pianotalents „ 2014. u organizaciji Casa di Riposo Fondazione „ G. Verdi „ u Milanu gdje osvaja  treće mjesto i diplomu u konkurenciji od 32 muzička pijano talenta iz cijelog svijeta.

Radi daljeg muzičkog usavršavanja prelazi u Osnovnu muzičku i baletsku školu „ Novo Sarajevo „, u klasu Prof. Suzane Bevande Sijarić  gdje sa odličnim uspjehom završava šesti razred. Istovremeno je odličan učenik devetog razreda osnovne škole Safvet beg Bašagić sa prosjekom 5,0. Proglašen je učenikom Federacije BiH i dobio priznanje na svečanosti u Mostaru. Trenutno završava IV razred Srednje muzičke škole Sarajevo, smjer za solo klavir u klasi profesorice Vedrane Mujkić.

Učestvovao je na:

–         Internacionalnom seminaru muzičkih pedagoga u Dubrovniku 2015.godine i dobio diplomu od predavača prof. Jokut Mihajlović .

–         Klavirskoj radionici prof. Đura Tikvice održanoj 2015.godine u Sarajevu, gdje je dobio diplomu za aktivno učešće u radu klavirske radionice.

–         Klavirskoj radionici Prof. Borisa Kraljevića održanoj 2016. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

–         Nastupio je na koncertu klasične muzike u Qataru – Dohi održanom 27. 01. 2016.godine.

–         Na International competition Davorin Jenko u Beogradu 2016. godine osvaja drugu nagradu.

–         Na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2016. godine osvaja drugu nagradu.

–         Na Banjalučkom Bijenalu – međunarodnom takmičenju mladih pijanista osvaja prvu nagradu održanom 21.05.2016.godine  u Banskom dvoru.

–         Na međunarodnom takmičenju mladih pijanista: Rising Stars Grand Prix Berlin 2016.godine u konkurenciji preko stotinu mladih pijanista iz cijelog svijeta osvaja  treću nagradu, a nakon toga i prvu nagradu u Austriji – Salzburg gdje je nastupio na koncertu pobjednika dana 13.07.2016. godine u Wiener Saal Mozarteum.

–         Uspješno završava Međunarodnu ljetnu glazbenu školu u Pučišću-Brač Hrvatska, kod prof. Ivanke Kordić iz Zagreba u augustu 2016.god.

–          Osvojio je prvu nagradu Grand Prize Virtuoso Wienna i virtuozno nastupio u Musikverein na večeri pobjednika.

–         Osvojio je prvu nagradu u Londonu i nastupio je 13.12.2016.god. u Royal Albert Hall.

–         Nastupio je u programu otvaranja festivala „Sarajevska zima“ u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu

–         Učestvovao je na masterclassu kod prof. Planinke Jurišić u martu 2017. u Sarajevu

–         Učestvovao je na masterclassu kod prof. Ruben Dalibaltayan u martu 2017. u Sarajevu u sklopu piano festivala „Tattile“ i nastupio na koncertu u Bošnjačkom institutu fondacija  Adil Zulfikarpašić Sarajevo

–         Na kantonalnom takmičenju održanom 14.04.2017. u Sarajevu osvojio je specijalnu nagradu sa titulom Laureat.

–         Održao je prvi solistički koncert za klavir 2017. u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu

–         Nastupio je sa drugim solističkim koncertom za klavir dana 26.06.2017. u Banskom dvoru u Banja Luci sa navedenim programom, a u sklopu istog izveo je premijerno i kompoziciju prof. Dalibora Đukića „Rapsodija“

–         Učestvovao je na masterclassu prof. Julie Gubaidulline u martu 2018. u Sarajevu.

–         Pobijedio je po izboru publike i osvojio prvo mjesto na piano fest „Tattile“ održanom u Sarajevu od 21. do 25.03.2018.

–         Održao je solistički koncert za klavir u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli 08.05.2018. u organizaciji HKD „Napredak“, Glavna podružnica Tuzla.

–         Nastupio je na internacionalno takičenju „Piano Talents“ u Milanu i osvojio treću nagradu 2018 godine

–         Učestvovao je na masterclassu u okviru Internacionalne ljetne muzičke akademije u Kijevu na R.M.Glier institutu muzike  kod prof. Yuri Kot i nastupio na završnom koncertu.

–         Učestvovao je na masterclassu kod prof. Kyu Kim iz Koreje u Sarajevu

–         Nastupio je na međunarodnom takmičenju „Ohrid te sakkam“ i osvojio drugu nagradu 2019 godine.

–         Učestvovao je na masterclassu kod prof. Aleksandre Romanić u Sarajevu 2019 godine