SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND 23. DECEMBRA U SARAJEVU

<strong><u>SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND 23. DECEMBRA U SARAJEVU</u></strong>

Sinan Alimanović International Band, za sarajevsku publiku priprema jedinstveni muzički most između Sarajeva i New York-a, jazz koncert, koji će se održati 23. decembra, 2022. godine u Bosanskom kulturnom centru KS, sa početkom od 20.00 sati.  

Riječ je o koncertnoj promociji albuma Sinan Alimanović International Band – “Lejla”, objavljenog 2020. godine, od njujorške izdavačke kuće jazz provenijencije, Miles High Records. Sarajevski umjetnici Sinan Alimanović i Lejla Alimanović, na albumu, snimljenom i objavljenom u New York-u, sarađuju sa svjetskim velikanima ovog pravca savremene umjetničke muzike, kao i višestrukim dobitnicima nagrade Grammy. Nagrađeni album “Lejla” je svjetsku, radijsku premijeru imao na playlisti “Excellence in Jazz” (CapRadio, California State University), te je predstavljen u svim relevantnim svjetskim jazz publikacijama.

Američko CD izdanje Sinan Alimanović International Banda – “Lejla”, objavljeno 2020. godine, je od prije nekoliko dana po prvi put dostupno u prodaji u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Tim povodom u petak, 16. decembra, u 16 sati biće organizovano druženje sa umjetnicima i potpisivanje CD-a u Sarajevo Disk Music Shopu, u Privrednom gradu Skenderija, ul. Terazija BB.

Na događaju kojem će prisustvovati Sinan Alimanović i Lejla Alimanović će se, pored CD-a, moći kupiti i ulaznice za koncert „SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND-a“, koji će se održati u velikoj dvorani JU BKC KS, 23. decembra 2022. godine. Riječ je o koncertnoj promociji albuma “Lejla”.

Album SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND – „Lejla“, predstavlja autentičnu transkulturalnu mrežu koja se, u kontekstu poimanja savremene umjetničke muzike, prostire od Sarajeva do New Yorka. Riječ je o sedmom albumu pod vodstvom višestruko nagrađivanog pijaniste, kompozitora, dirigenta, aranžera i profesora Sinana Alimanovića, a koji je, za razliku od prethodnih Alimanovićevih albuma objavljenih na europskom tlu, snimljen u Trading 8s Recording studiju i objavljen u New Yorku pri izdavačkoj kući Miles High Records.

Članovi Sinan Alimanović International Banda su: Sinan Alimanović (klavir), Harvie S (kontrabas), Victor Lewis (bubanj), Lejla Alimanović (glas), Jed Levey (tenor saksofon), Adam Klemm (sopran saksofon).

Album je pretežno sastavljen iz autorskih kompozicija učesnika na projektu, sa primarnim fokusom na djela Sinana Alimanovića, dok su dvije kompozocije na albumu jazz standardi. Na ovom projektu cilj vođe banda bio je da sve kompozicije, iako u historijskom kontekstu nastale u različitim vremenskim okvirima, iako artikuliraju dva različita geografska podneblja, iako izvođene u različitim formacijama, zvuče kao da ih je pisala, ista ruka. I zaista, pri slušanju ćete osjetiti cjelovitost i zaokruženost izraženu univerzalnim jezikom muzike koja spaja sve navedene različitosti, u trajanju, u realnom vremenu koje teče i nedjeljivo je.

Album “Lejla”: https://bit.ly/3UVlzkN

Na sarajevskom koncertu bosanskohercegovački jazz ambasador Sinan Alimanović će predvoditi internacionalni ansambl, u sastavu:

Harvie S (New York) kontrabasist, kompozitor, producent, profesor na Manhattan School of Music, uvršten je u porodično stablo jazz muzike saradnjama sa najznačajnijim umjetnicima iz oblasti jazz stvaralaštva, kao što su: Gil Evans, James Brown, Michael & Randy Brecker, Chet Baker, Tony Bennett, Kenny Barron, Sheila Jordan, Alan Broadbent, itd.

Alvester Garnett (New York) bubnjar, dobitnik nagrade Thelonious Monk International Jazz Drum Competition, u bogatoj karijeri bilježi saradnje sa kapitalnim imenima iz svijeta jazz muzike, kao što su: Abbey Lincoln, Betty Carter, Clark Terry, Regina Carter, Pharoah Sanders, Roy Hargrove, Wynton Marsalis, Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves, Benny Goldson i mnogim drugim.  

Lejla Alimanović (Sarajevo) doktor nauka u oblasti odnosa između književnosti i muzike, na koncertu će predstaviti autorske kompozicije posredstvom glasa i električnog klavira. Do sada bilježi saradnje sa svjetskim jazz muzičarima, među kojima su: Sinan Alimanović, Jim Mullen, Harvie S, Victor Lewis, Jed Levy, Ratko Divjak, Saša Borovec, Vladimir Kostadinović i drugi.

Adam Klemm (Ljubljana/Novi Sad) magistar u oblasti jazz saksofona, jedan od umjetničkih voditelja Big Band-a RTV Slovenija, te član umjetničkog vijeća Jazz festivala Novi Sad, do sada bilježi saradnje sa svjetskim umjetnicima, kao što su: Gianni Basso, Ladislav Fidri, Barbara Hendricks, Nicholas Payton, Joe Lovano, Eric Alexander, Seamus Blake…

Sinan Alimanović (Sarajevo), višestruko nagrađivani pijanist, kompozitor, dirigent, aranžer, profesor, u kontinuitetu promoviše bh jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou, kroz saradnje sa najrelevantnijim imenima iz svijetajazz muzike. Samo neki od muzičara sa kojima je Alimanović do sada sarađivao su: Randy Brecker, Harvie S, Duško Gojković, Ladislav Fidri, Victor Lewis, Alex Blake, Jed Levy, Bobby Sanabria, Barbara Hendricks, Petar Ugrin, Jim Mullen, Gianni Basso, Aladár Pege, Václav Zahradnik i mnogi drugi.  

Koncert Sinan Alimanović International Band organizuje se u koprodukciji Bosanskog kulturnog centra KS, Jazzbine Sarajevo i platforme Blue Quote, te će se realizovati uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Karte za koncert su dostupne na prodajnim mjestima: Biletarnica BKC Sarajevo (063-505-000), Sarajevo Disc Music Shop (PG Skenderija), Biletarnica Skenderija (Plato Skenderija), te online putem prodajne mreže www.kupikartu.ba.